ΝΕΡΑΤΖΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ 2012

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθησαν και φέτος στο Γύθειο, σε χώρο στην πλατεία Παρθεναγωγείου, τα Νερατζομαγειρέματα, τα οποία ξεκίνησαν πέρυσι, μετά από  πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γυθείου, με την συμμετοχή του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυθείου και υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Η περσινή προσπάθεια στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, αφού οι Γυθειάτισσες, έχοντας ως πρώτη ύλη το νεράντζι, ένα χαρακτηριστικό προϊόν της πόλης τους, το αξιοποίησαν με τον πλέον καλύτερο τρόπο τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική.

Και φέτος η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική, αποδεικνύοντας ότι ένας νέος θεσμός έχει γεννηθεί και αντέχει παρά την οικονομική κρίση.

Τα εδέσματα και τα γλυκίσματα έγιναν πόλος έλξης για τους παρευρισκόμενους και αποδεικτικά της μαγειρικής δεινότητας των γυναικών. Ενάντια στο ρεύμα των καιρών, η γευσιγνωσία των παλαιότερων γενεών, έχει μεταλαμπαδευτεί στις σύγχρονες νοικοκυρές. Όπως οι νεραντζιές αντέχουν στο χρόνο έτσι αντέχει στο χρόνο και η ιεροτελεστία της ελληνικής αυθεντικής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής τέχνης.

Οι δημιουργίες τριών κυριών -Ευγενίας Καραβίτη, Λίτσας Ανδρεάκου και Μαρίας Σουγκλάκου -κέρδισαν τις εντυπώσεις και τα βραβεία που δεν θα μπορούσαν να ήταν κάτι διαφορετικό παρά βιβλία μαγειρικής. Στο διαγωνιστικό κομμάτι πολύτιμη ήταν η βοήθεια του Αντώνη Παναγάκου, Νίκου Βοσνάκη και του Παναγιώτη Σούντα.

Την εκδήλωση ευλόγησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης  Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Λαμπρινάκος. Τις ευχές και τις ευχαριστίες του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου για την συμμετοχή των γυναικών σε αυτό το γευστικό κάλεσμα, ανανεώνοντας το ραντεβού και για την επόμενη χρονιά-  μετέφερε η Δ.Σ. Ελένη Δρακουλάκου, παρών ήταν και ο Δ.Σ. Αντώνης Κουμεντάκος, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυθείου Λίτσα Αγγάνη.  

06/02/2012