"ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ: ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ"

Σε συνέχεια του προγράμματος "Η πρόληψη σώζει ζωές", το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης διοργάνωσε και φιλοξένησε διημερίδα δωρεάν προληπτικού ελέγχου γυναικών με τίτλο «Καρκίνος Μαστού: Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση», σε συνεργασία με την Επιστημονική Μαστολογική Εταιρεία – Ίαση – Στήριξη «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.», υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

 

Το κλίμα στους χώρους του Κέντρου Υγείας διαμορφώθηκε από όλες εκείνες τις γυναίκες, οι οποίες αφιέρωσαν το χρόνο τους και απάντησαν στο κάλεσμά μας.  Συσσωρευμένος ενθουσιασμός και ιδιαίτερα θετική ατμόσφαιρα χαρακτήρισαν τις διαδικασίες καθ’ όλη τη διάρκειά τους. Θερμές αντιδράσεις και αποτελεσματική αλληλεπίδραση ιατρών και εξεταζομένων, που αποτυπώθηκε στα σχόλια τα οποία λάβαμε.

Στο πλαίσιο της διημερίδας, την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014, κλιμάκιο δέκα ιατρών, εξειδικευμένων στις νεοπλασίες του μαστού, πραγματοποίησε Υπερηχογράφημα Μαστών και φυσική εξέταση σε 507 γυναίκες από τη Μάνη και την ευρύτερη περιοχή των Νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Μεταξύ των ενδιαφερόντων ευρημάτων που προέκυψαν έπειτα από την πρώτη ανάλυση των δεδομένων ήταν τα ακόλουθα:

Το σύνολο των προσερχομένων ήταν: Δήμος Ανατολικής Μάνης: 76,1%, Δήμος Σπάρτης: 10,2%, Δήμος Δυτικής Μάνης: 5,1%, Δήμος Ευρώτα: 4,7%, Δήμος Μονεμβασίας: 2,7%, Δήμος Καλαμάτας: 1,2%.  

Ο μέσος όρος ηλικίας των Γυναικών ήταν 46,3 έτη. 

Το 41% ανέφερε ότι δεν έχει κάνει ποτέ Μαστογραφία, ενώ μόλις το 42% έχει πραγματοποιήσει έστω μια φορά Υπερηχογράφημα Μαστών. 

Το 61,4% δεν είχε υποβληθεί σε Μαστογραφία και Υπερηχογράφημα Μαστών τα τελευταία τρία χρόνια. 

Το 23,7% ήταν ανασφάλιστοι. Οι ασφαλισμένοι του Ι.Κ.Α. αποτέλεσαν την πλειοψηφία, ακολουθούμενοι από τους ασφαλισμένους του Ο.Γ.Α. και του Ο.Π.Α.Δ..

 

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πιο συχνή νεοπλασία των γυναικών και την πρώτη αιτία θανάτου αυτών στις ηλικίες 45 - 60 ετών. Οι κακοήθειες του γυναικείου φύλου και δη του μαστού, συχνά διαλάθουν της προσοχής και υποεκτιμώνται από τις παθούσες, περιορίζοντας έτσι τις δυνατότητες της θεραπευτικής παρέμβασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα, η διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο, είναι υποπολλαπλάσια σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

 

Όλα αυτά τα δεδομένα τονίστηκαν στις ομιλίες του Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, κ. Ανάργυρου Μαριόλη και του Προέδρου της «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.», κ. Γρηγορίου Ξεπαπαδάκη, οι οποίοι επεσήμαναν τις αλλαγές στις συμπεριφορές υγείας που επέφερε η οικονομική κρίση και την ολοένα αυξανόμενη επίπτωση του καρκίνου του μαστού.

Κατά την κατά πρόσωπο επαφή εξεταστών και εξεταζομένων επισημάνθηκε η αξία της επανάληψης του προληπτικού ελέγχου ανά τακτά κατά περίπτωση χρονικά διαστήματα και εκφράστηκαν απορίες και ανησυχίες από μέρους των εξεταζομένων, ενώ έγινε επιγραμματική αναφορά τόσο των κακοήθων, όσο και των καλοήθων παθήσεων του μαστού και των συμπτωμάτων τους. Σε όλες τις εξεταζόμενες επιδόθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό.

Εκτός από καθοδήγηση, στις γυναίκες εκείνες οι οποίες εξετάστηκαν και βρέθηκε ότι χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, η συνέχιση της παρακολούθησης οργανώθηκε και δρομολογείται από κοινού, από τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και τους ειδικούς της «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αξίζουν στο Δήμο Ανατολικής Μάνης και ιδιαιτέρως στο Δήμαρχο κ. Π. Ανδρεάκο, για την έμπρακτη συνεισφορά τους στο έργο μας, στη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας κ. Ε. Παπαγεωργίου, καθώς και στη Διοίκηση της 6ης Υ.Πε. Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, για την αμέριστη στήριξή τους.

Τέλος, ξεχωριστές ευχαριστίες αξίζουν στην Επιστημονική Μαστολογική Εταιρεία – Ίαση – Στήριξη «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.», στο προσωπικό της που προσήλθε, και ιδιαίτερα στον Πρόεδρό της κ. Γρηγόριο Ξεπαπαδάκη.

Η άκρως τιμητική για το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης προσέλευση κάθε γυναίκας κατά το διήμερο αυτό, μεταφράζεται ως επιτυχημένη αφύπνιση του πληθυσμού ευθύνης και έμπρακτη ευαισθητοποίηση απέναντι στη φροντίδα της ατομικής Υγείας.

Η ανακήρυξη του Οκτωβρίου ως διεθνή μήνα για τον καρκίνο του μαστού, ανάμεσα στα μηνύματα που έχει να διαδώσει, στόχο έχει την έγκυρη ενημέρωση του πληθυσμού.

Το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης ευχαριστεί θερμά το σύνολο του κόσμου που με την ανταπόκρισή του έχει γίνει η κινητήριος δύναμη για την βελτίωση των δράσεών μας. Δεσμευόμαστε για την συνέχιση της εξελικτικής πορείας των παρεχόμενων υπηρεσιών, υπερνικώντας μικρότερα και μεγαλύτερα εμπόδια της καθημερινότητας, χωρίς να ενδίδουμε στην ορμή των κυμάτων της περιρρέουσας ύφεσης.

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΡΕΟΠΟΛΗΣ

 

Dr. Ανάργυρος Δ. Μαριόλης

 

17/10/2014