Συνάντηση του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο

Συνάντησ Δημάρχου - Τριαντόπουλου

Συνάντηση με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, πραγματοποίησε την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο στο Γύθειο και είχε ως αντικείμενο τις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν για την όσο το δυνατόν πιο άμεση αποκατάσταση των καταστροφών, καθώς και των υλικών ζημιών σε περιουσίες πολιτών εξαιτίας της πυρκαγιάς που έπληξε τον Δήμο τον Αύγουστο.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Τριαντόπουλος ενημερώθηκε διεξοδικά από τον κ. Δήμαρχο για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει στις τοπικές κοινότητες του Δήμου, όπως και για το σχέδιο που έχει συντάξει η δημοτική αρχή για την ανασυγκρότηση των περιοχών αυτών. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Δήμαρχο στα έργα πυροπροστασίας – πυρασφάλειας που έχει καταρτήσει ο Δήμος με τις τεχνικές του υπηρεσίες και ειδικότερα στο πρότυπο μοντέλο πυρασφάλειας που σχεδιάζει για τη μελλοντική καλύτερη αντιμετώπιση παρόμοιων ακραίων φαινομένων.

Από την πλευρά του ο κ. Υφυπουργός δήλωσε ότι από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα αρχίσουν να πιστώνονται χρήματα για αποζημιώσεις προς τους αγρότες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν. Ξεκαθάρισε δε, ότι μετά την ηλεκτρονική δήλωση του πληγέντα -και μόλις ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία- αποπληρώνεται μέχρι και το 70% της βεβαιωθείσας ζημιάς σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, στην οποία πλέον συγκαταλέγονται -εκτός από εξοπλισμό, μηχανήματα, υποδομές- και τα δέντρα. Σημείωσε επίσης πως αποζημίωση δικαιούνται και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ωστόσο αυτή θα καλύπτει το 35% της ζημιάς καθώς, όπως είπε ο βιοπορισμός των ανωτέρω δεν εξαρτάται από την αγροτική απασχόληση.

Ο Υφυπουργός ανέφερε επίσης ότι οι προτάσεις των έργων του Δήμου Ανατολικής Μάνης, όπως και όλων των πυρόπληκτων δήμων, που έχουν κατατεθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα αξιολογηθούν κατά προτεραιότητα.

Συμπλήρωσε ακόμη πως το Δασαρχείο Γυθείου θα πιστωθεί με 1,2 εκ. ευρώ για την εγκατάσταση κορμοδεμάτων στις πυρόπληκτες περιοχές και ότι ο Δήμος θα λάβει 3,5 εκ. ευρώ για αποκαταστάσεις στο οδικό του δίκτυο.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης ο κ. Τριαντόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί ξανά πολύ σύντομα τον Δήμο και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι προγραμματίζεται για το προσεχές διάστημα νέα σύσκεψη για την πυροπροστασία του Δήμου και την αναπτυξιακή προοπτική του.

Ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε τον κ. Υφυπουργό για την επίσκεψη, το έμπρακτο ενδιαφέρον και τη συμβολή του στην αποκατάσταση της περιοχής.

Στη συνάντηση μετείχαν επίσης οι Βουλευτές του νομού κ.κ. Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, ο Περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκωνας Τζινιέρης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου Αντιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Γραφάκος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου Υπαστυνόμος Α’ Γιώργος Βασιλάκος, ο προϊστάμενος του Δασαρχείου Γυθείου ο κ. Χρήστος Κακαλέτρης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης – Παραρτήματος Λακωνίας κ. Ιωάννης Κληροδέτης και μέλη της δημοτικής αρχής.

2

01/10/2021