Η Ελλάδα που μας κάνει να χαμογελάμε
Ένα πολύ ξεχωριστό εκπαιδευτικό πρόγραμμa για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές ιατρικής και βιοεπιστημών, με μαθήματα από καθηγητές παγκόσμιου κύρους πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Μάνη και συγκεκριμένα στο Οίτυλο, από τον Παγκόσμιο Ελληνικό Βιοιατρικό Σύλλογο, πρόεδρος του οποίου για την διετία 2012-2014 είναι ο ερευνητής Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, Κωνσταντίνος Δροσάτος.
Ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοιατρικος Σύλλογος, με έδρα τη Νέα Υόρκη, περιλαμβάνει στις τάξεις του περισσότερπυς από 2000 Έλληνες ιατρούς και βιοεπιστήμονες από 26 χώρες στις 5 ηπείρους του πλανήτη. Στο θερινό σχολείο συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ιατρικής και βιοεπιστημών που επελέγησαν μεταξύ 140 υποψηφίων από 23 χώρες. Οι φοιτητές είναι Έλληνες και ξένοι και προέρχονται από ονομαστά πανεπιστήμια του κόσμου όπως το Harvard, το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, το πανεπιστήμιο Villanova των ΗΠΑ, το πανεπιστήμιο Imperial της Μεγάλης Βρετανίας, το πολυτεχνείο της Λωζάνης αλλά και τις Ιατρικές και Βιολογικές Σχολές της Ελλάδας.
Το 1ο Θερινό σχολείο του Συλλόγου πραγματοποιείται στη Μάνη μετά από πρόταση του Μανιάτη ομογενή Σταύρου Βουγιουκλάκη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σύλλογος συνεπικουρείται οικονομικά από Λάκωνες Ομογενείς και Λακωνικούς Συλλόγους του εξωτερικού.
Οι εργασίες του 1ου θερινού σχολείου πραγματοποιούνται σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος πραγματοποιήθηκε στο Οίτυλο. Τριάντα εννιά (39) επιλεγμένοι φοιτητές, με βάση τα βιογραφικά τους στοιχεία (με υποτροφία για τους 24 εξ αυτών), παρακολουθούν μαθήματα από δέκα κορυφαίους καθηγητές ιατρικής- βιολογίας και βιοτεχνολογίας, από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αγγλία, την Ελβετία και φυσικά από την Ελλάδα σε θέματα βιοϊατρικής και επιστημονικής έρευνας. Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων στη Μάνη οι φοιτητές θα παρακολουθήσουν στην Αθήνα σειρά διαλέξεων. Η πρώτη θα γίνει σε φαρμακευτική εταιρεία όπου και θα υπάρξει ενημέρωση για την διαδικασία δημιουργίας ενός φαρμάκου μετά από μια επιστημονική ανακάλυψη καθώς και για το ποιες παραμέτρους λαμβάνει μια εταιρεία υπόψη για να περάσει ένα φάρμακο στην αγορά. Επίσης, θα γίνει παρουσίαση του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Αθηνών, πως στήθηκε τα τελευταία 7-8 χρόνια, τι έρευνα γίνεται εκεί και τι προοπτικές υπάρχουν. Επιπλέον οι φοιτητές και ορισμένοι από τους καθηγητές θα γίνουν δεκτοί και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος στήριξε αυτή την πρώτη προσπάθεια εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του και την περηφάνια του για την παρουσία στη Μάνη ενός εκλεκτού επιστημονικού ακροατηρίου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου. Πρότεινε, δε, οι εργασίες του θερινού σχολείου να διεξάγονται μόνιμα στη Μάνη, συνδυάζοντας έτσι την εκπαιδευτική διαδικασία με τις διακοπές.παρόντες στην εκδήλωση ήσαν επίσης ο πρόεδρος του Δ.Σ. Χρήστος Αναστασάκος, ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Κατσιβέλης και ο Διευθυντής του Κ.Υ. Αρεόπολης Ανάργυρος Μαριόλης. Για την ευρύτερη περιοχή είναι μοναδική ευκαιρία προβολής αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, όπου οι δίαυλοι επικοινωνίας -στο εξωτερικό- συνεχώς περιορίζονται και η εικόνα δυστυχώς είναι αρνητική. Ο σκοπός της λειτουργίας του Θερινού Σχολείου είναι η δημιουργία μια γέφυρας αριστείας ανάμεσα σε έλληνες φοιτητές που ζουν στο εξωτερικό και σε φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων. Νέοι επιστήμονες, οι οποίοι είναι στα πρώτα στάδια της καριέρας τους έχουν την δυνατότητα να γνωριστούν μεταξύ τους και στα επόμενα στάδια της καριέρας τους, ενδεχομένως, να συνεργαστούν. Επίσης τους δίνεται η δυνατότητα να διδαχθούν και να γνωρίσουν κορυφαίους καθηγητές, οι οποίοι σίγουρα θα τους βοηθήσουν στην περαιτέρω επαγγελματική τους πορεία.
|