ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΕΥΖΩΝΙΚΗ ΣΤΟΛΗ - ΔΩΡΕΑ ΧΑΪΤΟΓΛΟΥ" ΣΤΗΝ ΑΡΕΟΠΟΛΗ

 

 

 

 

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και υπερηφάνειας πραγματοποιήθηκε στην Αρεόπολη στις 14-3-2019 η εκδήλωση εγκαινίων της περιοδικής Έκθεσης Πινάκων με θέμα «Η Ευζωνική Στολή - Δωρεά Χαΐτογλου» που φιλοξενεί ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, δίνοντας έτσι το εναρκτήριο έναυσμα των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων της ιστορικής επετείου της 17ης Μαρτίου 1821.

Η Προεδρική φρουρά που φέτος συμπληρώνει 150 έτη από την ίδρυσή της υλοποιεί, υπό την επίβλεψη του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, περιοδικές εκθέσεις ανά την Ελλάδα με τίτλο: «Η Ευζωνική Στολή - Δωρεά Χαΐτογλου».

Η έκθεση, που φιλοξενείται στο κτίριο του παλαιού Δημαρχείου Αρεόπολης, περιλαμβάνει 40 έργα του ζωγράφου - ενδυματολόγου Ιωάννη Μυλωνά που παρουσιάζουν την εξέλιξη της Ευζωνικής Στολής μέσα στο χρόνο παρουσία στατικών και άοπλων Ευζώνων.

Οι επισκέπτες της Έκθεσης έχουν την ευκαιρία να καταστούν κοινωνοί της γοητευτικής ιστορικής διαδρομής της ένδοξης ευζωνικής στολής από το 1821 έως τις ημέρες μας.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ Χρυσόστομος Γ’ και εν συνεχεία μαζί με το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κο Πέτρο Ανδρεάκο και τον Διευθυντή του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Αντιπτέραρχο (Ι) Γρηγόριο Πρεζεράκο πραγματοποίησαν τα εγκαίνια της  Έκθεσης.

Ο Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γρηγόριος Πρεζεράκος, Μανιάτης καταγόμενος από τη Δροσοπηγή, κατά το σύντομο χαιρετισμό του τόνισε:

Η επανάσταση δεν ξεκίνησε από εδώ διότι επανάσταση κάνουν αυτοί που είναι σκλαβωμένοι, οι Μανιάτες δεν ήταν σκλαβωμένοι, ξεκινήσανε τον πόλεμο που κατέληξε ως επανάσταση των Ελλήνων και αυτό μας κάνει όλους πάρα πολύ υπερήφανους και ταυτόχρονα πάρα πολύ υποχρεωμένους να συνεχίσουμε μεταλαμπαδεύοντας αυτό δεδομένου ότι η ιστορία δε σταματά ποτέ.

Μέσα στη συνέχεια της ιστορίας υπάρχουν φωτεινές και μη φωτεινές εποχές. Όσοι από μας θέλουν να αφήσουν στα παιδιά τους, στις κληρονομιές τους σκοτεινές εποχές ας το κάνουν. Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη Μάνη στο μέρος όπου οι άνθρωποι ήτανε πάντοτε ολιγαρκείς και με αυτά τα λίγα έκαναν πάρα πολλά, ας είμαστε όλοι ενωμένοι, ας μη χαλαρώνουμε.

Θέλω να ευχηθώ χρόνια πολλά, να συγχαρώ το Δήμαρχο με το επιτελείο του που με πολύ μεγάλη προθυμία αποφασίσανε να προσκαλέσουνε την Προεδρική Φρουρά εδώ, αυτές ιδιαίτερα τις ημέρες που είναι και πιο συμβολικές.  Βοηθώντας έτσι και τη Φρουρά να κάνει ένα κύκλο σε όλη την Ελλάδα με αφορμή το γεγονός της έκθεσης το οποίο και αυτό είναι δωρεά από έναν άνθρωπο και κάτι πρέπει να μας λέει στις ημέρες μας. Για να μην στεκόμαστε στα λίγα και να κοσμήσουμε με αυτό τον τρόπο με ένα ακόμη γεγονός το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων.

Η Φρουρά είναι ένα σύμβολο όπως είναι η σημαία. Αυτή είναι η στολή του Έθνους είναι κάτι παρόμοιο, κάτι ανάλογο. Και τα σύμβολα πρέπει να φαίνονται και πρέπει να φαίνονται από όλους όσο πιο συχνά γίνεται. 

Η Φρουρά προσπαθεί να έρθει κοντά σε όλους μόνο και μόνο για να εκτελεί καλύτερα την αποστολή της, να επιδεικνύει το σύμβολο να το φέρνει κοντά. Ανοίγει τις πόρτες της τις Κυριακές και δέχεται τον κόσμο από μέσα και επιθυμούμε αυτό να διαδοθεί.

Η Προεδρεία της Δημοκρατίας φιλοξενεί και έχει δημιουργήσει με μεγάλη χαρά κατάλογο με τοπικές ενδυμασίες από διάφορα μέρη της Ελλάδος. Είναι ο κατάλογος των εθνικών ενδυμασιών.  Προτείνουμε να ενταχθεί κάτι ανάλογο και από τη Μάνη.

Απευθυνόμενος στον κο Δήμαρχο τον προσκάλεσε στην Προεδρική Φρουρά καθώς και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κκ Χρυσόστομο Γ’ για τον οποίο επεσήμανε ότι την έχει ήδη επισκεφθεί.

