Κ.Υ. Αρεόπολης: Ημέρα Πρόληψης-Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας 21/11/2016

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) εκτιμάται από τους ειδικούς ως η «Σιωπηλή Ασθένεια»  του  21ου αιώνα,  καθώς  έχει  πάρει  διαστάσεις  παγκόσμιας  επιδημίας – περίπου  μισό  δισεκατομμύριο  άνθρωποι  στον  πλανήτη  πάσχουν  από  ΧΑΠ. Πρόκειται για μία μη αναστρέψιμη και θεραπεύσιμη νόσος, ενώ η αποτελεσματικότητα για την αντιμετώπισή της θα πρέπει να βασίζεται σε στοχευμένα προγράμματα προαγωγής υγείας, πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης μέσω συνεχούς συλλογικής προσπάθειας.


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της ΧΑΠ, το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, σε συνεργασία με το Πνευμονολογικό Ιατρείο της Νοσηλευτικής Μονάδας Σπάρτης, Τμήμα ΝοσηλευτικήςΠανεπιστημίου Πελοποννήσου και υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων στους πολίτες της Μάνης για έλεγχο της πνευμονικής λειτουργίας με σπιρομέτρηση, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016 (Ώρα 08:30 – 14:30) στο χώρο του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης. Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα ενημέρωσης από εξειδικευμένους πνευμονολόγους για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και τις σύγχρονες μεθόδους διακοπής του καπνίσματος, ενώ δίνεται έμφαση στις σημαντικές εκείνες παρεμβάσεις που μπορούν να βελτιώσουν το αναπνευστικό σύστημα σε οποιοδήποτε στάδιο πριν ή μετά την διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.


Η ΧΑΠ είναι σήμερα η τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως, ενώ έως το 2020 αναμένεται να αποτελεί την 3η αιτία θανάτου και την 5η αιτία αναπηρίας. Το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για τη ΧΑΠ. Εξίσου, όμως, επικίνδυνη με την νόσο, είναι και η άγνοια. Η νόσος αναπτύσσεται  «σιωπηλά  και  ύπουλα»  για  10-20  χρόνια  με  πολύ  ήπια  και  ανεκτά συμπτώματα, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες, να θεωρούν τα συμπτώματα αυτά, σαν μία φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας που αυξάνεται.


Στην Ελλάδα 9 ενήλικες καπνιστές στους 100 στην χώρα μας πάσχουν από τη νόσο (8.4%), δηλαδή περίπου 600.000 Έλληνες νοσούν. Οι μισοί από αυτούς, δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν. Οι μισοί πάσχοντες συνεχίζουν να καπνίζουν, ενώ  οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες.


Η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή επιλογή της θεραπείας και η συχνή παρακολούθηση, ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ

Dr. ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ Δ. ΜΑΡΙΟΛΗΣ


1

15/11/2016