Σε διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 με την ΠΕ Λακωνίας συμμετείχε ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης: Τα έργα και οι δράσεις του Δήμου

diavouleusigianeoespa

 

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος σε συνέχεια τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με αυτοδιοικητικούς και φορείς της ΠΕ Λακωνίας με θέμα τη διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, κατέθεσε τον προγραμματισμό των έργων και δράσεων του Δήμου, καθώς και τον σχεδιασμό ωρίμανσης των έργων που έχουν έχει ήδη ξεκινήσει.

Ο κ. Δήμαρχος αρχικά επισήμανε την ανάγκη απλοποίησης των διαδικασιών του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να επιτευχθεί από τους δυνητικούς δικαιούχους συντονισμένη προετοιμασία έργων και δράσεων και να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων. Μάλιστα ο κ. Δήμαρχος πρότεινε την έκδοση ενός αναλυτικού οδηγού ωρίμανσης έργων ανά άξονα προτεραιότητας, ειδικό στόχο και δράση. Ένας τέτοιος οδηγός όπως είπε θα καθιστούσε σαφές και ξεκάθαρο το πλαίσιο των απαιτήσεων και θα διευκόλυνε σημαντικά στην έγκαιρη και ολοκληρωμένη δημιουργία φακέλων έργων.

Σε προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή τη νέα προγραμματική περίοδο είναι οι κάτωθι δράσεις:

  • Κατασκευή και εξοπλισμός κλειστού γηπέδου μπάσκετ στο Γύθειο σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου, παραπλεύρως του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου γηπέδου (προτεινόμενος προϋπολογισμός 2.500.000,00 ευρώ).
  • Κατασκευή και εξοπλισμός πολυχώρου αθλητικών δραστηριοτήτων, σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου Ανατολικής Μάνης στη θέση του παλαιού γηπέδου Γυθείου (προτεινόμενος προϋπολογισμός 1.000.000,00 ευρώ).
  • Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού ύδρευσης Δημοτικής Ενότητας Ανατολικής Μάνης από Κότρωνα μέχρι Κοκκάλα (προτεινόμενος προϋπολογισμός 1.500.000,00 ευρώ)
  • Αντικατάσταση κεντρικού αγωγού ύδρευσης Δημοτικής Ενότητας Οιτύλου  από Ξιφαριάνικα έως Μπουλαριούς (προτεινόμενος προϋπολογισμός 1.500.000,00 ευρώ)
    • Ανακατασκευή και εξοπλισμός παιδικών κατασκηνώσεων Αγίου Νικολάου (προτεινόμενος προϋπολογισμός 1.000.000,00 ευρώ)
    • Κατασκευή σχολικού συγκροτήματος Νηπιαγωγείων Γυθείου (προτεινόμενος προϋπολογισμός 800.000,00 ευρώ)
    • Κατασκευή σχολικού συγκροτήματος Λυκείου Γυθείου (προτεινόμενος προϋπολογισμός 1.000.000,00 ευρώ)

Παράλληλα προγραμματίζονται δράσεις για τη δημιουργική επανάχρηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, επισκευάζοντας και επαναχρησιμοποιώντας ακίνητα αρμοδιότητας του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Ενδεικτικά αναφέρονται τα κοινοτικά καταστήματα σε Οίτυλο, Αγγειαδάκι, Μίνα, Κοίτα, Μυρσίνη,Σκουτάρι και Γύθειο (προτεινόμενος προϋπολογισμός 500.000,00 ευρώ).

Επιπλέον, σχεδιάζονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αναπλάσεων και συνοδών έργων στις τέσσερις δημοτικές ενότητες: Ανατολικής Μάνης, Γυθείου, Οιτύλου και Σμύνους (προτεινόμενος προϋπολογισμός 4.000.000,00 ευρώ).

Αντικείμενο της στρατηγικής του Δήμου Ανατολικής Μάνης την προγραμματική περίοδο 2021-2027 θα αποτελέσουν ακόμα δράσεις που αφορούν την ανταγωνιστικότητα και το παραγωγικό δυναμικό, την κλιματική αλλαγή και την πολιτική προστασία, την κυκλική οικονομία, τη ρύπανση και την προστασία του περιβάλλοντος, την κινητικότητα, τις κοινωνικές υποδομές και την πρόνοια, το ανθρώπινο δυναμικό και την αντιμετώπιση της φτώχειας, τη παιδεία και τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

18/06/2021