ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το νησάκι Κρανάη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πόλους τουριστικής έλξης της περιοχής του Γυθείου. Η θέση του και η ιστορία του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη του Γυθείου. Αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες.

Κατά καιρούς πολλά έχουν γραφτεί για την αξιοποίηση ή μη της νήσου Κρανάη. Δυστυχώς ο Δήμος δεν έχει σχετική αρμοδιότητα για οποιαδήποτε παρέμβαση επί της νήσου.

Παρόλα αυτά η χρόνια εικόνα εγκατάλειψης, δεν μας έχει αφήσει αδιάφορους. Από το 2017 με σχετικά έγγραφά μας, ζητάμε επιτακτικά, από τις αρμόδιες για αυτό υπηρεσίες, τη φωταγώγηση της νήσου ακόμα και με δικά μας έξοδα, εάν αυτό δεν ήταν εφικτό από αυτέςγια οικονομικούς λόγους. Τα οφέλη από την ενέργειά μας αυτή για την πόλη μας, θα ήσαν πολλαπλάσια. Αφού κάτι τέτοιο θα συντελούσε όχι μόνο στην περαιτέρω τουριστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας και της τοπικής οικονομίας, αλλά θα έλυνε και θέματα ασφάλειας σε αυτό καθώς και λοιπά λειτουργικά όπως η ύπαρξη ρεύματος για τέλεση εκδηλώσεων κ.α.

Το 2018, αφού μέχρι τότε δεν είχε υπάρξει σχετική ανταπόκριση στα αιτήματά μας, επανήλθαμε στο εν λόγω θέμα, με την σχετική 146/23-05-2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ομόφωνα αποφασίστηκε, να επανυποβληθεί σχετικό αίτημα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας να μεταβιβαστούνστο Δήμο, οι παροχές ρεύματος που υπάρχουν στο Νησάκι Κρανάη, προκειμένου να υλοποιήσουμε με δικά μας έξοδα τη φωταγώγησή του.

Το αίτημά μας αυτό μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις από πλευράς μας, διαβιβάστηκε εν τέλει το Φεβρουάριο του 2019 στην αρμόδια για αυτό, κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, το καλοκαίρι του 2019 μας ενημέρωσε πως θα δοθεί από τους ίδιους η οριστική λύση, με τη διευθέτηση και αποκατάσταση της φωταγώγησης της νήσου Κρανάη.

Με χαρά τις τελευταίες ημέρες συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για τη φωταγώγηση της νήσου και την περαιτέρω αναβάθμισή της.

 

ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

09/12/2019