Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης στις εκδηλώσεις προς τιμήν του οπλαρχηγού Κυριακούλη - Πιέρρου Μαυρομιχάλη που διοργάνωσε ο Δήμος Πάργας

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Πάργας διοργάνωσε εκδηλώσεις προς τιμήν του οπλαρχηγού Κυριακούλη - Πιέρρου Μαυρομιχάλη στις 5 Οκτωβρίου. Αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης και μέλη του συλλόγου «Χώρα της Μάνης», συμμετείχαν και φέτος αποδίδοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής στον Ήρωα Μανιάτη Πολεμιστή.

Το πρωί του Σαββάτου, στο λόφο της Αγίας Ελένης, στη Σπλάτζα, εκεί όπου ο Ήρωας Μανιάτης έδωσε τη ζωή του για τον απελευθερωτικό αγώνα, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση. Στο σημείο αυτό ανεγέρθηκε πέρυσι από το Δήμο Πάργας Μνημείο Θυσίας προς τιμήν του Ήρωα.

Εν συνεχεία, το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από φορείς και συλλόγους στην πλατεία της Βαλανιδορράχης, όπου βρίσκεται η προτομή του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Ο Δήμαρχος Πάργας κ.  Νίκος Ζαχαριάς αφού καλωσόρισε τους Μανιάτες προσκεκλημένους, τόνισε τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τους δύο Δήμους και ότι αντιπροσωπεία του Δήμου θα τιμήσει τις επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος μας στις 17 Μαρτίου 2020, γιορτάζοντας την Έναρξης της Επανάστασης από την ιστορική πρωτεύουσα, την Αρεόπολη.

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλανιδορράχης κ. Γιώργος Δημητρίου μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Είμαι βαθιά συγκινημένος που έπειτα από πρότασή μου, η πλατεία που βρισκόμαστε σήμερα έχει πάρει το όνομα του Ήρωα Μανιάτη Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, ενώνοντας για πάντα τη Μάνη με την Ήπειρο. Οι Ήρωες δεν πεθαίνουν αλλά  όταν φεύγουν από τη ζωή μένουν αθάνατοι και βαδίζουν στην αιωνιότητα».

Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας και Αντιδήμαρχος κα Ελένη Δρακουλάκου, η οποία αφού μετέφερε τους αδελφικούς χαιρετισμούς του Δημάρχου κου Πέτρου Ανδρεάκου, ανέφερε ότι: «Νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή για αυτό το ταξίδι Προσκυνήματος στον μεγάλο Ήρωα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο Πάργας, τον Πρόεδρο της Κοινότητας, καθώς και όλους τους κατοίκους της Βαλανιδορράχης που τιμούν για ακόμη μία χρονιά τον Μανιάτη Οπλαρχηγό Κυριακούλη – Πιέρρου Μαυρομιχάλη που τόσο ο ίδιος, όσο και ολόκληρη η οικογένεια των Μαυρομιχαλέων, αψήφησαν το θάνατο και προσέφεραν τη ζωή τους και όλη τους την περιουσία για την πατρίδα. Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε επίσης και την κα Κατερίνα Ντάση για την ένωση των δύο τόπων.»

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Καπασούρης – Σεψάκος προσέφερε εκ μέρους του Δήμου μας τιμητική πλακέτα στο Δήμαρχο Πάργας κ. Νίκο Ζαχαριά.

Για τη Μάχη της Σπλάτζας μίλησαν η φιλόλογος κα. Κατερίνα Ντάση και ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Χώρα της Μάνης» κ. Δημήτριος Μαυροειδόγγονας, εξυμνώντας τον Ηρωισμό και την Ανδρεία του Ήρωα Μανιάτη.

Τις εκδηλώσεις λάμπρυναν με την παρουσία τους η Μανιάτικης καταγωγής Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου κα Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση, το Σουλιώτικο Πολεμικό Σώμα Δήμου Σουλίου και οι «Μερακλήδες Άρτας». Θέλοντας να ευχαριστήσουν τη Μανιάτικη αντιπροσωπεία οι Σύλλογοι του Δήμου Πάργας «ΑΧΕΡΩΝ» και «ΜΕΛΙΝΟΗ» χόρεψαν και τραγούδησαν μανιάτικα και ηπειρώτικα τραγούδια.

11/10/2019