Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση - ημερίδα διαβούλευσης με θέμα "Σχεδιασμός Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στην περιοχή της Μάνης"

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική εκδήλωση - ημερίδα διαβούλευσης με θέμα «Σχεδιασμός Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης στην περιοχή της Μάνης» που διοργανώθηκε από το Δήμο Ανατολικής Μάνης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ανατολικής Μάνης.

Τις εργασίες της ημερίδας - διαβούλευσης συντόνισε η Αναπληρώτρια Δημάρχου κ. Γεωργία Λυροφώνη – Αντιδήμαρχος, η οποία υποδέχτηκε τους ομιλητές, κ. Ηλία Στρατηγάκο, Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και αναπληρωματικό μέλος της Ομάδας Συντονισμού και Καθοδήγησης της ΟΧΕ ΜΑΝΗΣ, τον κ. Ψαράκη Αντώνιο, Προϊστάμενο ΕΥΔ ΕΠ Πελοποννήσου και τον κ. Κριμίτσο Κωνσταντίνο, Σύμβουλο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τους οποίους και ευχαρίστησε για την παρουσία τους και τη μέχρι στιγμής συνεργασία τους με το Δήμο.

Η κ. Λυροφώνη ανέλυσε το πλαίσιο υλοποίησης της ημερίδας και συγκεκριμένα ανέφερε ότι έχει δημοσιευτεί η υπ. αρίθμ. 2241/06-09-2018 Πρόσκληση για την υποβολή πρότασης Στρατηγικής Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) στο πλαίσιο του ΕΠ Πελοπόννησος 2014-2020 στην οποία καλείται η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως Φορέας Στρατηγικής, σε συνεργασία με τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, να υποβάλλει στο ΕΠ «Πελοπόννησος» 2014 - 2020 προς χρηματοδότηση, τη Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για τη Μάνη, συνολικού προϋπολογισμού 12.100.000,00€. Στους στόχους της χωρικής στρατηγικής περιλαμβάνονται η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και απασχόλησης, η με κοινωνικούς όρους βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών και η διατήρηση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, με βάση την αειφόρο προσέγγιση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Ο κ. Ηλίας Στρατηγάκος επεσήμανε τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος αφού πρόκειται για μία μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για τη Μάνη. Στη συνέχεια, ο κ. Ψαράκης σε συνεργασία με τον κ. Κριμίτσο, παρουσίασε το εργαλείο των ΟΧΕ καθώς και τα βασικά σημεία του «Οδηγού Εκπόνησης και Εφαρμογής της Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης», τονίζοντας τη σημασία ωρίμανσης των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Δεδομένου ότι οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) αποτελούν ένα εργαλείο ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών σε συγκεκριμένες χωρικές ενότητες, ο κ. Ψαράκης τόνισε ότι στη περίπτωση της Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, παρουσιάζονται συγκεκριμένα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με συνολικό τρόπο, αφετέρου διακρίνονται σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν και να μεγιστοποιηθούν με βάση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο.

Ακολούθησε πλούσιος και δημοκρατικός διάλογος πάνω σε καίρια θέματα με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής, πολιτών και εκφράστηκε το έκδηλο ενδιαφέρον των ιδιωτών επενδυτών. Οι παρευρισκόμενοι κατέθεσαν αξιόλογες και καινοτόμες προτάσεις, εύστοχες παρατηρήσεις και δημιουργικά σχόλια, τα οποία θα ληφθούν υπόψη στην τελική διαμόρφωση της προτεινόμενης στρατηγικής, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω χρηματοδότησης από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου 2014-2020.

1   4 

 2   3   5

 

Ο κύκλος των διαβουλεύσεων συνεχίστηκε με τη διοργάνωση αντίστοιχης ημερίδας στη Δυτική Μάνη στις 2 Νοεμβρίου, ενώ θα ολοκληρωθεί με τη συζήτηση του θέματος στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ανατολικής Μάνης στις 9 Νοεμβρίου. Παράλληλα, οι προτάσεις φορέων, πολιτών και ιδιωτών μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την 9η Νοεμβρίου 2018 με  τους εξής τρόπους: 

α) εγγράφως στο Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής και Διαφάνειας του Δήμου Ανατολικής Μάνης (Ελευθερολακώνων 1, 23200 Γύθειο, τηλ. 2733360314)

β) σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση oxe-manis@1315.syzefxis.gov.gr

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης όντας σύγχρονος και ανταγωνιστικός αξιοποιεί στο έπακρο όλα τα αναπτυξιακά εφόδια που παρουσιάζονται σε συνέργεια με τη τοπική κοινωνία, φορείς και λοιπές υπηρεσίες στοχεύοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου. 

 

05/11/2018