Διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία το 1ο Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων «Η Λακωνία σε πρώτο πρόσωπο» στο Λιμάνι Γυθείου

Τη πρωτεύουσα του Δήμου Ανατολικής Μάνης επισκέφθηκε πλήθος πολιτειακών παραγόντων, εκπρόσωποι φορέων και λοιπών οργανώσεων όπως και εκατοντάδες επισκέπτες  για να συμμετάσχουν στα εγκαίνια και στα λοιπά δρώμενα της εκθεσιακής δραστηριότητας που συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο Λακωνίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και η Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ ΑΟΤΑ, υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

1

Τα εγκαίνια του Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 14/07,  ευλόγησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασιάς και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος.

Την παρουσίασε έκανε αφιλοκερδώς ο κ. Αλέξης Κωστάλας.

Η κα Διονυσία Μπουτεράκου και η κα Τριαντάφυλλη Μουζάκη συγκίνησαν με την ερμηνεία τριών παραδοσιακών τραγουδιών για Σπάρτη, Μάνη και Μονεμβασιά, ενώ ο μουσικοχορευτικός Όμιλος Μολάων «Οι Μύλοι» παρουσίασε τέσσερις παραδοσιακούς χορούς της Λακωνίας και της ευρύτερης περιοχής.

13

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κοπή κορδέλας του Φεστιβάλ, η περιήγηση στα περίπτερα των μελών του Επιμελητηρίου, των Δήμων της Λακωνίας, των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και λοιπών εκθετών.

Παρατέθηκε δεξίωση με τη μουσική επένδυση του σχήματος «Γραμμές».

9

 Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας ως οικοδεσπότης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια τόνισε την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής της Λακωνίας και σύνδεσή του με το τουριστικό προϊόν τονίζοντας ότι: «Η τοπική ανάπτυξη αποτελεί τον μείζονα στόχο όλων των εμπλεκόμενων φορέων που απαρτίζουν τη διοίκηση μιας γεωγραφικής περιφέρειας. Πάγια θέση του Επιμελητηρίου μας είναι ότι ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας πρέπει να αποτελούν τη βάση της οικονομίας μας και σε συνδυασμό με το τουριστικό προϊόν,  που απλόχερα πρόσφερε στη Λακωνία και στη χώρα μας η φύση, η ιστορία και ο πολιτισμός μας και μπορούμε να δημιουργήσουμε το μοντέλο ανάπτυξης που θα δώσει ελπίδα για έξοδο από τις συνεχείς κρίσεις.

Βασικός σκοπός της διοργάνωσης του Φεστιβάλ Λακωνικών Προϊόντων είναι η προβολή και η προώθηση των τοπικών προϊόντων και η σύνδεσή τους με τις υπηρεσίες του τουρισμού σε όλες του τις μορφές -ειδικά τις εναλλακτικές όπως ο γαστρονομικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός και ο αγροτουρισμός.

Έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τους συνδιοργανωτές για τη συνεργασία, καθώς και τους εκθέτες και όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ.

12

Ακολούθως ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος, σε χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε ότι «το Φεστιβάλ αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Γιάννη Παναρίτη, την οποία ως Δήμος υποδεχθήκαμε με μεγάλη χαρά κι ευχόμαστε να έχει συνέχεια. Ο τίτλος των τριήμερων δράσεων «Η Λακωνία σε Πρώτο Πρόσωπο» δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχος διότι μέλημά μας είναι η εξωστρέφεια ενός τόπου όπως ο δικός μας», «ενός τόπου ευλογημένου από τον Θεό», όπως τόνισε.

Ο κ. Ανδρεάκος συνέχισε, λέγοντας πως «σε επίπεδο φυσικού κάλλους αλλά και παραγωγής ποιοτικών αγαθών η Λακωνία είναι ασυναγώνιστη. Αυτή λοιπόν τη μεγάλη μας δύναμη επιδιώκουμε να γνωρίσει ευρύτερα το κοινό. Να δείξουμε στον καθέναν και την καθεμία πως έχει λόγους πολλούς να βρεθεί εδώ, να δοκιμάσει, να γευθεί, να προμηθευτεί και να διαδώσει τα προϊόντα μας. Και κοντά σ’ αυτή την άριστη ποιότητα του λαδιού, της ελιάς, του κρασιού να βιώσει ο τυχερός εκείνος που θα βρεθεί εδώ τη ζεστή φιλοξενία, μέσα σε ένα φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον απαράμιλλης αξίας». Ο κ. Δήμαρχος έκλεισε τον χαιρετισμό του αναφέροντας πως «συνηθίζουμε -όχι άστοχα- να λέμε ότι η Μάνη είναι ένα ανοιχτό μουσείο. Η Λακωνία ολόκληρη είναι ένα μουσείο. Μια περιοχή που το χθες, το σήμερα και το αύριο συνυπάρχουν αρμονικά» και προσκάλεσε ανοιχτά όλο τον κόσμο να το διαπιστώσει.

2

3

4

5

6

7

8

10

14

15

Το τριήμερο του Φεστιβάλ ήταν γεμάτο από δραστηριότητες μαγειρικής με τη κα Ντίνα Νικολάου να ταξιδεύει τους παρευρισκόμενους με μοναδικές Λακωνικές γεύσεις όπου τα προϊόντα της λακωνικής γης είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Chef από επιχειρήσεις εστίασης-μέλη του Επιμελητηρίου μας που ξεχωρίζουν στον τομέα της γαστρονομίας, σε συνεργασία με τη διακεκριμένη Chef, προσέφεραν ξεχωριστές γεύσεις και εντυπωσίασαν κοινό και εκθέτες. Παράλληλα με τις γαστρονομικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επιστημονικές ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες στο τομέα της αγροδιατροφής. Οι συμμετέχοντες προσέγγισαν από επιστημονική σκοπιά τις ιδιαιτερότητες και τις αξίες των λακωνικών προϊόντων (ελαιόλαδο, ελιές, εσπεριδοειδή, οίνος). Πραγματοποιήθηκε επίσης, εκδήλωση για τους υδάτινους πόρους.

Τα εγκαίνια τίμησαν με τη συμμετοχή τους και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό: ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό κ. Γιάννης  Μπρατάκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η Βουλευτής Λακωνίας κα Νάγια Γρηγοράκου, ο Πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, η εκπρόσωπος του Δήμου Μονεμβασίας κα Παναγιώτα Αλειφέρη, ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος, η Δήμαρχος Ελαφονήσου κα Ευσταθία Λιάρου, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, κ. Ιωάννης Μασούτης, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας κ. Γεώργιος Καββαθάς, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης & Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Δόκτορας Γεώργιος Κυπραίος, ο Πρόεδρος Επιτροπής Διαχείρισης Τοπικού Προγράμματος Leader και Αντιπρόεδρος  της  Πάρνωνας ΑΕ ΑΟΤΑ κ. Σπύρος Φλώρος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Γιάννης Τρουπής, ο Λιμενάρχης Γυθείου κ. Θεόδωρος Μοτσάκος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  Γυθείου Αντυπύραρχος κ.  Κωνσταντίνος Γραφάκος.

Τα βίντεο του Φεστιβάλ καθώς και το βίντεο των εγκαινίων θα αναρτηθούν στη σελίδα του Φεστιβάλ και στη σελίδα του Επιμελητηρίου στο facebook.

 

19/07/2023