Ζήτω η 17η Μαρτίου!
Κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό της Αρεόπολης κορυφώθηκαν την Πέμπτη 17 Μαρτίου, σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης, οι πενθήμερες εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής για τον εορτασμό της Επέτειου κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης.
Μετά από τρεις ημέρες ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που προηγήθηκαν σε Γύθειο και Αρεόπολη, καθώς και τον συνεορτασμό με τον Δήμο Δυτικής Μάνης στην Καρδαμύλη της μεγάλης ημέρας του Έθνους, η παραμονή της 17ης, Τετάρτη 16 Μαρτίου, ξεκίνησε στην Αρεόπολη με ιππικές εκδηλώσεις.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας τελέστηκε στην Πλατεία Αθανάτων επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και απόδοση τιμών. Ακολούθησε πομπή - παρέλαση τμημάτων σχολείων και συλλόγων από όλη την Ελλάδα, η οποία κατέληξε στο Κλειστό Γυμναστήριο όπου και συνεχίστηκε το πρόγραμμα.
Εκεί έγινε αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Μανιάτικων οικογενειών κι ακολούθησε η εκδήλωση με τίτλο «Το συναπάντημα δύο Δημοτικών Σχολείων μέσα από την ιστορία του τόπου μας». Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αρεόπολης υποδέχθηκαν εκείνους του Δημοτικού Σχολείου Λιβαδίων Ρεθύμνου. Τα παιδιά των δύο σχολείων παρουσίασαν βίντεο που είχαν ετοιμάσει σχετικά με τη γιορτή της 17ης Μαρτίου και στη συνέχεια παρουσίασαν από κοινού χορούς από τη Μάνη και την Κρήτη.
Η βραδιά έκλεισε με τη βράβευση διακριθέντων αθλητών της Μάνης, αλλά και με χορούς και ανταλλαγές δώρων με τους φιλοξενούμενους συλλόγους. Η αίθουσα του Κλειστού πλημμύρισε από ανθρώπους που είχαν καταφθάσει από πολλά μέρη της χώρας και την Κύπρο, προκειμένου να τιμήσουν την ημέρα Έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης.
Η 17η Μαρτίου ξημέρωσε στη Μάνη με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Αρεόπολης. Ακολούθησε έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης και στις 11 το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’.
Στη συνέχεια υπήρξε μετάβαση στην Πλατεία της 17ης Μαρτίου. Ο Δημάρχος κ. Πέτρος Ανδρεάκος ανέφερε στο καλωσόρισμά του πως “η συγκίνηση όλων είναι μεγάλη, που μετά από τις δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε τα δύο τελευταία χρόνια καταφέραμε εφέτος να βρισκόμαστε πάλι όλοι μαζί για να αποτίσουμε με σεβασμό και δέος τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους Ήρωες προγόνους μας”. Ο κ. Ανδρεάκος συνέχισε λέγοντας πως “στις 17 Μαρτίου γιορτάζουμε την ιστορική προσφορά της Μάνης, που κορυφώθηκε στις 17 Μαρτίου 1821. Τα 200 και πλέον χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης δεν είναι όμως μόνο μια ευκαιρία για λαμπρούς εορτασμούς. Δεν αρκεί αυτό! Είναι και η ώρα για αναστοχασμούς. Να σκεφτούμε και να εκτιμήσουμε τι κάναμε καλά και τι όχι”.
Στη συνέχεια του χαιρετισμού του ανέλυσε τα θέματα μείζονος σημασίας που απασχολούν τη Μάνη. Ξεκίνησε με τη σύγκρουση του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που στέρησε στη συνείδηση του νεοέλληνα την αναγνώριση της προσφοράς της Μάνης στη συγκρότηση του Νεοελληνικού Έθνους στα 400 χρόνια της δουλείας και την αναντικατάστατη προσφορά της στον αγώνα της Εθνεγερσίας για να δηλώσει πως “ήρθε πλέον ο καιρός, με την ωριμότητα που πρέπει να μας διακρίνει, να δείξουμε και σημειολογικά εδώ στην Αρεόπολη την υπέρβαση του διχασμού αυτού”.
Ακολούθως αναφέρθηκε σε δύο ακόμη καίρια ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη Μάνη. Ως πρώτο έθεσε την επιτακτική ανάγκη που επιβάλλει η σκληρή πραγματικότητα για την ενοποίηση της Μάνης σε μία Δημοτική Διοίκηση προκειμένου να αρθεί η Διοικητική Αδικία του 1937, που επίσης έπληξε την φυσιογνωμία της και τις προοπτικές εξέλιξής της. Όπως ανέλυσε, “η μελέτη της πολιτικής ιστορίας των τελευταίων χρόνων, οι σύγχρονες πολιτικές τάσεις, η Πολιτεία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι σημερινοί αναπτυξιακοί όροι επιβάλλουν την ύπαρξη ισχυρών αυτοδιοικητικών μονάδων”. “Είμαι πεπεισμένος ότι δεν αργεί η ώρα που η Πολιτεία θα προχωρήσει σε νέες υποχρεωτικές συνενώσεις δήμων, διορθώνοντας σε κάποια σημεία λάθη του «Καλλικράτη». Κρούω λοιπόν για ακόμα μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου και λέω πως οφείλουμε να δράσουμε πριν να είναι αργά”.
