12/09/2011, Οι Μανιάτες στο Καργκέζε. Επιστροφή στις ρίζες
Για δεύτερη χρονιά οι Μανιάτες της διασποράς, από την Κορσική, αυτή τη φορά, έστειλαν το μήνυμα της αγάπης, της συναδέλφωσης και της δύναμης, στα πλαίσια του ΝΟΣΤΟΥ 2011.
Τον Αύγουστο του 2010 έγινε για πρώτη φορά η μεγάλη γιορτή του ΝΟΣΤΟΥ ΤΩΝ ΜΑΝΙΑΤΩΝ στη Μοντρέστα. Εκεί σφραγίστηκαν οι κοινές καταβολές των Μανιατών του Οιτύλου, των Μανιατών της Καργκέζε της Κορσικής και των Μανιατών της Μοντρέστα στη Σαρδηνία.
Ταυτόχρονα υπεγράφη σύμφωνο πολιτιστικής συνεργασίας από τους Δημάρχους των τριών Δήμων, με στόχο την τόνωση του Ελληνικού στοιχείου της διασποράς της Σαρδηνίας.
Η πρωτοβουλία του ΝΟΣΤΟΥ που είναι πολύ φιλόδοξη και έχει ως στόχο να αναθερμάνει το μανιάτικο στοιχείο της Σαρδηνίας με μια σειρά στρατηγικών δράσεων.
Ο ΝΟΣΤΟΣ-MONTRESTA 2010 ήταν μια πρωτοβουλία του Δήμαρχου της Μοντρέστα ANTONIO ZEDDA – ο οποίος για πρώτη φορά φέτος μαζί με συμπολίτες του από την Σαρδηνία παρευρέθησαν στις εορταστικές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου- με στόχο τον εορτασμό, μαζί με την Ελληνική Κοινότητα της Σαρδηνίας και σε συνεργασία με τους Δήμους του Οιτύλου και της Καργκέζε, των 250 χρόνων αυτής της εστίας του Ελληνισμού της Διασποράς.
Η Μοντρέστα είναι μια ιστορική εστία της διασποράς των Μανιατών κατά την Τουρκοκρατία. Οφείλει τις ρίζες και την ιστορική ταυτότητά της σε μια έξοδο και διασπορά των Μανιατών από την Λακωνία στην Κορσική το 1676.
Ηττημένοι από τους Τούρκους το 1669, οι Μανιάτες βρήκαν καταφύγιο και προστασία στη Δημοκρατία των Γενουατών. Πολλές οικογένειες διέφυγαν τότε στην Τοσκάνη, στη Γένουα και στην Κορσική. Κι όταν οι κάτοικοι της Κορσικής επαναστάτησαν το 1731 περίπου κατά των Γενουατών οι Έλληνες απέφυγαν να εμπλακούν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους Γενουάτες που τους είχαν συνδράμει. Η ουδέτερη στάση που κράτησαν τους έφερε σε ρήξη με τους επαναστάτες Κορσικανούς και γι΄αυτή υπέφεραν πολλά δεινά σε αντίποινα. Για πενήντα χρόνια υπέστησαν ξεριζωμούς και μετοικεσίες, μέχρι που τους δόθηκε η άδεια να εγκατασταθούν στο νέο τους χωριό την Καργκέζε. Μερικές οικογένειες τότε κατάφεραν να μετοικήσουν στη Σαρδηνία στο χωριό της Μοντρέστα που οι ίδιες ίδρυσαν γύρω στα 1750 περίπου. Έτσι ιδρύθηκε η Μοντρέστα η Ελληνική στη Σαρδηνία.
Το Καργκέζε στην Κορσική είναι ένας τόπος όπου διατηρείται αναλλοίωτο με το πέρασμα των αιώνων το ελληνικό στοιχείο και δη το μανιάτικο.
Rue de Greece, Rue de Magne και Rue de Vitylon, δηλαδή δρόμος της Ελλάδας, δρόμος της Μάνης και δρόμος του Οίτυλου, είναι μερικά μόνο από τα αποτυπώματα των Μανιατών στην περιοχή.
