Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης τιμά τα 195 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου

Με κεντρικό σύνθημα «Το Μεσολόγγι ψηλά στο 2021» γιορτάζει την Κυριακή των Βαΐων η ιερή πόλη του Μεσολογγίου τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και πιο συγκριμένα τα 195 έτη από την έξοδο της ηρωικής φρουράς των ελεύθερων πολιορκημένων. Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης τιμά όπως κάθε χρόνο τη μεγάλη θυσία των Μεσολογγιτών. Τους δύο δήμους άλλωστε συνδέει στενή φιλία και αδελφοποίηση, μιας και στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως βρίσκεται ενταφιασμένο το σώμα του μεγάλου Μανιάτη Οπλαρχηγού Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Οι αδελφικές σχέσεις των δύο περιοχών επιβεβαιώνονται και από την τιμητική συμμετοχή του Όμιλου Φίλων Ιστορικής Φορεσιάς & Οπλισμού «Ο Λιάρος», που εδρεύει στο Μεσολόγγι, στις επετειακές δράσεις της 17ης Μαρτίου οι οποίες διοργανώνονται κάθε χρόνο στην Αρεόπολη για τον εορτασμό της Έναρξης της Επανάστασης.

Φέτος, λόγω των προληπτικών μέτρων που ισχύουν για τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού, δεν θα παραστεί όπως συνηθιζόταν έως τώρα αντιπροσωπεία του Δήμου Ανατολικής Μάνης στις εκδηλώσεις. Ωστόσο ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Ανδρεάκος απηύθυνε επιστολή προς τον ομόλογό του του Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνο Λύρο εκφράζοντάς τις ευχές του.

 

Κυριακούλης Μαυρομιχάλης (1765 – 1822)

 

Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης γεννήθηκε στο Λιμένι το 1765. Ήταν οπλαρχηγός που συμμετείχε στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Έλαβε μέρος και διακρίθηκε για τον ηρωισμό του στις πολιορκίες Κορώνης και Μεθώνης, στη Μάχη του Βαλτετσίου (12-13 Μαΐου 1821) και στην απελευθέρωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821). Το καλοκαίρι του 1822, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του Εκτελεστικού (πρωθυπουργού) Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, συμμετείχε στην εκστρατεία στην Ήπειρο, επικεφαλής σώματος 500 Μανιατών, για την απελευθέρωση του πολιορκούμενου Σουλίου. Στις 4 Ιουλίου 1822 δέχθηκε επίθεση από 3.000 Τουρκαλβανούς και Τσάμηδες στη Σπλάτζα Φαναρίου (σημερινή Αμμουδιά Πρεβέζης) και έπεσε ηρωικά μαχόμενος. Η σορός του μεταφέρθηκε και ενταφιάστηκε στον Κήπο των Ηρώων του Μεσολογγίου.

23/04/2021