100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ

Αναβαπτίστηκαν στα νάματα της Ιστορίας όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση του Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Ανατολικής Μάνης που διοργάνωσε την Κυριακή 3 Μαρτίου στο Γύθειο στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λακωνίας, με θέμα «100 χρόνια ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ».

Σημείο αναφοράς ήταν μία προσωπικότητα όχι και τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό, ο βουλευτής και κοινωνιολόγος Θαλής Κουτούπης (1870-1939) ο οποίος καταγόταν από την Πετρίνα.

Ο Θαλής Κουτούπης, κοινωνιολόγος και βουλευτής υπηρέτησε την κυβέρνηση Βενιζέλου, ως υπουργός γεωργίας με το βλέμμα του πάντοτε στραμμένο στον τόπο που γαλουχήθηκε. Η σκέψη του και οι ενέργειές του ήταν πρωτοπόρες για την εποχή του, αφού αντιμετώπιζε με ρηξικέλευθο και αποτελεσματικό τρόπο προβλήματα και θέματα που απασχολούσαν την περιοχή , τόσο επίκαιρα και στη σημερινή εποχή, όπως η διαχείριση των υδάτινων πόρων και το αποξηραντικό του Τρινάσου. Στο βιογραφικό του ανέπτυξε καθηλώνοντας το ακροατήριο η Δήμητρα Σταθοπούλου – Καπετανάκη.

Το κουβάρι της άγνωστης σε πολλούς πτυχής, της συμμετοχής των Μανιατών στους βαλκανικούς πολέμους ξετύλιξε με μοναδικό τρόπο ο Αντώνης Τάντουλος, ο οποίος έχοντας ως όπλο ένα σπάνιο αρχείο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά αναφέρθηκε στους Μανιάτες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα στο μέτωπο των βαλκανικών πολέμων.

Η καταγραφή του Θαλή Κουτούπη, στο κομμάτι αυτό, πέραν φυσικά της βουλευτικής του ιδιότητας, είναι πολύτιμη για την ιστορική αναφορά της Μάνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και με αφορμή τη φετινή έκδοση του Λακωνικού Ημερολογίου 2013,  το οποίο με κείμενα για τη Σπάρτη, τη Μονεμβασιά, τη Μάνη, με τα μνημεία και το τύπο της εποχής αλλά και πλήρη λίστα των Λακώνων πεσόντων, αναφέρεται στην περίοδο των βαλκανικών πολέμων. Την έκδοση αυτή συνοδεύει και φυλλάδιο με τις άγνωστες πολεμικές ανταποκρίσεις από το μέτωπο του πολέμου του Θαλή Κουτούπη.

Συγκλονιστική στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν η Καίτη Μπραίμη, απέδωσε δύο συγκλονιστικά μοιρολόγια που αναφέρονταν στην θυσία των Μανιατών στο μέτωπο.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Ν.Π. του Δήμου Ανατολικής Μάνης Αλέξανδρος Καπασούρης, ενώ με θερμά λόγια για την εκδήλωση μίλησαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης π. Συμεών Λαμπρινάκος εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Χρυσοστόμου, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, οι βουλευτές Αθανάσιος Δαβάκης & Φεβρωνία Πατριανάκου καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Αναστασάκος.

Στην όλη παρουσίαση πολύτιμη ήταν η βοήθεια του εκπαιδευτικού Δημήτρη Ροζάκη.

 Ήταν μία μυσταγωγική πολιτιστική εκδήλωση για τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι και άντλησαν πλούσια παραδείγματα από την «ξεχασμένη» μας ιστορία, πολύτιμα εργαλεία αντιμετώπισης υπέρβασης της σημερινής κρίσης.  Οι μνήμες μας ενδυναμώνουν και μας εμψυχώνουν.

 

 

 

 

>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>

 

 

 

 

 

 

 

 

05/03/2013