Έκθεση κειμηλίων της επαναστατικής περιόδου της συλλογής του Σπύρου Κατσίρα

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της 17ης Μαρτίου 1821 σάς προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης κειμηλίων της επαναστατικής περιόδου της συλλογής του Σπύρου Κατσίρα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 13 Μαρτίου και ώρα 18:30 στο Παλαιό Δημαρχείο Αρεόπολης.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια από 13 έως 18 Μαρτίου 2024.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: 10:00 – 14:00 και  18:00 – 20:00

Λίγα λόγια για την έκθεση...

«Τα αντικείμενα έχουν τη δική τους προσωπικότητα», μια φράση τόσο απλή αλλά ταυτόχρονα και τόσο αληθινή που δεν τη συνειδητοποιούμε. Τα λόγια αυτά του Σπύρου Κατσίρα συνοψίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φιλοσοφία του ως προς τη δημιουργία της συλλογής του.

Η συλλογή καλύπτει χρονικά δύο αιώνες ιστορικής μνήμης από το 1650 έως το 1850 και περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα αντικειμένων: Γιαταγάνια μάρτυρες αγώνων και αυτοθυσίας, κουμπούρες ευρωπαϊκής και ασιατικής προέλευσης που αποτελούσαν το βασικό μέσο επίθεσης, καριοφίλια που έμειναν στην Ελλάδα ως λάφυρα μετά από νικηφόρες μάχες. Διαθέτει ακόμα σπάνιο οπλισμό αλλά και χρυσοκέντητα σελάχια, που κοσμούσαν τη μέση πολεμιστών και στα οποία στήριζαν τον οπλισμό τους. Όλα τα παραπάνω παρουσιάζουν την πολεμική εξάρτηση που κυριαρχούσε από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα και συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στην επιτυχή έκβαση διαφόρων συρράξεων.

Βιογραφικό Σπύρου Κατσίρα

Ο Σπύρος Κατσίρας γεννήθηκε και κατοικεί στην Καλαμάτα. Ο παππούς του Ντίνος Φλέσσας τού μετέδωσε το «μικρόβιο» της ιστορικής μνήμης και του κληροδότησε τα πρώτα πολύτιμα αντικείμενα. Άρχισε έτσι σταδιακά να δημιουργείται μια σημαντική συλλογή κειμηλίων, πολεμικού εξοπλισμού και ειδών καθημερινής χρήσης, η οποία χρονολογείται από το 1650 ως το 1850. Η συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς με επιλεγμένες αγορές και δωρεές από ανθρώπους, οι οποίοι μοιράζονται το ίδιο πάθος και αγάπη για την ιστορία μας.

Το 2010 ίδρυσε τον Σύλλογο «Ελληνομνήμονες» ο οποίος έχει ως στόχο τη διάσωση της παράδοσης και τη μεταλαμπάδευσή της στις επόμενες γενιές. Τα τελευταία 12 χρόνια, τα μέλη και ο συλλέκτης έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκδηλώσεις ιστορικού χαρακτήρα και παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα. Επίσης έχουν λάβει μέρος σε φωτογραφίσεις, σε κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα.

Τον Αύγουστο του 2021, επιλεγμένα εκθέματα φιλοξενήθηκαν για ένα μήνα στον Πύργο του Μούρτζινου στην Καρδαμύλη. Η ανάθεση έγινε από το ΜΟΡΙΑΣ ΄21, το πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων του Ιδρύματος Κωνσταντακόπουλου για το 1821. Η συλλογή παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Μάνη, ενώ ανάλογες εκθέσεις έχουν  πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές κατόπιν πρόσκλησης των αντίστοιχων Δήμων (ενδεικτικά Σέρρες, Τρίπολη, Νίσυρος, Αίγιο, Αιτωλικό, Άμφισσα, Γαλαξίδι, κ.ά.).

1

13/03/2024