Προτεινόμενη Πράξη «Κέντρο Πληροφόρησης και Ερμηνείας (ΚΠΕ) του Δήμου Ανατολικής Μάνης»
Το έργο σχεδιάζεται να ενταχθεί στη θεματική προτεραιότητα 57 «Βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών» του άξονα 3 «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και δημόσια δαπάνη 1.489.050,00€ ευρώ.
Βασικός άξονας του προτεινόμενου έργου είναι η αποκατάσταση του κτηρίου του Παλαιού Παρθεναγωγείου Γυθείου και η μετατροπή του σε Κέντρο Πληροφόρησης και Ερμηνείας (ΚΠΕ) του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου είναι συμβατό με τις προτεραιότητες της θεματικής προτεραιότητας 57 αφού αφορά συνδρομή στη βελτίωση των τουριστικών υποδομών και συγκεκριμένα αναβαθμίζει δημόσια υποδομή, το ιστορικό διατηρητέο κτίριο του Παρθεναγωγείου Γυθείου, με κύριο στόχο την τουριστική αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος, μέσω της δημιουργίας Κέντρου Πληροφόρησης και Ερμηνείας του Δήμου Ανατολικής Μάνης το οποίο θα έχει ως αντικείμενο την προβολή της ιδιαίτερης τοπικής ταυτότητας, προβάλλοντας την προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Μάνη, εστιάζοντας στο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια και οι παραδοσιακές μέθοδοι εργασίας επεξεργασίας της μανιάτικης πέτρας, η έντονη παρουσία της οποίας υπάρχει σε ολόκληρη την περιοχή, η καλλιτεχνική και οικοδομική χρήση της πέτρας στη νεώτερη Μάνη και οι σχετικές παραγωγικές δραστηριότητες με τα παράγωγα τους, τα τοπικά ποιοτικά και παραδοσιακά προϊόντα.
Το έργο συμβάλλει στην ανάδειξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας του Δήμου Ανατολικής Μάνης αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πολιτισμού της περιοχής. Παράλληλα το έργο διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία πυρήνων τουριστικής ανάπτυξης καθώς συνδέει την προσφορά με τη ζήτηση, αποτελεί κομβικό σημείο δικτύωσης με τα σημεία κατανάλωσης του τουριστικού και πολιτιστικού προϊόντος και χρησιμοποιεί καινοτομικές μεθόδους (ερμηνεία πολιτισμού) για να κερδίσει τον επισκέπτη και να του προσφέρει εναλλακτικές για την ποιοτική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου του, ώστε να αμβλύνει την εποχικότητα του τουριστικού προϊόντος και να συμβάλλει στην ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή.
Το έργο εξυπηρετεί, επίσης, τον ειδικό στόχο του άξονα 3 που είναι η «Ενίσχυση των υποδομών αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος και της φυσικής κληρονομιάς της χώρας ως μέσου βελτίωσης της ελκυστικότητας της». Το έργο συμβάλλει στην διαμόρφωση ενός κατάλληλου και υγιούς εξωτερικού περιβάλλοντος στο Δήμο Ανατολικής Μάνης για την υποστήριξη της επιχειρηµατικότητας ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα στην περιοχή και να μειωθεί ο επιχειρηματικός κίνδυνος.
Συμβολή στους ειδικούς στόχους: Α) το έργο συμβάλλει στην προβολή του τουριστικού προϊόντος της περιοχής και κατά συνέπεια της χώρας, καθώς προβάλλει την ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής και δικτυώνει το Κέντρο Πληροφόρησης και Ερμηνείας με τα σημεία κατανάλωσης του τουριστικού προϊόντος. Προβάλλει τις ειδικές μορφές τουρισμού προτείνοντας με καινοτομικές μεθόδους την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του επισκέπτη και συνδέει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της μανιάτικης αρχιτεκτονικής και της χρήσης της μανιάτικής πέτρας με τις προβιομηχανικές μεθόδους παραγωγής και προβάλλει τα παράγωγα τους, τα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα, αυξάνοντος τη ζήτηση. Β) το έργο αποκαθιστά τη χρήση μιας ιστορικά σημαντικής υποδομής, του Παρθεναγωγείου Γυθείου και βελτιώνει την ελκυστικότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού μέσω της λειτουργίας του Κέντρου Πληροφόρησης και Ερμηνείας του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Ανατολικής Μάνης.