ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 17ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Ο Ελληνισμός έχει καθιερωθεί να γιορτάζει τη Μεγάλη Ημέρα της Ανεξαρτησίας του, την 25η Μαρτίου. Η Μάνη για το γεγονός αυτό το θαυμαστό πανηγυρίζει την 17η Μαρτίου, γιατί τότε έξω από τον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, άρχιζε ο μεγάλος Αγώνας του Έθνους.

Οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, σταθερά προσανατολισμένοι στην ιδέα και στην ελπίδα της απελευθερώσεως της Ελλάδος, ύψωσαν το λάβαρο του Αγώνα στην Αρεόπολη κηρύσσοντας τον πόλεμο ενάντια της τουρκικής αυτοκρατορίας στις 17 Μαρτίου του 1821.

Το λάβαρο του αγώνα, η Μανιάτικη Σημαία, με έμβλημα το σταυρό και την ηρωική φράση «ΝΙΚΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ», αποτελούσε και αποτελεί, σύμβολο της Ορθόδοξης πίστης, της προσφοράς στην πατρίδα και της προσήλωσης στην Ελευθερία του Έθνους.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, εθνική υπερηφάνεια και θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκαν και φέτος οι τριήμερες επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποίησε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης τιμώντας τους Ήρωες Προγόνους, προσελκύοντας πλήθος κόσμου και επίσημες αντιπροσωπείες από όλη την Ελλάδα, που θέλησαν να αποδώσουν τον ελάχιστο φόρο τιμής.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 15 Μαρτίου στο Γύθειο με την αναπαράσταση της μεταφοράς του μηνύματος της Επανάστασης από μαθητές του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Γυθείου και με θεατρικό μονόπρακτο από την παιδική θεατρική ομάδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Οι μαθητές του Α’ και Γ’ Δημοτικού Σχολείου και του Γενικού Λυκείου Γυθείου μας ξεσήκωσαν με τους παραδοσιακούς χορούς τους. Το μουσικό ταξίδι συνεχίστηκε σε Ήπειρο και Επτάνησα, μέσα από τις μουσικές νότες και τους παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι «Μερακλήδες» Άρτης και Μωραϊτίκων Κέρκυρας.

Η επομένη, 16η Μαρτίου, ξεκίνησε με ιππικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με πλήρη επιτυχία για δέκατη συνεχή χρονιά. Με αφετηρίες το Κέντρο Ιππασίας Λευκιάς και την Ι.Μ. Φανερωμένης, πραγματοποιήθηκαν δύο διαδρομές με κοινό τερματικό σταθμό το δημοτικό χώρο στάθμευσης στην Αρεόπολη. Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν το Κέντρο Ιππασίας «Τα άλογα της Μάνης», ο Πολιτιστικός Ιππικός Σύλλογος Μάνης 2008, Ιππικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και ελεύθεροι ιππείς της περιοχής.

Στην κεντρική πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης την σκυτάλη πήρε η μαθητιώσα νεολαία των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων Αρεόπολης, Πύργου Διρού, Φλομοχωρίου και Αλίκων, του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Αρεόπολης, όπου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και απήγγειλαν ποιήματα που εξυμνούν την ανδρεία και την τόλμη των Μανιατών.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα της Ομάδας Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 17 Μαρτίου ξεκινώντας με την επίσημη Δοξολογία στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου. Στη συνέχεια, στην ιστορική πλατεία 17ης Μαρτίου, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος απευθυνόμενος σε προσκεκλημένους, επίσημες αντιπροσωπίες από όλη την Ελλάδα και σε πλήθος κόσμου που είχε κατακλύσει την ηλιόλουστη Αρεόπολη, τους καλωσόρισε αναφέροντας χαρακτηριστικά: «…17 του Μάρτη σήμερα, Ημέρα σύμβολο για την Ηρωική γη της Μάνης. Μια ξεχωριστή μέρα που η σημασία της ξεπερνά τα στενά όρια της Μάνης..».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρώην Δήμαρχος Σπαρτιατών Δημοσθένης Ματάλας, έγκριτος νομικός και εξαίρετος εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην καθοριστική συμβολή των Μανιατών στον Επαναστατικό Αγώνα και στη λειτουργία του ελεύθερου Ελληνικού κράτους εισπράττοντας το δυνατό χειροκρότημα των παρευρισκομένων .

