Η ΜΑΝΗ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΗΡΩΙΔΑ ΜΑΝΙΑΤΙΣΣΑ

 

            Κάθε χρόνο ο Δήμος μας, τιμώντας την ανεκτίμητη εθνική προσφορά των γυναικών της Μάνης, αναβιώνει τις ιστορικές εκείνες στιγμές που οι Μανιάτισσες με μοναδικό όπλο τους το δρεπάνι του θερισμού κατάφεραν και ταπείνωσαν τον Ιμπραήμ Πασά.

            Στις 22-26 Ιουνίου 1826, ενώ οι Μανιάτες οπλαρχηγοί έλειπαν στη Βέργα τ’ Αλμυρού, ο αήττητος μέχρι τότε Ιμπραήμ Πασάς, σε ένα πονηρό εγχείρημα αντιπερισπασμού, αποβιβάζοντας 2.000 Τουρκο-αιγυπτίους στο ακρογιάλι του Διρού, κατατροπώθηκε από τις δραπανηφόρες Μανιάτισσες.

Η αυταπάρνηση, η τόλμη, το θάρρος, η ανδρεία και η πατριωτική αρετή των θρυλικών Ηρωίδων Μανιατισσών λάμπρυναν τον Ιερό Αγώνα.

Το απόγευμα του Σαββάτου 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο ακρογιάλι του Διρού η αναπαράσταση της μάχης με τη συμμετοχή των μελών του Σώματος Απόδοσης Τιμών του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

 Την κύρια ημέρα, Κυριακή 28 Ιουνίου, τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Πύργου Διρού η Επίσημη Δοξολογία και στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία του Πύργου Διρού η Επιμνημόσυνη Δέηση προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ'.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, και ο χαιρετισμός του Δημάρχου κ. Πέτρου Ανδρεάκου όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Σε τούτο το τόπο εδώ που βρισκόμαστε,  ετούτη τη στιγμή, στον Πύργο Διρού, πριν 194 χρόνια - το 1826 - πραγματοποιήθηκε μια Μάχη χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Αναμφισβήτητα η Μανιάτισσα αποτελεί το πρότυπο της Ηρωΐδας Ελληνίδας Μάνας και η απότιση φόρου τιμής στις θρυλικές Μανιάτισσες που ύψωσαν το γόητρο και τη δόξα της Μάνης αποτελεί χρέος όλων μας. Στις 23 Ιουνίου 1826 - τα χαράματα -  μια χούφτα γυναίκες με δρεπάνια  απέδειξαν  πως ο άνθρωπος  αξίζει να ζει ελεύθερος ή να πεθάνει  πολεμώντας για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.  Η απότιση φόρου τιμής στις θρυλικές Μανιάτισσες που ύψωσαν το γόητρο και τη δόξα της Μάνης αποτελεί χρέος όλων μας.» 

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τη Δήμαρχο Ελαφονήσου κα Ευσταθία Λιάρου η οποία με το μεστό λόγο της αφού αναφέρθηκε τεκμηριωμένα στα ιστορικά γεγονότα, μετέφερε εικόνες του τότε στο σήμερα, επισημαίνοντας την κοινή καταγωγή και τα κοινά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τους Μανιάτες και τους Ελαφονησιώτες εκ του προγόνου μας Τζαννετάκη της γνωστής Μανιάτικης  οικογένειας των Γρηγοράκηδων, αναφέροντας μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά:

«είτε  γεννηθήκαμε άντρες είτε γυναίκες, είτε ζούμε στο παρόν είτε στο παρελθόν, έχουμε χρέος να αντιμετωπίζουμε ΜΑΖΙ, συσπειρωμένοι, τις όποιες απειλές  από όπου κι αν προέρχονται ό,τι πρόσωπο κι αν έχουν και να κερδίζουν με συνεχώς  την τιμή, την αξιοπρέπεια, την ελεύθερη σκέψη την αδούλωτη Ζωή, που είναι πιο όμορφη και ουσιαστική από κάθε μονότονη η βροντερή λέξη ακριβώς όπως οι Δραπανηφόρες Μανιάτισσες μας υπέδειξαν, σε αυτή την γυναικεία υπόθεση Ανδρικού Αναστήματος και Μανιάτικης Τιμής!!!»

Ο κ. Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης ευχαρίστησε θερμά την κα Λιάρου για την εμπεριστατωμένη ομιλία της, προσφέροντάς της ως αναμνηστικό τη λαξεμένη μορφή της Ηρωίδας Μανιάτισσας.

Την 194η Επέτειο της Μάχης του Διρού τίμησαν με την παρουσία τους ο Μανιάτης  Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, καθώς και ο καταγόμενος από τον Πύργο Διρού, αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Κολοκούρης Στέφανος Αντιστράτηγος ΠΣ. Ο Δήμαρχος κος Ανδρεάκος ανταπέδωσε την τιμή προσφέροντας και στους δυο παρισταμένους αναμνηστικά από τη Μάνη.

Στους εορτασμούς για την επέτειο της μάχης του Διρού την Κυριακή 28 Ιουνίου, που διοργάνωσε ο Δήμος Αν. Μάνης, παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ', εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως ο  Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, ως εκπρόσωπος της Βουλής ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός, η Δήμαρχος Ελαφονήσου κα Ευσταθία Λιάρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Ανδρέας Λεωτσάκος,  ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Κολοκούρης Στέφανος Αντιστράτηγος ΠΣ, ως εκπρόσωπος των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ ο Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Τσιπίδης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΑ ο Σμήναρχος κ.  Ιωάννης Κρόκος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής αστυνομίας ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας Ταξίαρχος, κ. Αθανάσιος Χρυσακόπουλος, καθώς και πλήθος εκπροσώπων των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Ιδιαίτερο χρώμα στις εκδηλώσεις και των δυο ημερών έδωσε ο κρητικός λυράρης Μανώλης Αγγελάκης που κάθε χρόνο μας τιμά με την παρουσία του.

 

Εκ του Δήμου Ανατολικής Μάνης

03/07/2020