ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 17ης ΜΑΡΤΙΟΥ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα θα εορταστεί και φέτος η επέτειος της 17ης Μαρτίου, στην Αρεόπολη, με τριήμερες εκδηλώσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 15 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 17 Μαρτίου 2012.

Οι φετεινές εορταστικές εκδηλώσεις είναι ξεχωριστές γιατί στη Μάνη θα παρευρεθούν και οι εκπρόσωποι του ΝΟΣΤΟΥ, συνεχίζοντας το ταξίδι που ξεκίνησε το 2006.

Ο ΝΟΣΤΟΣ των Μανιατών της Διασποράς είναι ένα ταξίδι με πολλούς σταθμούς.

Τον  Αύγουστου 2010 οι ξεχασμένοι Μανιάτες της Σαρδηνίας,  ύστερα από 260 χρόνια, αντάμωσαν  στη Μοντρέστα με τα αδέρφια τους της Κορσικής και της Μάνης. Το ταξίδι συνεχίζεται. Στο πηδάλιο του σκάφους εναλλάσσονται τρεις κυβερνήτες,

Ο Δήμαρχος της Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος  ο Δήμαρχος της Καργκέζε  François Garidacci και ο Δήμαρχος της Μοντρέστας  Antonio Zedda.

Το πλοίο του Νόστου το 2011 φιλοξενήθηκε στο Καργκέζε της Κορσικής.

Φέτος το πλοίο του Νόστου θα πιάσει Γύθειο.

Η Μητέρα- Μάνη  τις ημέρες της Μεγάλης Γιορτής θα υποδεχτεί και θα φιλέψει τα παιδιά της από τη Σαρδηνία και την Κορσική.

Το ταξίδι του Νόστου, είναι το ταξίδι της επιστροφής στις πατρογονικές ρίζες και η αναζήτηση του ξεχασμένου παρελθόντος.

Η ρότα του Νόστου έχει χαραχτεί και οι τρείς εκ περιτροπής πλοηγοί ακολουθούν το δρομολόγιο.

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου στις 19.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο Πνευματικό Κέντρο Γυθείου με θέμα τη Μανιάτικη Διασπορά. Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Πανεπιστημίου του Κάλιαρι της Σαρδηνίας.

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής- Αν. Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου, να είναι ο κεντρικός ομιλητής το Σάββατο 17 Μαρτίου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 15 Μαρτίου στην Καρδαμύλη της Δυτικής Μάνης, στις 14.00, στην πλατεία Ηρώου, όπου παρουσία των τοπικών αρχών και των σχολικών μονάδων θα αφιχθεί η σημαία των Μανιατών, από τους Καπεταναίους της Ανατολικής Μάνης, για την ιστορική συνάντηση στον Πύργο των Μούρτζινων- Τρουπάκηδων. Αφού ψαλλεί τρισάγιο και κατατεθούν στεφάνια, στη συνέχεια όλοι θα μεταβούν στον ιστορικό χώρο του Αγίου Σπυρίδωνα και των Πυργόσπιτων των Μούρτζινων- Τρουπάκηδων, όπου ο πρέσβης επί τιμή κ. Ηλίας Κατσαρέας θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας. Θα ακολουθήσει προσκλητήριο των Μανιατών που συμμετείχαν στην κατάληψη της Καλαμάτας και στον Ιερό Αγώνα του ’21. Θα ακολουθήσει η αναπαράσταση της συνάντησης των Καπεταναίων και της ιστορικής απόφασης τους.

Οι εκδηλώσεις της Πέμπτης θα συνεχιστούν στο Γύθειο, όπου, στις 17.30, στο νησί της Κρανάης, θα γίνει η υποδοχή των καπεταναίων της Ανατολικής Μάνης στον Πύργο Τζανετάκη. Θα ακολουθήσει η αναπαράσταση του πολεμικού συμβουλίου των Γρηγοράκηδων και μετά τους παραδοσιακούς χορούς, θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης. Αφού γίνει η επίσημη υποδοχή των αντιπροσωπειών από το Καργκέζε της Κορσικής και την Μοντρέστα της Σαρδηνίας, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα Μανιάτικης Ιστορίας με θέμα την Μανιάτικη Διασπορά, στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Την Παρασκευή 16 Μαρτίου, στις 12.00 στην Αρεόπολη, θα λάβουν χώρα ιππικοί αγώνες με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Ιππικού Συλλόγου Μάνης 2008, του Συλλόγου Φιλίππων Μάνης, Ιππικούς Συλλόγους από όλη την Ελλάδα και ελεύθερους ιππείς από την περιοχή. Η ιππική διαδρομή θα ξεκινήσει από την Βάμβακα- Μίνας και θα ολοκληρωθεί στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου της Αρεόπολης, όπου και θα γίνουν οι απονομές από τον Δήμαρχο κ. Πέτρο Ανδρεάκο. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, στην πλατεία Μαυρομιχάλη, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση στεφάνων και την απόδοση τιμών, θα γίνει η λαμπαδηδρομία των αθλητών και μετά το προσκλητήριο των νεκρών , θα παρουσιαστούν δημοτικοί παραδοσιακοί χοροί.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 17 Μαρτίου με την επίσημη δοξολογία που θα ψαλλεί στο Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αρεόπολη,  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσοστόμου.
Στη συνέχεια οι επίσημοι  θα μεταβούν στη θέση ‹Κοτρώνι› στην πλατεία «17ης Μαρτίου 1821».
Μετά το καλωσόρισμα του Δημάρχου, θα γίνει η αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Μανιάτικων οικογενειών από τους μαθητές των Λυκείων της Μάνης. Ο κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος – καθηγητής, Αν Υπουργός Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θα εκφωνήσει τον πανηγυρικό της ημέρας.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου, θα κατατεθούν στεφάνια και θα ακολουθήσει η παρέλαση  Σχολείων , Συλλόγων και στρατιωτικών τμημάτων.

 

   2  2 2

29/02/2012