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και σεβασμού απέναντι στους Ήρωες Προγόνους, οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Αρεόπολης ορκίστηκαν για «Νίκη ή Θάνατο» ως Οπλαρχηγοί της Μάνης, αναβιώνοντας τον ιστορικό όρκο των Μανιατών.

Με τη γλαφυρή και ξεχωριστή γραφή του ο μπάρμπα Γιάννης Φατσέας εξύμνησε τους Ήρωες Προγόνους αλλά και την αδερφική σύνδεση Κρήτης και Μάνης με μια γεμάτη εικόνες κρητική μαντινάδα.

Ξεχωριστή νότα έδωσαν για μια ακόμη φορά τα μέλη του Συλλόγου Ασή Γωνιάς Κρήτης «Ο Άγιος Γεώργιος», με το ριζίτικο που είχαν ετοιμάσει για την Ένδοξη ημέρα αυτή της 17ης Μαρτίου.

Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον όλων στράφηκε στην Κεντρική Πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης, όπου και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους της Πολιτειακής, Πολιτικής, Στρατιωτικής, και Αυτοδιοικητικής ηγεσίας. Τα αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και ψυχικής ανάτασης κατέκλεισαν τους παρισταμένους όταν τρία υπερηχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας σε σχηματισμό απέδωσαν τιμές στους Ένδοξους Νεκρούς κατά την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Επίσημοι προσκεκλημένοι και πολίτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασή Γωνιάς «Άγιος Γεώργιος», τον Όμιλο Φίλων ιστορικής φορεσιάς και οπλισμού «ο Λιάρος» Μεσολογγίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μερακλήδες» Άρτης, τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Μωραϊτίκων Κέρκυρας, το χορευτικό τμήμα του Δήμου Περιστερίου, τον Όμιλο Ερευνών Πηλίου, το Σύλλογος Κρητών Πετρούπολης, την Ένωση Ποντίων «Η Μαύρη θάλασσα» και το Σύλλογο Γυναικών Άνδρου. Η κεντρική πλατεία Αρεόπολης πλημμύρισε από παραδοσιακές φορεσιές, ζωντανή μουσική και τραγούδια με τα μέλη των συλλόγων να παρουσιάζουν τα χορευτικά τους προγράμματα ανήμερα της επετείου, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την παραμονή και οδήγησε σε αναβολή τους.

Με την παρουσία τους λάμπρυναν τις εκδηλώσεις και ο Σκοπευτικός Όμιλος παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, ο Σύλλογος Ελληνικών χορών και εθνογραφικών ερευνών «Ο Θυρεάτης» Άστρους, ο Σύλλογος Κορινθιακή Εστία ιστορικών και λαογραφικών ερευνών, ο Σύλλογος «Ευ Ζην» Σκάλας που με την χορωδία του «Libretto» τραγούδησε μανιάτικα τραγούδια και πλήθος μανιάτικων συλλόγων.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση των μαθητών, συλλόγων, στρατιωτικού τμήματος και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ανατολικής Μάνης, αποδίδοντας έτσι τον ελάχιστο φόρο τιμής στους Ήρωες Μανιάτες Προγόνους που προσέφεραν όλη τη δύναμη, τα υπάρχοντα και το ακαταμάχητό τους πάθος για τον απελευθερωτικό αγώνα του Έθνους, σε τέλειους βηματισμούς.

Κλείνοντας να ευχαριστήσουμε τους επίσημους προσκεκλημένους, τις αντιπροσωπίες συλλόγων και σωματείων, εκπαιδευτικούς και μαθητές και όλο τον κόσμο, που με την παρουσία και τη συμμετοχή τους λάμπρυναν τις τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου και συντέλεσαν στην επιτυχία τους.

Ζήτω η 17η Μαρτίου 1821!

Ζήτω η Μάνη!

 

31/03/2017