ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 22 Αυγούστου 2020 στην Ε.Ο. Γυθείου - Αρεόπολης, περιοχή Δεμοιριάνικα και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ανέμων που επικρατούσαν στη περιοχή, στις Κοινότητες Χωσιαρίου Βαχού, Γέρμας, Νεοχωρίου, Καρυουπόλεως, Δροσοπηγής, Σκαμνακίου και Καρβελά, βρίσκεται υπό έλεγχο.

Από την πρώτη στιγμή το γενικό συντονισμό της αντιμετώπισής της είχε ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Π.Σ. Στέφανος Κολοκούρης ο οποίος και διηύθυνε το πλήθος των εναέριων και επίγειων μέσων που επιχειρήσαν στην περιοχή.

Προξενήθηκαν τεράστιες ζημιές σε αγροτολιβαδικές εκτάσεις, σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, καθώς και σε οικίες. Χιλιάδες ελαιόδεντρα έγιναν στάχτη ενώ χάθηκαν ζώα και αποθηκευμένες ζωοτροφές. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 10.000 στρέμματα που καταστράφηκαν από τις φλόγες.

Η ανταπόκριση της Πολιτείας υπήρξε άμεση.

Κατά τις πρωινές ώρες σήμερα Δευτέρα 24/8 την πληγείσα περιοχή επισκέφτηκαν οι Υπουργοί Εσωτερικών κος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Μαυρουδής Βορίδης, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Π.Σ. Στέφανο Κολοκούρη, τον οποίο και συνεχάρησαν για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών του.

Ο Υπουργός Εσωτερικών κος Θεοδωρικάκος δείχνοντας για μια ακόμη φορά την αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη γενέτειρά του, ζήτησε από το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κο Πέτρο Ανδρεάκο, την άμεση καταγραφή των αναγκών της πληγείσας περιοχής σε υποδομές, ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στην καταγραφή των κατεστραμμένων οικιών, ώστε να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις για την αποκατάστασή τους.

Εν συνεχεία μετά από αίτημα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κου Μαυρουδή Βορίδη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχιακό Μέγαρο στο Γύθειο, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν για την άμεση αποκατάσταση του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου της περιοχής και τη συντόμευση των διαδικασιών για την άμεση στήριξη των πληγέντων αγροτών και την καταβολή των αποζημιώσεων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Παναγιώτης Νίκας συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Λακωνίας κο Θεόδωρο Βερούτη, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), κος Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι βουλευτές του Νομού κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, οι Δήμαρχοι Σπάρτης κος Πέτρος Δούκας και Ευρώτα κος Δήμος Βέρδος, ο Γενικός Γραμματέας  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Στρατάκος Γεώργιος καθώς και  υψηλόβαθμα στελέχη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Ύστερα από αίτημα του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης για κήρυξη των πληγεισών περιοχών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Παναγιώτης Νίκας δεσμεύτηκε τόσο για την καταγραφή των ζημιών που έχουν προξενηθεί στις υποδομές και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας εντός της  τρέχουσας εβδομάδας, όσο και για την άμεση παροχή μηχανικών μέσων, για την αποκατάσταση των ζημιών.   

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κος Πέτρος Ανδρεάκος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό του Δήμου, στηρίζοντας έμπρακτα το Δήμο στην αντιμετώπιση τόσο της πυρκαγιάς όσο και των επιπτώσεων που έχει επιφέρει στον τόπο και τους κατοίκους.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες αποδίδονται στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Π.Σ. Στέφανο Κολοκούρη, για την άμεση ανταπόκρισή του, τη συνεχή παρουσία του και για τον άψογο επιχειρησιακό συντονισμό του πλήθους των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι Υπουργοί Εσωτερικών κος Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κος Μαυρουδής  Βορίδης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κος Παναγιώτης Νίκας, το σύνολο των βουλευτών του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κος Θεόδωρος Βερούτης αλλά και οι Δήμαρχοι Σπάρτης κος Πέτρος Δούκας και Ευρώτα κος Δήμος Βέρδος, ο Δήμος Μονεμβάσιας και ο Δήμος Ελαφονήσου, βρίσκονται στο πλευρό του Δήμου από την εκδήλωση της πυρκαγιάς συνεχώς μέχρι σήμερα.

Ευχαρίστησε επίσης όλους όσους συνέβαλαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, πυροσβέστες από κάθε μεριά της Ελλάδος, το Σώμα Στρατού Ξηράς για τη συμβολή του με μηχανικά μέσα, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την ενεργοποίηση του προγράμματος Copernicus, τα όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, εθελοντές πυροσβέστες, τους εργαζόμενους: της ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ, του Δήμου και της ΔΕΥΑΑΜ,  καθώς και όλους τους απλούς πολίτες που έσπευσαν για μια ακόμη φορά με όσα μέσα διέθεταν να συνδράμουν στην αντιμετώπισή της, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή, αλλά και τις περιουσίες των συμπατριωτών μας. 

                                                                                                       Δήμος Ανατολικής Μάνης

1

 

5

 

 

2

3

6

4

24/08/2020