«Θεσμός η Πανσέληνος του Αυγούστου στα Μουντανίστικα της Μάνης»

«Θεσμός η Πανσέληνος του Αυγούστου στα Μουντανίστικα της Μάνης»

 

         Για 6η συνεχή χρονιά, οι λάτρεις των τεχνών και των γραμμάτων, άλλα και οι κάτοικοι της περιοχής της Μάνης, έμειναν πιστοί στο ραντεβού τους με την Πανσέληνο του Αυγούστου, στη μικρή πλατεία του παραδοσιακού Μανιάτικου χωριού, Μουντανίστικα στη Λακωνική Μάνη και ταξίδεψαν μέσω της ποίησης και της μουσικής, τιμώντας έτσι τη  Μανιάτισσα ποιήτρια Κασσιανή Αννίτα Κουτσουβέλη, η οποία καθιέρωσε και τον θεσμό αυτό τον Αύγουστο  του 2009.

    Την οργάνωση της βραδιάς επιμελήθηκε ολοκληρωτικά και φέτος, η κόρη της αείμνηστης ποιήτριας Αθηνά Κουτσουβέλη, που με πολλή αγάπη και σεβασμό στο έργο της μητέρας της, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την συνέχιση του θεσμού αυτού. Τη σκηνοθεσία  εμπιστεύθηκε στην ερμηνεύτρια και καθηγήτρια μουσικού θεάτρου, Σία Κοσκινά, που μαζί με  δύο μαθήτριές της,  την Ειρήνη Ρουβά & την Αθηνά Μυλωνά, τραγούδησαν και απήγγειλαν ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου, του Γιάννη Ρίτσου και βέβαια της Κασσιανής Αννίτας Κουτσουβέλη, με περισσή ευαισθησία και αλήθεια, κάνοντας τους παρευρισκόμενους να συγκινηθούν και να ταξιδέψουν.

    Κάτω λοιπόν από το επιβλητικό σκηνικό των μισογκρεμισμένων Μανιάτικων Πύργων, σε μια παράσταση όπου η μουσική δεν σταματούσε ποτέ, ανάγλυφα τα ποιήματα των Λακώνων ποιητών υπέβαλαν τους θεατές σε μια μέθεξη αισθητικής συγκίνησης και συναισθηματικής κάθαρσης.

   Την υπέροχη ατμόσφαιρα ήλθε να συμπληρώσει με τις  καθηλωτικές ερμηνείες του και παίζοντας στο πιάνο μελωδικές γραμμές των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Σπανού, Κραουνάκη και άλλων συνθετών, ο Μαυρίκιος Μαυρικίου, ένας ταλαντούχος μουσικός και πολλά υποσχόμενος ερμηνευτής, που με τη μελωδική φωνή του, συνέβαλε σημαντικά στη συγκινησιακή φόρτιση της βραδιάς.

     Μαζί του η φλαουτίστα  Ιωάννα Ζιώγα πρόσθεσε ακόμα περισσότερο λυρισμό στην υπέροχη αυτή γιορτή, που έκλεισε, μ’ ένα  ποίημα του Πέτρου Κασιδόκωστα, αφιερωμένο στην αγαπημένη Κασσιανή, το οποίο  μελοποίησε ο ίδιος ο Μαυρίκιος Μαυρικίου και παρουσίασε για πρώτη φορά στο κοινό.

     Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, η Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Ανατολικής Μάνης Ελένη Δρακουλάκου, ο πρώην βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος, μέλη της οικογένειας του Νκηφόρου Βρεττάκου,  η Κούλα Θωμάκου και άλλοι.

     Τέλος, διοργανωτές, καλλιτέχνες και θεατές κατηφόρισαν εκστασιασμένοι, την απότομη  πλαγιά, δίνοντας ραντεβού για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο του 2015, πάλι εδώ στα Μουντουνίστικα!

--

Sia Koskina

Musical Performer,Teacher

Founder of P.M.T.P method 

Kifisias 28. N.Iraklio.Greece

www.pmtpmethod.gr 

 

19/08/2014