ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Η ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ"

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ 

"Η ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ"

 

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 έλαβε χώρα στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης η ενημερωτική ημερίδα με θέμα  "Η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή στην Αντιμετώπιση της Υπογονιμότητας": Το «σήμερα», διαφορετικό από το «χθες» και το πολλά υποσχόμενο «αύριο» .


Το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης σε συνεργασία με το Δήμο Ανατολικής Μάνης και τη βοήθεια και προσφορά των ιατρών κ. Μπαθρέλλου Νικόλαου, MD, PhD, Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Εξειδικευμένος στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Ben-Gurion University, Negev Barzilai Medical Center, Israel  και κ. Παππά Αθανάσιου, MD, PhD, Ιατρός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Bourn Hall Clinic, University of Cambridge, UK, έδωσαν την ευκαιρία σε κατοίκους της περιοχής να ενημερωθούν για την υπογονιμότητα, μια νόσο, όπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε ο κος Παππάς, που απαιτεί σωστή διερεύνηση και αντιμετώπιση.

 

Τους ομιλητές προλόγισε ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης Δρ. Ανάργυρος Δ. Μαριόλης, ο οποίος στην ομιλία του τόνισε τον πρωτοποριακό χαρακτήρα της ημερίδας και κατέδειξε το μέγεθος ενός όχι και τόσο άγνωστου προβλήματος για την ευρύτερη περιοχή της Μάνης, μια περιοχή με πολλές ιδιαιτερότητες. Το κοινό καλωσόρισε επίσης στην ημερίδα ο Δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος και ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Λαμπρινάκος.

 

Πρώτος έλαβε το λόγο ο κ. Παππάς Αθανάσιος ο οποίος ανέλυσε τα αίτια της υπογονιμότητας. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για την υπογονιμότητα ενός ζευγαριού ευθύνεται κατά 40% ο ανδρικός παράγοντας, κατά ένα 40% ο γυναικείος παράγοντας ενώ κατά ένα 20% των περιπτώσεων τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα. Ο κ. Παππάς ανέδειξε τους παράγοντες της σημερινής καθημερινότητας, κοινωνικούς και οικονομικούς που οδηγούν ένα νέο ζευγάρι στην αναβολή της απόκτησης τέκνων με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των ποσοστών επιτυχούς γονιμοποίησης.

 

Στη συνέχεια ο κ. Μπαθρέλλος Νικόλαος παρουσίασε τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τη φιλοσοφία της εξωσωματικής γονιμοποίησης με τρόπο κατανοητό για το απλό κοινό που ενδιαφερόταν και παρακολουθούσε την εκδήλωση.

 

Στο τέλος οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να θέσουν τις ερωτήσεις τους στους ομιλητές αλλά και να μοιραστούν με το υπόλοιπο κοινό τις δικές τους εμπειρίες.

 

Μετά το πέρας των ομιλιών αρκετά ζευγάρια από την περιοχή είχαν τη δυνατότητα να εξετασθούν δωρεάν από τους ιατρούς οι οποίοι στη συνέχεια θα τους κατευθύνουν για την πορεία των ενεργειών που πιθανόν να χρειάζεται να ακολουθήσουν.


Ευχόμαστε αυτή η ημερίδα να αποτελέσει το έναυσμα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών της Μάνης γύρω από αυτό το σημαντικό πρόβλημα και να κατορθώσει να αποτινάξει τα όποια κοινωνικά στερεότυπα του παρελθόντος. Ο κ. Μπαθρέλλος και ο κ. Παππάς δεσμεύθηκαν από μεριάς τους να σταθούν αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

23/11/2015