ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

 

1

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης σε ολόκληρη τη χώρα και την επέκταση της χρήσης οχημάτων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών και με βάση το νόμο 4710/2020 «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και άλλες διατάξεις», οι Δήμοι μητροπολιτικών κέντρων, οι μεγάλοι ηπειρωτικοί Δήμοι, οι Δήμοι πρωτευουσών περιφερειακών ενοτήτων, καθώς και οι μεγάλοι και μεσαίοι νησιωτικοί Δήμοι της χώρας υποχρεούνται να συντάξουν Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) αφορά στη χωροθέτηση δημοσίων προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων κανονικής ή υψηλής ισχύος και αντίστοιχα θέσεων στάθμευσης, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που αποτελεί και το προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών στην Ελλάδα.

Η εκπόνηση των μελετών του Σ.Φ.Η.Ο. του Δήμου Ανατολικής Μάνης  χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2020 του “Πράσινου Ταμείου” .

Στο πλαίσιο της εκπόνησης υλοποιήθηκε ανάλυση υφιστάμενης κατάστασης και χαρτογράφηση της περιοχής παρέμβασης. Πραγματοποιήθηκε συγκεκριμένη διαδικασία Επιλογής χωροθέτησης σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, έγινε πρόταση και αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων Ανάπτυξης Δικτύου Σημείων επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και προτάθηκε διαδικασία παρακολούθησης κάλυψης αναγκών επαναφόρτισης τους. Ακολούθως, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες – διαβούλευση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του επικρατέστερου σεναρίου και ζητήθηκε η γνώμη των αρμόδιων φορέων αλλά και των πολιτών, όπου καταγράφηκαν οι σχετικές προτάσεις τους και πραγματοποιήθηκαν σχετικές διορθωτικές ενέργειες με βάση τις προτάσεις αυτές. Ακολούθως, ολοκληρώθηκε η μελέτη και παρουσιάστηκε η ανάλυση κόστους – οφέλους, ο χρονικός προγραμματισμός χωροθέτησης-αδειοδότησης, οι προδιαγραφές του προτεινόμενου δικτύου υποδομών, οι δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου και η ανάπτυξη πολιτικής κινήτρων σε τοπικό επίπεδο.

Το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, με την έγκριση από την Επιτροπή Ποιότητας ζωής του Δήμου και τα εγκεκριμένα παραδοτέα υποβλήθηκαν σε ηλεκτρονική μορφή στο Τμήμα Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με το άρθρο 11 της υπ. αριθμ.  ΥΡΕΝ/ΔΜΕΑΑΡ/93764/396 (ΦΕΚ 4380Β/2020) Υ.Α προς σχετικό έλεγχο. Ακολούθως, τα στοιχεία αυτά θα αναρτηθούν στη γεωγραφική βάση δεδομένων mapsportal του ΥΠΕΝ.

Η πρόταση εντάχθηκε στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2021, Άξονας Προτεραιότητας 2 «Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», Πρόσκληση «Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.)» με την υπ. Αρ. Απόφασης 227.3/24-11-2021του Πράσινου Ταμείου.


07/07/2022