ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΡΩΙΔΑ ΜΑΝΙΑΤΙΣΣΑ....

Για μια ακόμη χρονιά στον Πύργο Διρού στη Μάνη πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, οι επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν της ηρωίδας μανιάτισσας,  με την αναπαράσταση της Μάχης του Διρού προκαλώντας ιδιαίτερα συναισθήματα ενθουσιασμού και συγκίνησης στους παριστάμενους.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις περιλάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση στον Όρμο του Διρού και κατάθεση στεφάνων από συλλόγους στο Μνημείο των Μανιατισσών, αρχιερατική δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου στον ενοριακό Ναό του Αγίου Δημητρίου και επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο του Ηρώου, κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους επί της κεντρικής πλατείας και τέλος σκοπευτικούς αγώνες που διοργανώθηκαν σε συνεργασία με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Όμιλο Μάνης «Ο Νίκανδρος», το Σκοπευτικό Όμιλο Σπάρτης και τον Αθλητικό Σκοπευτικό Όμιλο Γυθείου.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, κ. Πέτρος Ανδρεάκος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους που τίμησαν την ηρωίδα Μανιάτισσα, αναφέροντας ότι, οι Μανιάτισσες, γυναίκες σύμβολα θάρρους, αυτοθυσίας και αυταπάρνησης κατάφεραν να αποδείξουν πως το μόνο όπλο απέναντι στο εχθρό που επιτίθεται, ήταν, είναι και θα είναι η δίψα της ψυχής για ελευθερία.   

 

Σε μια έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, η κα Χριστιάνα Κλήρου-Κολοκούρη, εκπαιδευτικός, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και του Παιδαγωγικού τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Μέσα από μια τεκμηριωμένη ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της εποχής η κεντρική ομιλήτρια κα Χριστιάνα Κλήρου - Κολολούρη θέλησε να αναδείξει την Μανιάτισσα ως Αξία Ζωής, αναφέροντας μεταξύ των άλλων:

 

 

«Οι ηρωίδες Μανιάτισσες λοιπόν δεν προτίμησαν να στήσουν νέο Ζάλογγο αλλά προτίμησαν να στήσουν έναν ανεπανάληπτο θρύλο που βασικό του συστατικό ήταν η αλύγιστη θέληση και το αρχαίο ήθος που κουβαλούσαν από τα βάθη των αιώνων. Το αίσθημα της ηρωικής καταγωγής και της υψηλής ευθύνης δεν επιτρέπει στην

Μανιάτισσα, μητέρα, σύζυγο, αδελφή, τον εκπεσμό. Έχει ενσωματωθεί στην εσωτερική της υπόσταση και έχει γίνει καρπός της ψυχής της. Η Μανιάτισσα δε θήλαζε τα παιδιά της μόνο με το γάλα των μαστών της, τα θήλαζε όπως προσφυώς λέει ο Διονύσιος Σολωμός, με «γάλα ανδρείας και λευτεριάς». Δεν μεγάλωνε παιδιά, μεγάλωνε τουφέκια σπαθιά...

Η Μανιάτισσα  ήταν o θεματοφύλακας του πατροπαράδοτου ήθους, ένα πρόσωπο, που με το να στέκεται πιο κοντά στην παιδική ηλικία, έπαιρνε και διεβίβαζε ασφαλέστερα τα «προστάγματα» σ΄όλο το σόι από τη μια γενιά στην άλλη.  Αυτή ήταν η απλή, η αγνή, η αγέρωχη Μανιάτισσα με τους πόνους της με τα μοιρολόγια της, με τα έργα της, με τις ικεσίες, με τις κατάρες με την αλόγιστη πίστη της  σε ό,τι εκφράζει το χρέος… η τιμή… η πατρίδα.»

Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικής Μάνης βράβευσαν την κα Χριστιάνα Κλήρου - Κολοκούρη για την προσφορά της συνολικά στον τομέα της εκπαίδευσης. 

Ο κ. Δήμαρχος εξήρε το 25ετές πολύτιμο έργο της κας Κολοκούρη και την ευχαρίστησε όχι μόνον για την πολυετή και ανεκτίμητη προσφορά της στην προσχολική εκπαίδευση, αλλά κυρίως για τους κόπους, τις θυσίες και την αγωνία της για τα μανιατόπουλα, που τα θεωρούσε πάντα μέλος της ίδιας της οικογένειας της.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «Σε αυτή την τρυφερή και ευαίσθητη ηλικία, τα παιδιά μας έβρισκαν στο πρόσωπό της μία δεύτερη μητρική αγκαλιά και οι γονείς την καταλληλότερη Παιδαγωγό που θεμελίωνε το οικοδόμημα του χαρακτήρα και της αγωγής των παιδιών μας.»

 

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο τ. Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης- βουλευτής Λακωνίας κος Αθανάσιος Δαβάκης, η βουλευτής Λακωνίας κα Φεβρωνία Πατριανάκου, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ – τ. βουλευτής κος Γρηγόρης Αποστολάκος.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων, κος Δημήτριος Μελάς.  Την Περιφέρεια Πελοποννήσου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κος Στρατηγάκος Ηλίας, ενώ μας τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Γιαννημάρας Δημήτριος.

Από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμενων και των Σωμάτων Ασφαλείας,  ο εκπρόσωπος  Διοικητή ΚΕΕΜ Σπάρτης Συνταγματάρχης Ε.Μ. Γιαννόπουλος Παναγιώτης,  ο εκπρόσωπος ΑΓΕΝ Αντιπλοίαρχος Γαβαλάς Χαράλαμπος Π.Ν., ο Αστυνομικός Διευθυντής  Τάξης Λακωνίας, Ταξίαρχος κ. Μητσέας Ηλίας, ο Σημαιοφόρος του Λιμενικού Σώματος Μαρινόπουλος Παναγιώτης Λ.Σ., καθώς και ο Διοικητής Π. Υ. Γυθείου "Πύραρχος Κωνσταντίνος Καστρής" κ. Γραφάκος Κωνσταντίνος.

 

24/07/2014