Οι πύργοι της Μάνης Ενας τόπος για όλες τις εποχές, «φορτωμένος» με ιστορία και αξιοθέατα

 

 

Μιλώντας γενικώς για Μάνη εννοούμε το μεσαίο «πόδι» της Πελοποννήσου που καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο. Αρχίζει λίγο έξω από το Γύθειο και φτάνει μέχρι τον οικισμό Βέργα, έξω από την Καλαμάτα. Χωρίζεται στην Εξω και τη Μέσα Μάνη. Η Εξω ή Μεσσηνιακή Μάνη αποτελείται από τους Δήμους Λεύκτρου και Αβίας και η Μέσα ή Λακωνική Μάνη από τους Δήμους Σμύνους, Γυθείου, Οιτύλου και Ανατολικής Μάνης. Η Μέσα Μάνη πάλι χωρίζεται σε Προσηλιακή και Αποσκιαδερή. Οι δύο τελευταίες ονομασίες έχουν να κάνουν με τον προσανατολισμό του κάθε οικισμού, δηλ. σε ποια μεριά του «αυχένα» του Ταΰγετου βρίσκεται. Οσοι «βλέπουν» στον Λακωνικό Κόλπο, δηλ. στην Ανατολή, ανήκουν στην Προσηλιακή Μάνη. Οσοι «βλέπουν» στον Μεσσηνιακό Κόλπο ανήκουν στην Αποσκιαδερή. Και γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Επειδή τα επίθετα των κατοίκων της Προσήλιας Μάνης καταλήγουν σε -άκος ενώ της Αποσκιαδερής και Εξω Μάνης σε -έας!

Η Μάνη έχει έκταση 1.800 τετρ. χλμ. και είναι ένα επιβλητικότατο άγριο βραχώδες τοπίο με λίγες ελιές και αρκετές φραγκοσυκιές. Εκεί, θα βρείτε υπέροχους μικρούς ορμίσκους και παραλίες, 250 χωριά και μικρούς οικισμούς, τους 98 από τους 118 παραδοσιακούς οικισμούς της Πελοποννήσου, 800 πυργόσπιτα, 7 κάστρα και πάνω από 1.000 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες.

Για την ονομασία της υπάρχουν πολλές εκδοχές. Μία αναφέρει ότι προέρχεται από το περίφημο κάστρο της Μαΐνης, που κτίστηκε επί Λέοντα Σοφού, στις αρχές του 10ου αιώνα και πάνω σε αυτό ο Γουλιέλμος Βιλαρδουίνος έκτισε καινούργιο το 1248. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Μάνης είναι τα πυργόσπιτά της. Στην ουσία, είναι τετράγωνοι μικροί πύργοι με στενά ορθογώνια παράθυρα, ίσα-ίσα να χωράει η κάννη του τουφεκιού. Ομως, λέγονται και πυργόσπιτα γιατί οι οικογένειες έμεναν εκεί μέσα.

Αξίζει να δείτε...

  • τη Βάθεια, τον πιο γνωστό παραδοσιακό οικισμό της Μάνης. Η ανακαίνιση των πυργόσπιτών της από τον ΕΟΤ έβαλε τη Μάνη στον χάρτη των τουριστικών προορισμών.

  • την Αρεόπολη, πρώην έδρα του Δήμου Οιτύλου. Κάντε μια βόλτα στα στενά της και δείτε την πλατεία της Επανάστασης και τον ναό των Ταξιαρχών.

  • να περπατήσετε το Οίτυλο και να δείτε το κάστρο της Κελεφάς, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Από κάτω, στο Λιμένι, βρίσκεται το παλάτι των Μαυρομιχαλαίων.

  • την Κοίτα, με τα πολλά της πυργόσπιτα - γι’ αυτό την λένε και «Πολυπυργού». Εκεί, θα υπάρχει και ο ναός της Τουρλωτής, στους πρόποδες του βουνού, αφιερωμένος σε τρεις αγίους.

  • τα σπήλαια του Διρού (Αλεπότρυπα, Καταφύγιο, Γλυφάδα), όπου η ξενάγηση γίνεται με βάρκα, αλλά και με τα πόδια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες τους είναι θέαμα μοναδικό.

  • το φράγκικο κάστρο του Πασσαβά, κτισμένο τον 13ο αιώνα στα 11 χλμ. από το Γύθειο.

  • τον Κότρωνα,  πρώην έδρα του Δήμου Αν. Μάνης και κάτω-κάτω το Πόρτο Κάγιο. Από εκεί σε 30΄ λεπτά πεζοπορία φθάνετε στον Φάρο στο Ταίναρο (κάβο Ματαπάς). Ο φάρος κατασκευάστηκε από τους Γάλλους το 1882.

Στο Ταίναρο στη θέση Στέρνες υπήρχε ναός του Ποσειδώνα, το ψυχοπομπείο και κατά παράδοση η Πύλη του Αδη. Αυτό είναι και μία από τις εκδοχές για το από πού έλκει το όνομά της η Μάνη. Από τη λατινική λέξη manes, που σημαίνει ψυχή.

Tο νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι, όπου κατά την παράδοση πέρασαν την πρώτη τους νύχτα ο Πάρις με την Ωραία Ελένη. Εκεί βρίσκετε και το μουσείο Τζανή Τζανετάκη, στον ομώνυμο πύργο.

Tην Καστάνια στον Δήμο Σμύνους για λόγους ιστορικούς. Εκεί σκοτώθηκε ο Κων/νος Κολοκοτρώνης, πατέρας του Θεόδωρου σε μάχη με τους Τούρκους.

Του Ντινου Κιουση
Εφημερίδα Καθημερινή
Hμερομηνία δημοσίευσης: 20-06-09

 

 

22/06/2011