Με ξεχωριστό τρόπο εορτάστηκε από το Δήμο Ανατολικής Μάνης η Έναρξη της Επανάστασης κατά του Τουρκικού Ζυγού, που ξεκίνησε από την Αρεόπολη στις 17 Μαρτίου 1821.

Με ξεχωριστό τρόπο εορτάστηκε από το Δήμο Ανατολικής Μάνης η Έναρξη της Επανάστασης κατά του Τουρκικού Ζυγού, που ξεκίνησε από την Αρεόπολη στις 17 Μαρτίου 1821.

Σεβόμενοι πλήρως τα προβλεπόμενα εκ της Πολιτείας για τη μη διασπορά της πανδημίας, αποδόθηκε ελάχιστος φόρος τιμής, 200 χρόνια μετά, στους Ήρωες Προγόνους που ορκίστηκαν «Νίκη ή Θάνατος», δίνοντας τη ζωή τους στον Απελευθερωτικό Αγώνα.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος, αφού καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους αναφέρθηκε στο ιστορικό βάθος που διευρύνει το περιεχόμενο της επετείου της 17ης Μαρτίου, εορτάζοντας πλέον μία ιστορική περίοδο αγώνων 370 χρόνων, που οδήγησαν στην έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα, θέτοντας στο τέλος δύο ζητήματα μείζονος σημασίας για τη Μάνη.

- Τοποθέτησε με σωστούς ιστορικούς όρους τη σύγκρουση Μαυρομιχαλαίων και Καποδίστρια αναφέροντας ότι η ιστορική εξέλιξη έχει δικαιώσει τον κυβερνήτη Καποδίστρια και οφείλουμε τέτοια θέματα που μας δίχασαν κατά καιρούς να τα ξεπερνάμε και να πηγαίνουμε ενωμένοι στο μέλλον.

-Πρότεινε την ενιαία Δημοτική Διοίκηση της Μάνης, προκειμένου να αρθεί η διοικητική αδικία του 1937, που χώρισε τη Μάνη σε δύο μέρη.

Με την παρουσία της τίμησε ιδιαίτερα τη Μάνη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καταθέτοντας ευλαβικά δάφνινο στέφανο δόξης και τιμής στο άγαλμα του Οπλαρχηγού Πέτρου Μαυρομιχάλη. Κατά τη δήλωσή της σημείωσε:

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην Ηρωική Αρεόπολη, για να τιμήσω τη μνήμη των Μανιατών που 200 χρόνια πριν ξεκίνησαν τον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους από τον κατακτητή, υψώνοντας λάβαρο με το σύνθημα «Νίκη ή θάνατος». Να τιμήσω το πνεύμα της αδούλωτης Μάνης, που δεν πατήθηκε ποτέ από τον Τούρκο αλλά φλογίστηκε από τη σπίθα του μεγάλου ξεσηκωμού. Κεντώντας στη σημαία της την επιταγή «ταν ή επί τας» -αδιάσειστη απόδειξη της ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού σ’ αυτόν τον τόπο- προσφέρθηκε σύσσωμη στον υπέρτατο σκοπό. Η οφειλή μας στους γενναίους, άντρες και γυναίκες, που ορκίστηκαν να δώσουν μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους υπέρ πίστεως και πατρίδος, είναι μεγάλη. Το παράδειγμά τους συνεγείρει το εθνικό μας φρόνημα και μετουσιώνεται σε ευθύνη για το παρόν και το μέλλον μας.» 

Με τον τρόπο αυτό το ελληνικό κράτος αναγνώρισε ότι η Έναρξη της Επανάστασης του 1821 ξεκίνησε από την Αρεόπολη στις 17 Μαρτίου.

 

Ο Βουλευτής Επικρατείας, τ. Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, στην εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, αναφέρθηκε στον ρόλο και τη συμβολή της Μάνης στο ξεκίνημα, την εξέλιξη και, τελικά, την επικράτηση της Επανάστασης του 1821, τα διδάγματα για όλους μας, από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του Αγώνα, τους δύο εμφυλίους πολέμους, αλλά και την αντιμετώπιση Αγωνιστών από το Νέο Ελληνικό Κράτος που ακολούθησε.

 Πιστή στην υπόσχεση που έδωσε τον Οκτώβριο στο Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης, η Πρόεδρος της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» κα Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, κατέφθασε στη Μάνη φορώντας τμήμα μανιάτικης ενδυμασίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο λαϊκός πολιτισμός μας παραμένει επίκαιρος, ως στοιχείο της ταυτότητάς μας, και ότι αξίζει να τιμηθεί και να προβληθεί στο πλαίσιο του επετειακού έτους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια της Αναπαράστασης της Ορκωμοσίας των Μανιατών από την Α.Ε. Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο, φιλοτεχνημένο από τον Μανιάτη γλύπτη Πέτρος Γεωργαρίου. Η Αναπαράσταση κοσμεί το παλαιό Δημαρχείο Αρεόπολης, που βρίσκεται παραπλεύρως της ιστορικής Πλατείας 17ης Μαρτίου, από όπου ξεκίνησαν οι Πρόκριτοι της Μάνης την Απελευθέρωση του Έθνους.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Αδρεάκος και ο εκπρόσωπος του Σώματος Απόδοσης Τιμών η κα Αθηνά Ανδρεάκου, ζήτησαν να ενταχθεί η Μανιάτικη παραδοσιακή φορεσιά στην Προεδρική Φρουρά, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς της Μάνη στον Αγώνα της Ελευθερίας.

Με την παρουσία τους τίμησαν επίσης τις εκδηλώσεις:

- Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Κώστας Κατσαφάδος, Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης

- Ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, ως Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων

- Ο Βουλευτής Λακωνίας, κ. Νεοκλής Κρητικός

- Ο Βουλευτής Λακωνίας, κ. Σταύρος Αραχωβίτης

- Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας

- Ο Διοικητής ΔΙΚΕ, Υποστράτηγος κ. Λεωνίδας Γιοβάνης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

- Ο Λιμενάρχης Γυθείου, Πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Ευάγγελος Τσάλης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος

- Ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας, κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης

- Η Δήμαρχος Ελαφονήσου, κα Ευσταθία Λιάρου

- Ο Εκπρόσωπος του Δήμου Δυτικής Μάνης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Κισκήρας  

- Ο Διευθυντής του κέντρου υγείας Αρεόπολης Ανάργυρος Μαριόλης

- Μέλη της Επιτροπής "ΕΛΛΑΔΑ 2021"

-Εκπρόσωποι αξιωματικοί στρατιωτικών, αστυνομικών και λιμενικών αρχών αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Η δοξολογία τελέστηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης, κ. Χρυσοστόμου Γ΄.

 

Ζήτω η 17η Μαρτίου!

Ζήτω η Μάνη!

Ζήτω το Έθνος!

Χρόνια Πολλά!

 

 

29/03/2021