Ανακήρυξη του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομου Επίτιμου Δημότη Ανατολικής Μάνης

Μέσα σε κλίμα έντονης και βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η τελετή απόδοσης τιμών στον πνευματικό ηγέτη του τόπου μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομο, την Κυριακή 30 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης, στο Γύθειο για τα 20 χρόνια Αρχιερατείας του στην Ιερά Μητρόπολη Μάνης.

Η τελετή ξεκίνησε αρχικά με μία δεκάλεπτη προβολή - αφιέρωμα γεμάτη στιγμές της ενεργούς δράσης του Σεβασμιώτατου από την ενθρόνισή του μέχρι σήμερα, το οποίο επιμελήθηκε η ομάδα φίλων Githio – Click.

Ακολούθησε ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Ανδρεάκος που ανέφερε στο σύντομο και μεστό του λόγο: «Η 24η Νοεμβρίου του έτους 1996, ημέρα υποδοχής σας στο Γύθειο, υπήρξε ξεχωριστή για τη Μάνη. Η ημέρα εκείνη αποτέλεσε την αφετηρία ενός βαρυσήμαντου και πολύπλευρου έργου από πλευράς σας. Όλοι οι Μανιάτες νιώθουμε υπερήφανοι για τον πνευματικό μας ηγέτη που αποτελεί πρότυπο Ιεράρχου. Η Μάνη σας ασπάστηκε, σας αγκάλιασε και εσείς την κάνατε πατρίδα σας. Ύστερα από πρότασή σας επανήλθε ο Τίτλος της Ιεράς Μητρόπολής μας σε «Μητρόπολη Μάνης», όπως ήταν το διάστημα 907 – 1846. Τιμή και Ευλογία για το ποίμνιο του τόπου μας να βρίσκεται υπό την σκέπη ενός άξιου και δραστήριου ποιμενάρχη, ενός λόγιου Ιεράρχη, μιας πολυσχιδούς προσωπικότητας με πολυδιάστατο πνευματικό και κοινωνικό έργο μιας ηγετικής φυσιογνωμίας. Λαμπρό παράδειγμα αυτής της στάσης ζωής αποτελεί ο Ποιμενάρχης μας μας, με τη δημιουργία του χώρου φιλοξενίας παιδιών για το ίδρυμα «Χαμόγελο του παιδιού» στα Καλύβια με χρήματα της προσωπικής του περιουσίας..»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης για την τιμή Ανακήρυξής του ως Επίτιμο Δημότη ενώ η συγκίνησή του ήταν έκδηλη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Στον άκρως λακωνικό χαιρετισμό του ανέφερε:  «για αυτό λοιπόν θα το εμπιστευτώ αυτό το οποίο μου απένειμε σήμερον ο κ. Δήμαρχος εις την Βασιλομήτορα την Κυρία Θεοτόκο η οποία φρουρεί τη Μάνη μας και ολόκληρη την Λακωνία και πάλι Θερμώς Σας ευχαριστώ…»

Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιο Μητσάκο απένειμαν πλακέτα και το Χρυσό Κλειδί του Δήμου ανακηρύσσοντας το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομο ως Επίτιμο Δημότη σύμφωνα με την 273/2016 Απόφαση Δη. Συμβουλίου.

 

3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 1  2

Έπειτα το λόγο πήραν: ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.  Τζανέτος Φιλιππάκος και ο πρώην Βουλευτής Λακωνίας κ. Γρηγόριος Αποστολάκος.

Ευχάριστα και με το δικό του μοναδικό τρόπο ο αγαπητός μπάρμπα - Γιάννης Φατσέας έστειλε από την Κρήτη  τα παρακάτω λόγια αγάπης: «για τη τιμή που κάνατε εις τον Μητροπολίτη ο μπάρμπα Γιάννης σας τιμά και ολόκληρη η Κρήτη τιμάτε και σεβόσαστε τον άξιο Ιεράρχη στο πρόσωπό του σεβασμό πάντοτε θα υπάρχει
θερμά συγχαρητήρια στον Δήμαρχο της Μάνης σ΄ όλους τους συνεργάτες του στέλνει ο μπάρμπα Γιάννης…»

Η τελετή πλαισιώθηκε μουσικοθεατρικά από την παιδική χορωδία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των  Δημοτικών Σχολείων Γυθείου, την οποία συντόνισε και συνόδευσε στο πιάνο η εκπαιδευτικός -  μουσικός κα. Ειρήνη Δαρμή. Οι μαθητές καταχειροκροτήθηκαν από τους παρευρισκομένους ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης αναφώνησε μαζί τους ΖΗΤΩ Η ΜΑΝΗ. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τη φήμη του Σεβασμιωτάτου και τον κόσμο όρθιο να αναφωνεί ΆΞΙΟΣ.

Παρόντες στην τελετή ήταν επίσης, ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικολόπουλος,  ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών  κ. Αδάμης Παρασκευάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας, Ταξίαρχος, κ. Μαρουδάς, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου «ΠΥΡΑΡΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΣΤΡΗΣ» Αντιπύραρχος κ. Χριστόδουλος Παπαμιχαήλ οι Διοικητές των Α.Τ Γυθείου και Αρεόπολης κ. Κρητικός Δημήτριος και κ. Παναγιωταράκος Τζανέτος,  εκπρόσωποι των Αστυνομικών, Πυροσβεστικών και Λιμενικών Αρχών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, πλήθος Ιερέων και κόσμου.

Με αφετηρία την τελετή πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Περιοδικής Έκθεσης της συλλογής των αντικειμένων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου που έχει δωρίσει στο ΚΠΑΜ. Η Συλλογή αποτελείται από 43 αντικείμενα συνολικά,  αναμεσά τους συγκαταλέγονται 18 ζωγραφικοί πίνακες καταξιωμένων καλλιτεχνών, 4 έργα χειροτεχνίας, 2 πάπυροι, μία εικόνα της Παναγίας και παλαιά διακοσμητικά αντικείμενα αστικού τύπου, ενώ έχει προβεί σε δωρεά βιβλίων προς την Καψάλειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Ανατολικής Μάνης τα οποία βρίσκονται στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού.

05/05/2017