Φωτογραφικό Εργαστήρι Δήμου Ανατολικής Μάνης

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου Τέχνη και Διαπολιτισμικότητα, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης 1.13/10: «Τέχνη και Διαπολιτισμικότητα» συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης κατά 75% από Κοινοτικούς Πόρους  και 25% από Εθνικούς Πόρους, έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Γυθείου ο τρίτος κύκλος του σεμιναρίου υπό την επίβλεψη του καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Κουλουριανάκου Γεωργίου. 

 

 

Ο τέταρτος κύκλος του σεμιναρίου είχε ως αντικείμενο την εξοικείωση των εκπαιδευόμενων στη λήψη φωτογραφιών πάνω σε συγκεκριμένες εργασίες.
Στα πλαίσια του προγράμματος που διανεμήθηκε από τον κ. Βουλγαράκη Ιωάννη, εκπαιδευτή του Μικρού Πολυτεχνείου, η βασική ιδέα ήταν ο προσωπικός μας χώρος, το καταφύγιο μας και η έκφραση τόσο της προσωπικότητας μας όσο  και της διαφορετικότητας μας καθώς επίσης  περιελάμβανε και άλλες παράλληλες δράσεις.

 

 Οι θεματικές ενότητες όπου εργάστηκαν οι εκπαιδευόμενοι ήταν οι ακόλουθες :

Αντικείμενο: αντικείμενα μέσα στο χώρο μας παίρνουν άλλη μορφή φωτογραφίζοντας τα ξανά.

Παλιές φωτογραφίες: φωτογραφίες αγαπημένων προσώπων ή της οικογένειας μας ξαναζωντανεύουν μέσα από αυτό που ονομάζουμε φωτογραφία.

Πόλη μου : φωτογραφίες από το οικείο περιβάλλον ή τον τόπο μου με την ευρύτερη έννοια.

Οι εκπαιδευόμενοι εργάστηκαν με ενθουσιασμό και πειραματίστηκαν με τους φωτισμούς, τη σύνθεση και τη δημιουργία μίνι στούντιο για τις φωτογραφήσεις τους.

Το φωτογραφικό υλικό και αυτή τη φορά ήταν πλούσιο και οι συμμετέχοντες επέδειξαν μεγάλο ζήλο για να καταφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Σε αυτόν τον κύκλο του σεμιναρίου ιδιαίτερο γεγονός ήταν η άφιξη του κ. Βουλγαράκη Ιωάννη στα πλαίσια διήμερης επίσκεψής του, κατά την οποία οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σε τεχνικές όπως : light painting και double exposure.

 

Η αμεσότητα του λόγου και η μεταδοτικότητα του κ. Βουλγαράκη γίνεται πάντα αφορμή οι συμμετέχοντες να εμπνευστούν και να μπουν σε μία διαδικασία συνεχούς αναζήτησης.

 

Αν και η φωτογραφία βασίζεται στο ότι έστω και στιγμιαία αποθανατίζει την πραγματικότητα και σκοπός της όπως και κάθε άλλη μορφή τέχνης, είναι η επικοινωνία, έρχεται η ίδια η φωτογραφία να το ανατρέψει και να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση, το μυστήριο, την ομορφιά, το θαυμασμό, τον υπαινιγμό, τη μαγεία, την άποψη του φωτογράφου … μα πάνω από όλα τη συγκίνηση… 

 

28/05/2012