Η ΜΑΝΗ ΠΑΕΙ ΕΥΡΩΠΗ!!

1

Οι νέοι του Δήμου Ανατολικής Μάνης εκπροσώπησαν επάξια το Δήμο μας στην Ιταλία στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «GREENCULTURE» του προγράμματος YOUTH IN ACTION.

 

Με επιτυχία υλοποιήθηκε η ανταλλαγή νέων, η οποία έλαβε χώρα στο Capaccio της Ιταλίας, 6 έως 14 Μαΐου 2012 και στην οποία συμμετείχαν ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και ο οργανισμός Fare Ambiente που δραστηριοποιείται στην Ιταλία σε θέματα περιβάλλοντος. Ο Δήμος εκπροσωπήθηκε επάξια από 16 νέους και συγκεκριμένα την κ. Χειλάκου Χριστίνα, την κ. Χειλάκου Στελιάνα, την κ. Μαυρίλα Ειρήνη-Ζαφειρία, την κ. Χρυσαδάκου Ευαγγελία, την κ. Γιαννακάκου Ελένη, την κ. Δημακάκου Παναγιώτα, την κ. Σαραντίδη Ιουλία, την κ. Δημακάκου Αθηνά, την κ. Μιχελάκου Ζωή, την κ. Γαληνέα Χριστίνα, τον κ. Μπουραζάνη Ιωάννη, τον κ. Κουβαράκη Δημήτριο, τον κ. Ροζάκη Παναγιώτη-Αλέξανδρο, τον κ. Πετροπουλάκη Κωνσταντίνο, τον κ. Μαυρίλα Χρήστο και τον κ. Γρηγορακάκη Νικόλαο. Τους νέους συνόδευσαν η υπάλληλος του Δήμου κ. Καραμπάση Ελένη, υπεύθυνη για την υποβολή και υλοποίηση του προγράμματος και ο κ. Γιαννακάκος Πέτρος, υπεύθυνος για την συνοδεία και την ασφάλεια των νέων.

 

 

Οι νέοι του Δήμου μας συμμετείχαν σε ένα βιωματικό σεμινάριο όπου εφαρμόστηκαν μορφές άτυπης εκπαίδευσης και είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις απόψεις τους σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εφαρμογή των εναλλακτικών πηγών ενέργειας της περιοχής μας, αλλά και να αλληλεπιδράσουν στα θέματα αυτά με τους νέους της Ιταλίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Paestum (μεγάλη ελληνική αποικία) και το σχετικό αρχαιολογικό μουσείο, μια παραδοσιακή φάρμα εκτροφής βουβαλιών εξαιρετικό παράδειγμα της βιώσιμης ανάπτυξης, όπου δοκίμασαν παγωτό και μοτσαρέλα από γάλα βουβαλιών, το Εθνικό Πάρκο του Cilento όπου φιλοξενούνται προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας, στην μεσαιωνική πόλη του Salerno τον Καθεδρικό Ναό ο οποίος είναι στολισμένος με τον Κροκεάτη Λίθο (που προέρχεται από τις Κροκεές Λακωνίας και είναι μοναδικός στον κόσμο) και το Μουσείο της Ιστορίας της Ιατρικής, ενώ παρευρέθησαν ως επίτιμοι καλεσμένοι σε ομιλία του Εθνικού Συντονιστή του Fare Ambiente σχετικά με την Μεσογειακή Δίαιτα.

 

Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος Έλληνες και Ιταλοί συνεργάστηκαν σε ομάδες και παρήγαγαν προωθητικό υλικό σχετικά με τα θέματα της συνάντησης. Το υλικό αυτό θα διανεμηθεί στα σχολεία και των δύο περιοχών, ενώ παράλληλα θα δημοσιευτεί στα ΜΜΕ ενώ στο Facebook έχει ήδη δημιουργηθεί γκρουπ με την ονομασία GREENCULTURE PROJECT.

 

Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν στους Ιταλούς διοργανωτές οι νέοι του Δήμου μας, με την άρτια προετοιμασία τους, την συνέπεια τους, το ήθος τους και τον εξαιρετικά συνεργατικό χαρακτήρα τους. Επιπρόσθετα, οι νέοι μας με ιδιαίτερη περηφάνια παρουσίασαν την ιδιαίτερη τοπική κουλτούρα τους, τα ήθη και τα έθιμα τους, χάρισαν τοπικά παραδοσιακά προϊόντα στους διοργανωτές, χόρεψαν μανιάτικους παραδοσιακούς χορούς και έλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπολιτισμικές συναντήσεις εντυπωσιάζοντας τους Ιταλούς με την Μανιάτικη ταυτότητα τους.

 

Τέλος, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι νέοι θα λάβουν το Youthpass, ένα πιστοποιητικό το οποίο περιγράφει και βεβαιώνει την εμπειρία της μη τυπικής και άτυπης μάθησης που αποκτάται κατά τη διάρκεια ενός σχεδίου Νέα Γενιά σε Δράση και είναι αναγνωρισμένο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

«Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε µε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση (ανακοίνωση) δεσμεύει µόνο τον συντάκτη της και η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τυχόν χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν.»

 

17/05/2012