Ο κος Πρεζεράκος ευχαριστώντας για τη φιλοξενία πρότεινε επίσης να επισκεφτούν τη Φρουρά τα σχολεία της Μάνης για να αγαπήσουν την εθνική ενδυμασία κάτι που είναι ιδιαίτερης σημασίας, όπως τόνισε.

 Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης από την πλευρά του εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον  κο Πρεζεράκο επισημαίνοντας το ελπιδοφόρο μήνυμα που μετέφερε μιλώντας  ιδιαίτερα για τα παιδιά. Το να επισκεφθούν την Προεδρία της Δημοκρατίας όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είναι ένα δίδαγμα.

Εν συνεχεία τόνισε ότι πρέπει όλοι μας μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο να μεταφέρουμε σε όλη την Ελλάδα από πού ξεκίνησε η έναρξη πολέμου.

Από πλευράς μας όπως ανέφερε, θεωρούμε ότι λειτουργούμε προς αυτό το σκοπό επιλέγοντας κάθε χρόνο ως επίσημους ομιλητές του ιστορικού αυτού γεγονότος της 17ης Μαρτίου ανθρώπους που δεν είναι Μανιάτες. Αυτός είναι και ο μοναδικός αληθινός λόγος που κάθε χρόνο επιλέγεται μη Μανιάτης. Για να μην ευλογά ο παππάς τα γένια του όπως λέει και η λαϊκή παροιμία αλλά να μιλούν άλλοι για εμάς.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης ευχαριστώντας τον κο Πρεζεράκο για την ιδιαίτερη τιμή του προσέφερε αναμνηστική πλακέτα των φετινών εκδηλώσεων.

Από πλευράς του ο κος Πρεζεράκος προσέφερε στον Δήμαρχο κο Ανδρεάκο το συλλεκτικό άλμπουμ που δημιουργήθηκε όταν έγινε η Έκθεση και το οποίο περιλαμβάνει τις 40 στολές που χρησιμοποίησε η Προεδρική Φρουρά από το 1868 και λίγο νωρίτερα μέχρι σήμερα με πάρα πολύ καλή περιγραφή, μεταξύ των οποίων και του Μανιάτη μαχητή, υπογραμμίζοντας ότι,

Το ότι χρησιμοποιείτε ξένους ομιλητές στην προσπάθεια να καθιερωθεί και να διαδοθεί η προσφορά της Μάνης στον Αγώνα και να αναλυθεί η ημερομηνία της 17ης Μαρτίου περισσότερο έτσι όπως της αξίζει είναι κάτι που φαίνεται και συγχαρητήρια. Να έρχονται άνθρωποι που δεν είναι Μανιάτες είναι πάρα πολύ έξυπνο και πάρα πολύ σωστό, ταυτόχρονα είναι και δίκαιο.

Από πλευράς του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να  τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του προσφάτως  πεσόντος την ώρα του καθήκοντος , εύζωνα Σπύρου Θωμά.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης το κοινό με ιδιαίτερη προσοχή παρακολούθησε βιντεοπροβολή σχετική με την ιστορία, αποστολή, οργάνωση και εκπαίδευση της Προεδρικής Φρουράς που παρουσίασε ο Αρχιλοχίας Μάγγος Αχιλλέας.

Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στην Έκθεση από τον Λοχαγό κο Κουτσουμπίδη Κωνσταντίνο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους Εύζωνες που προκάλεσαν μεγάλη συγκίνηση.  

Οι Εύζωνες που μας τιμούν με την παρουσία τους κατά αλφαβητική σειρά είναι ο Γεωργαρίου Ρωμανός, Μουσαγέας Ανδρέας, Παναγιωτόπουλος Χρήστος και ο Χαλκίδης Ιάσονας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν τιμώντας με την παρουσία τους την Προεδρική Φρουρά, τους Εύζωνες και τη Μάνη, ο Διοικητής της 9ης Μεραρχίας Πεζικού, Συνταγματάρχης κ. Φωτεινάκης, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου Υποστράτηγος Στεφανόπουλος Κωνσταντίνος, η Διοικητής 3ου Τάγματος Γυθείου Αντισυνταγματάρχης Φραγκιάδου Παναγιώτα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Ταξίαρχος Αξιωτόπουλος Ηλίας, ο Διοικητής Α.Τ. Αρεόπολης Υπαστυνόμος Α’ Βασιλάκος Γεώργιος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

 

Η Μάνη είναι ένας τόπος υπερήφανος, γενναίος γεμάτος πίστη που πολέμησε με θάρρος και αυτοθυσία οδηγώντας όλους τους Έλληνες στην Ελευθερία. Με το σύνθημα Νίκη ή Θάνατος να ηχεί δυνατά όπως το χτύπημα του τσαρουχιού των Ευζώνων μας τιμάμε τους προγόνους μας με υπερηφάνεια.

Διάρκεια έκθεσης παλαιό Δημαρχείο Αρεόπολης: 14 έως 17 Μαρτίου
Ωράριο 09.00 – 13.00 & 17.30 – 20.30

Επόμενος σταθμός της έκθεσης θα είναι το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης στο Γύθειο.

Διάρκεια έκθεσης Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης: 18 έως 20 Μαρτίου
Ωράριο έκθεσης: 18/3: 09.00 – 13.00 & 18.00 – 20.00
                                 19/3: 09.00 – 13.00 & 18.00 – 20.00
                                 20/3:  09.00 – 13.00

Είσοδος Ελεύθερη

 

(Σας ενημερώνουμε ότι τις πρωινές ώρες προγραμματίζονται επισκέψεις σχολικών μονάδων)

 

23

 

1  2  3 4 5  6 

7 9

10 11

12 13

 15 19

16 17 18 14

 21 21

 

15/03/2019