Συνεργασία των σχολείων του Δήμου με το Γραφείο του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ

Στα πλαίσια της συνεργασίας με το Γραφείο του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, διένειμε στα Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής προωθητικό υλικό σχετικά με τον  Ευρωπαϊκός διαγωνισμός της παγκόσμιας εκστρατείας του ΟΗΕ «Το Μέλλον που Θέλουμε» (The Future We Want), που θα διαρκέσει μέχρι τη Σύνοδο του Ρίο+20 τον Ιούνιο του 2012.

 

Η ενέργεια αυτή έγινε με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές του Δήμου με τους στόχους του ΟΗΕ και συγκεκριμένα για το 2012 το ειδικότερο θέμα είναι το Νερό. Το Νερό είναι η πολυτιμότερη πηγή ζωής. Όσοι το έχουμε, το θεωρούμε δεδομένο. Η αλλαγή αρχίζει σπίτι. Σταγόνα, σταγόνα.

 

Μεγάλη ανταπόκριση βρήκε η προσπάθεια αυτή από το ΕΠΑΛ Γυθείου και το Γυμνάσιο Γυθείου.

 

 

 

Πιο συγκεκριμένα,  το ΕΠΑ.Λ. Γυθείου οργάνωσε δράση ενημερωτικού χαρακτήρα σύμφωνα με την οποία αναρτήθηκαν σε κοινόχρηστο χώρο έργα που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς του ΟΗΕ για τις δράσεις:

  1. « Βία κατά των γυναικών» και
  2. « Φτώχεια»

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο των έργων και έγινε ο απαιτούμενος σχολιασμός από την υπεύθυνη καθηγήτρια της δράσης Παναγιωτακοπούλου Αθανασία, φιλόλογο, καθώς και από την καθηγήτρια Αγγλικών, Λέγου Αναστασία.

Στη συνέχεια έγινε καταγραφή των εντυπώσεων – σκέψεων – προβληματισμών – προτάσεών τους σε ένα τετράδιο ενώ η διαδικασία ολοκληρώθηκε με φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στη διάρκεια της δράσης. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τις σκέψεις των μαθητών. 

Το ΕΠΑ.Λ. Γυθείου συμμετείχε επίσης και στο διαγωνισμό διαφήμισης που διοργανώθηκε και αυτή τη χρονιά από το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ με θέμα: «ΣΤΑΓΟΝΑ – ΣΤΑΓΟΝΑ».

 

Οι μαθητές που συμμετείχαν ήταν οι:

  1. Λαδακάκος Αλέξανδρος
  2. Γεωργιτσανάκος Ιωάννης
  3. Γεωργιτσανάκος Νικόλαος και
  4. Κουλουριανάκος Ιάσονας,

μαθητές όλοι της Γ΄ τάξης, του Τομέα πληροφορικής, οι οποίοι αφιέρωσαν αρκετό από το χρόνο τους σε συνεργασία με τους καθηγητές Πληροφορικής Πατσουράκο Δημήτριο και Οσμάνογλου Οσμάν, για να δημιουργήσουν τα δύο (2) έργα τους με τα οποία συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Η υπεύθυνη καθηγήτρια της δράσης, Αθανασία Παναγιωτακοπούλου εκφράζει την πρόθεση του ΕΠΑΛ και για μια μελλοντική συνεργασία, επίσης ιδιαίτερα εποικοδομητική για τους μαθητές.

 

Τα έργα των παιδιών έχουν αναρτηθεί στους παρακάτω συνδέσμους http://www.dropbydrop.eu/36131 και http://www.dropbydrop.eu/36056, ενώ όλοι οι επισκέπτες της ιστοσελίδας μπορούν να ψηφίσουν το έργο που τους αρέσει. 

 

 

 

Επιπρόσθετα οι μαθητές της Α’ Τάξης του Γυμνασίου Γυθείου ανέλαβαν να ετοιμάσουν project με θέμα “Drop by Drop- Save the water” με φωτογραφικό υλικό, γκραφίτι, ζωγραφιές σε χαρτόνι και πληροφορίες, το οποίο θα παρουσιάσουν στο τέλος του σχολικού έτους σε εκδήλωση στο σχολείο.

Αφορμή στάθηκε και σε αυτήν την περίπτωση ο διαγωνισμός του ΟΗΕ για το 2012, το έτος νερού, αλλά επειδή οι μαθητές δεν μπορούσανε να λάβουνε μέρος λόγω ηλικίας η καθηγήτρια τους των Αγγλικών, Αναστασία Λέγου, τους παρότρυνε να το δουλέψουνε ανεξάρτητα και να το παρουσιάσουν στο σχολείο.

 

Οι μαθητές έδειξαν ενδιαφέρον και με προθυμία άρχισαν να ψάχνουν στο διαδίκτυο αλλά και σε εγκυκλοπαίδειες να βρούνε πληροφορίες για τις επιπτώσεις της λειψυδρίας στον πλανήτη μας, καθώς και απλούς τρόπους εξοικονόμησης νερού. Επιπλέον, ζήτησαν εκτός από φωτογραφικό υλικό να ζωγραφίσουνε σε χαρτόνι οι ίδιοι τις ιδέες τους, οπότε και χωρίστηκαν σε ομάδες με συγκεκριμένο αντικείμενο η καθεμία.

 

 Η κ. Λέγου σημειώνει: «Ειλικρινά, κάποιες από τις ιδέες τους για την παρουσίαση του υλικού είναι άκρως δημιουργικές και ώριμες για την ηλικία τους, καθώς και ο τρόπος σκέψης τους. Τα παιδιά, άλλωστε, έχουν τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο να μας παρουσιάζουν τα πράγματα έτσι όπως τα αντιλαμβάνονται, και τις περισσότερες φορές μας εκπλήσσουν με την ειλικρίνεια και την απλότητα τους, που είναι όμως τόσο αληθινά. Η εργασία ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη και υπάρχει και η σκέψη να γίνει παρουσίαση με power point στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Πραγματικά, αν και δεν υπήρχε κάποιο υλικό κίνητρο, τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και φωτίστηκαν τα προσωπάκια τους στην ιδέα και μόνο ότι θα ασχοληθούν με κάτι έξω από τα συνηθισμένα, που μας δείχνει ότι εκπαίδευση και μόρφωση δεν είναι μόνο τα βιβλία αλλά και η επαφή με οτιδήποτε προάγει την ομαδική εργασία και την έρευνα, δύο στοιχεία που θα τα συνοδεύσουν και θα τα βοηθήσουν να εξελιχθούν και μετά τα φοιτητικά τους χρόνια. Συνεπώς, καλό είναι αντίστοιχες ενέργειες να προωθούνται και μελλοντικά».

19/03/2012