Γύθειο- Villeneuve, δεσμοί φιλίας και συνεργασίας

Ταξίδι αστραπή πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο 6 & 7 Ιουλίου γαλλική αντιπροσωπεία από την πόλη της Villeneuve με επικεφαλής τον Δήμαρχο Jean Mark Roubeud και την Αντιδήμαρχο των Οικονομικών Pascale Bories στα πλαίσια των εκδηλώσεων και των διμερών επαφών για τα δεκάχρονα της αδελφοποίησης του Γυθείου και της Villeneuve. Εκδηλώσεις οι οποίες έγιναν με καθυστέρηση , αφού οι φονικές πυρκαγιές του 2007 δεν επέτρεψαν αυτές να πραγματοποιηθούν ακριβώς με τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων (η αδελφοποίηση έγινε τον Αύγουστο του 1997).

Θερμό ήταν το κλίμα στη συνάντηση κατά την επίσημη υποδοχή της γαλλικής αντιπροσωπείας το Σάββατο 7 Ιουλίου στο Δημαρχείο, στο Γύθειο, από το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο και μέλη του Δ.Σ.

Συνδετικός κρίκος της ένωσης των δύο Δήμων είναι ο ελληνογαλλικός σύλλογος «η Ελιά», ο οποίος δραστηριοποιείται στην Avignon ,πρόεδρος του οποίου είναι ο καταγόμενος από την Αρεόπολη Γεώργιος Ψωίνος, ο οποίος ήταν παρών μαζί με τον Αντιπρόεδρο του συλλόγου Jean Luc Aurier.

 Οι κ.κ. Ανδρεάκος και Roubeud, αφού  επαναβεβαίωσαν τη φιλία που ενώνει τις δύο πόλεις και τους δύο Δήμους, μια φιλία προέκτασης αυτής που συνδέει  άλλωστε τις δύο χώρες (Ελλάδα- Γαλλία), αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήμα περισσότερο και να συγκροτήσουν αντίστοιχα δύο επιτροπές οι οποίες και θα διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας σε όλους τους τομείς, οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό. Αναφορές έγιναν όπως ήταν φυσικό και στη σημερινή πολιτική συγκυρία και στα  διαδραματιζόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Από πλευράς Δημοτικής Αρχής Ανατολικής Μάνης, τους επίσημους προσκεκλημένους, εκτός του Δημάρχου κ. Πέτρου Ανδρεάκου καλωσόρισαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Γεωργία Λυροφώνη & Θεόδωρος Αραπάκος, ο πρόεδρος του Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Μάκης Αγριόδημας, οι Δ.Σ.  Ελένη Δρακουλάκου, Θεόδωρος Χριστοδουλάκος και Νίκος Λιγνός καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Δ.Κ. Γυθείου Γεώργιος Μητσάκος.

 Ο κ. Roubeud προσκάλεσε τον κ. Ανδρεάκο να επισκεφθεί την Villeneuve.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την γαλλική αντιπροσωπεία συνόδευε ο τ. Δήμαρχος Γυθείου Αλέξανδρος Ανδρεάκος, επί της θητείας του οποίου έγινε η αδελφοποίηση.

 Μετά το πέρας των προσφωνήσεων και αντιφωνήσεων έγινε ανταλλαγή δώρων από τις δύο αντιπροσωπείες και την Ελιά. Στη συνέχεια στο Περιβολάκι, από τους δύο Δημάρχους έγιναν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης στήλης, στην οποία αναπαριστάται η πάλη του Τρίτωνα και του Ηρακλή. Αυτή η επιτύμβια στήλη διατρανώνει, λοιπόν, τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν το Γύθειο και την Villeneuve.

 Παράλληλα, όπως έχει ανακοινωθεί, στο αίθριο του Δημαρχείου Γυθείου λειτουργεί έκθεση με θέμα «Τα θαλασσινά ταξίδια του Ηρακλή και του Απόλλωνα στις παραστάσεις της αρχαίας ελληνικής κεραμικής», η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν το Σάββατο το βράδυ, αφού προηγήθηκε στο Επιμελητήριο σχετική ομιλία της κας Αλίκης Σαμαρά- Κάουφμαν, ειδικής συνεργάτιδας στο τμήμα ελληνικών, ρωμαϊκών και ετρουσκικών αρχαιοτήτων του Λούβρου. Στην κα Σαμαρά από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης δόθηκε αναμνηστικό δώρο.

 Η Villeneuve βρίσκεται στην Προβηγκία, περιοχή της Νότιας Γαλλίας και συγκεκριμένα στον ποταμό Gard. Είναι χτισμένη στην δεξιά όχθη του Ροδανού ποταμού απέναντι από την Avignon. Ο πληθυσμός της πόλης είναι περίπου 13.000 κάτοικοι. Βρίσκεται 70 km περίπου από τα αεροδρόμιο της Μασσαλίας. Στην Villeneuve και στις γύρω από αυτήν πόλεις υπάρχουν αρκετές ελληνικές οικογένειες από τη Μάνη.

        Οι πρώτες σκέψεις για αδελφοποίηση των δύο πόλεων ξεκίνησαν το 1996, με πρωτοβουλία του εκπαιδευτικού  κ. Κώστα Αγραπίδη, ο οποίος δίδασκε στην περιοχή σε ελληνικό σχολείο και την αρωγή του κ. Ψωίνου. Το πρώτο ταξίδι της Δημοτικής Αρχής Γυθείου στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε το 1996, η επίσημη υπογραφή της αδελφοποίησης έγινε στη Γαλλία στις 6 Ιουλίου 1997. Οι Γάλλοι πραγματοποίησαν το πρώτο τους ταξίδι στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 1996 για τις πρώτες επαφές και ένα χρόνο αργότερα στις 21,22 και 23 Αυγούστου 1997 υπεγράφησαν τα επίσημα έγγραφα της αδελφοποίησης στο Γύθειο.

 1 1 1 1

 1 1 2 2

1 3 3 7

3 3 3 4

10/07/2012