Επιστημονικό συνέδριο στο Γύθειο με θέμα: Οικονομική κρίση και Δικαιοσύνη

Ένα ενδιαφέρον αλλά και επίκαιρο συνέδριο, με εξέχουσες προσωπικότητες του δικαστικού και νομικού  κόσμου, θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 16-18 Μαρτίου στο Γύθειο.

Πρόκειται για το επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Οικονομική κρίση και δικαιοσύνη» που θα  πραγματοποιηθεί  με πρωτοβουλία της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας και του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, στην αίθουσα τελετών του Επιμελητηρίου Λακωνίας.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 16 Μαρτίου στις 19.00 με την εναρκτήρια συνεδρίαση και τις προσφωνήσεις από τον Πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου Γεώργιο Μητσάκο, τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο καθώς επίσης και εκπροσώπους των Δικαστικών Ενώσεων

Την εισαγωγική ομιλία για τους σκοπούς του συνεδρίου και ενημέρωση για τις σύγχρονες τάσεις στο ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Εισαγγελέων θα κάνει ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών , LLM, MSc Π. Αδάμης.

Στην πρώτη συνεδρία , με συντονιστή τον Βασίλειο Πετράκο, καθηγητή Πανεπιστημίου, Γ. Γ. Ακαδημίας Αθηνών, θα αναπτυχθούν τα θέματα:

  • Ολυμπιακό Ιδεώδες και Δικαιοσύνη- Ευκαιρίες μάθησης για μια δίκαιη κοινωνία στη Γή -εισηγητής Νικόλαος Γεωργιάδης- Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • Μαρίζα Σουκαρά- Εισαγγελέας Πρωτοδικών : « Οικονομική  ένδεια και εγκληματική διάθεση
  • Ν. Ιωαννίδης – Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας : « Οικονομική κρίση και εγκληματικότητα»
  • Ροδόπη Νικολούδη – Αντ/λέας Πρωτοδικών, Μ,Δ.: «Οικονομική κρίση και αύξηση εγκληματικότητας».

          Το Σάββατο 17 Μαρτίου στη δεύτερη συνεδρία με συντονιστή τον Ακαδημαϊκό – καθηγητή Ιατρικής Γρηγόρη Σκαλκέα θα αναπτυχθούν τα θέματα:

  • π. Ανδρέας Μπολοβίνος- Παιδοψυχίατρος, Φιλόλογος : « Παιδοψυχιατρική και οικονομική κρίση»
  • Πέτρος Αλευράς- Γενικός Χειρουργός, Δικαστικός Πραγματογνώμων, Δρ. Ιατρικής: « Ο πραγματογνώμονας στη δίνη της οικονομικής κρίσης & η αναγκαιότητα αναβάθμισής του»
  • Dr. Δημήτριος Αδάμης- Ψυχίατρος- Ερευνητής- Στατικολόγος MSc Oxford University  : « Ψυχοκοινωνικό υπόβαθρο μιας κρίσης και η εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Η τρίτη συνεδρία υπό την προεδρεία του Ιωάννη Τέντε- Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα:

  • Θεόδωρος Λαφαζάνος- Αντιπρόεδρος Αρείου Πάγου, ε.τ. : « Η ηθική πλευρά της οικονομικής κρίσης»
  • Νέστωρ Κουράκης- Καθηγητής Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών: «Το πρόβλημα της πολιτειακής Βίας στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αντιμετώπισής του»
  • Σταυρούλα Κουτουλάκου- Εισαγγελέας Πρωτοδικών Μ.Δ.: « η εκτέλεση της ποινής υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης»
  •  Γεώργιος Δούβας - Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Δρ. Νομικής: « Ο ρόλος του   Εισαγγελέα στην οικονομική κρίση».
  • Γεώργιος Μητσάκος – Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου : « οικονομική κρίση και δικηγόροι».

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν με τα συμπεράσματα του συνεδρίου που θα συζητηθούν στην στρογγυλή τράπεζα της τρίτης συνεδρίας.

Την ίδια ημέρα το πρωί μετά το πέρας της δεύτερης συνεδρίας ,οι σύνεδροι θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις της επετείου της 17ης Μαρτίου στην Αρεόπολη, επίσημοι προσκεκλημένοι του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου. 

Την Κυριακή 18 Μαρτίου, τρίτη ημέρα του συνεδρίου, οι συμμετέχοντες θα περιηγηθούν τη Μάνη.

 

06/03/2012