Τα ελληνικά χαρακτηριστικά διατηρούνται αναλλοίωτα στο χρόνο, σε αυτή τη γωνιά της Κορσικής.
Στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα , μέχρι σήμερα τελείται η Θεία Λειτουργία.
Το τριήμερο 2-4 Σεπτεμβρίου 2011, στο Καργκέζε της Κορσικής, το τόπο καταγωγής του Ναπολέοντα, αντάμωσαν και πάλι οι Μανιάτες της Μάνης, της Σαρδηνίας και Κορσικής.
Από το Δήμο Ανατολικής Μάνης, συμμετείχαν ο Δ.Σ. και Αντιπρόεδρος του Ν.Π. Πολιτισμού- Τουρισμού Νικόλαος Μαυροειδόγγονας, ο Πέτρος Κατσιβέλης, ο Ηλίας Κατσιβέλης και η Ελένη Κούβαρη.
Αρχηγός της αποστολής της Σαρδηνίας ήταν ο Δήμαρχος της Μοντρέστας, Antonio Zedda, πρωτοστάτης του ΝΟΣΤΟΥ, επικεφαλής αντιπροσωπίας Μανιατών της Σικελίας.
Στην Καργκέζε τους υποδέχτηκαν και τους φίλεψαν με όλα τα καλά της περιοχής οι Μανιάτες της Κορσικής, με επικεφαλής το δήμαρχο François Garidacci, μαζί με τους συνεργάτες του και όλους τους φιλόξενους κατοίκους της Cargèse la Grecque, που διατηρούν τα οικογενειακά τους μανιάτικα επίθετα.
Στις εκδηλώσεις του ΝΟΣΤΟΥ 2011 συμμετείχε ενεργά και η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.
Οι εκπρόσωποι των τριών Δήμων που προωθούν τους στόχους του ΝΟΣΤΟΥ, François Garidacci, Antonio Zedda και Νίκος Μαυροειδόγγονας ανανέωσαν το σύμφωνο τριμερούς πολιτιστικής συνεργασίας που είχαν συνυπογράψει στη Μοντρέστα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του ΝΟΣΤΟΥ 2010.
Η συνεργασία, με την ενεργοποίηση των πολιτών και από τους τρεις Δήμους, θα αφορά τομείς της παιδείας, οικολογίας, εκπαίδευσης και αθλητισμού.
Ο πνευματικός ταγός της Καργκέζε τα τελευταία πενήντα χρόνια, πατήρ Αθανάσιος, συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία του φετινού ΝΟΣΤΟΥ.
Η σύναξη στον ελληνικό ναό της Καργκέζε ήταν μια αληθινή μυστηριακή κοινωνία που αγκάλιασε τους τρεις κλάδους αυτής της διασποράς των Μανιατών. Η μνημόνευση των ονομάτων του Πάπα και του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στη Θεία Λειτουργία έδωσε το οικουμενικό χριστιανικό στίγμα αυτής της σύναξης. Η εκκλησία ήταν κατάμεστη και ο ιερουργών εφημέριος ζέστανε τις συγκινημένες και παλλόμενες καρδιές όλων των παρευρισκομένων Ελλήνων, Γάλλων και Ιταλών Μανιατών.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στην Παόμια, που ήταν ο πρώτος οικισμός των Μανιατών της Κορσικής από το 1676 και για περίπου εξήντα χρόνια. Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους να επισκεφθούν τη μικρή εκκλησούλα της και να σημάνει πάλι η καμπάνα της κατά τη διάρκεια του προσκυνήματός στα μνήματα των Μανιατών στο γειτονικό κοιμητήριο.
Στο μανιάτικο αντάμωμα του Καργκέζε συνέβαλλαν καθοριστικά τόσο ο καθηγητής Γιάννης Κορίνθιος, που ζει και εργάζεται στην Ιταλία όσο και η διαπολιτισμική μεσολαβήτρια Μαρία Καβούρη, η οποία ακούραστα, μεταλαμπαδεύει στην Ιταλία εδώ και χρόνια την αγάπη για τα γράμματα, σε όλους αυτούς που διψούν για την Ελλάδα.