Ως δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό ζήτημα έθεσε το φαινόμενο μείωσης του μόνιμου πληθυσμού της Μάνης. Όπως είπε, “παρόλο που η Μάνη βρίσκεται σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης και ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες γνωρίζει μεγάλη άνθιση, συρρικνώνεται συνεχώς σε μόνιμο πληθυσμό. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες ερημώνει”. Απευθυνόμενος λοιπόν στους εκπροσώπους της Κυβέρνησης που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση, τους ζήτησε να εγκύψουν στο πρόβλημα της μείωσης του μόνιμου πληθυσμού της περιοχής, εξετάζοντας τη δυνατότητα να λειτουργήσει στη Μάνη μία Σχολή. Ενημέρωσε μάλιστα πως ο Δήμος προτίθεται να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στο εγχείρημα (π.χ. με οικοπεδικές εκτάσεις που θα μπορούσε να προσφέρει ή και με οικονομική συμβολή στο κτίριο στέγασης της Σχολής).
Ολοκληρώντας τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον Μανιάτη Υπουργό Προστασίας του Πόλιτη κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο χρόνιο αίτημα του Δήμου Ανατολικής Μάνης και ενήργησε για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθιερώθηκε η 17η Μαρτίου ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας και ημέρα αργίας για τη Μάνη.
Από την πλευρά του ο κ. Υπουργός, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορική συμβολή της Μάνης, λέγοντας πως “201 χρόνια μετά, η ιδιαίτερη πατρίδα μας έχει την υπερηφάνεια του μπροστάρη, του μαχητή, του πρωταγωνιστή της ιστορίας αυτής της χώρας. Έτσι ήταν, αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Η Μάνη ήταν ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας. Η πατρίδα μας σήμερα έχει κατακτήσει οριστικά την ελευθερία της μέσα από αγώνες και αίμα. Η Ελλάδα πέρασε από χίλια κύματα. Περάσαμε πολύ δύσκολες περιόδους και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να τιμάμε το δοξασμένο παρελθόν, να κρατάμε τις παρακαταθήκες των εθνικών αγώνων και να τις χρησιμοποιούμε όπως πρέπει για να δημιουργήσουμε το μέλλον με σχέδιο και με πίστη στις δυνάμεις μας και με πίστη στις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας και του πατριωτισμού. Τέσσερις αξίες που ό,τι κι αν αλλάξει σε αυτόν τον κόσμο, οφείλουν να μας καθοδηγούν όλους για πάντα”. Αναφέρθηκε επίσης στο σήμερα λέγοντας πως “η χώρα βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις, ζούμε σε έναν κόσμο αβεβαιότητας, εξαιτίας πολλαπλών απειλών που όλοι μας έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια και μέχρι τις ημέρες μας, από την τεράστια υγειονομική κρίση σε όλη τη γη λόγω της πανδημίας μέχρι τον πόλεμο, που δυστυχώς έχει επανέλθει στην ευρωπαϊκή ήπειρο μέσα από μια παράνομη, παράλογη, επικίνδυνη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Εμείς οι Έλληνες αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, αν θέλουμε να έχουμε σταθερές και ισχυρές προοπτικές για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, οφείλουμε να αντλήσουμε τα διδάγματα που πρέπει από την Ιστορία μας. Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες.
Ως Έθνος οφείλουμε και σήμερα να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας έναντι οιασδήποτε απειλής. Γι' αυτό ενισχύουμε τις Ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας και ενισχύουμε τις αξιόπιστες σχέσεις στο πλαίσιο των συμμαχιών σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη που μετέχει η Ελλάδα ως ισχυρή χώρα με αξιόπιστη πολιτική”. Υποστήριξε ακόμη ο κ. Θεοδωρικάκος ότι “η ενότητα των Ελλήνων είναι η δύναμή μας. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που θα βρούμε μπροστά μας. Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι”. Έκλεισε λέγοντας πως “όλοι θέλουμε να πετύχουμε μια σταθερή ειρήνη στην περιοχή μας, η οποία είναι προϋπόθεση για την πρόοδο και την ευημερία. Γι' αυτό το λόγο οφείλουμε να έχουμε –και έχουμε– εθνική στρατηγική, σταθερό χέρι στο πηδάλιο της χώρας, σωστό προσανατολισμό στην πυξίδα του καραβιού της Πατρίδας και ενότητα. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να έχουμε και τις έχουμε. Θα ξεπεράσουμε γι' αυτό κάθε δυσκολία, κάθε δοκιμασία, εμπνεόμενοι πάντα από το κουράγιο, τη δύναμη, τον πατριωτισμό, τη θυσία των προγόνων μας σε τούτη εδώ τη γη πριν από 201 χρόνια”.
Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο επίσημος ομιλητής της εκδλήλωσης, ο Κρητικός ιστορικός ερευνητής κ. Κωνσταντίνος Μαμαλάκης. Στη λακωνική ομιλία του, “όπως αρμόζει σε αυτόν τον τόπο”, ανέπτυξε το ιστορικό υπόβαθρο της εορτής.
Ο κ. Μαμαλάκης είπε πως “σαν σήμερα, πριν από 201 χρόνια, οι Μανιάτες, όχι αναίμακτα, κατάφεραν άλλη μια πρωτιά. Έβαλαν το νερό στο αυλάκι και άνοιξε ο δρόμος για τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Για εμάς τους Κρητικούς η Μάνη στάθηκε σαν μάνα και αδελφή, τροφός και προστάτιδα σε όλους τους κυνηγημένους επαναστάτες και τις οικογένειές τους. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσομε ποτέ.
Η Μάνη γεωγραφικά βρίσκεται απέναντί μας. Στην καρδιά μας όμως η θέση της είναι δίπλα μας. Η παρουσία μας εδώ αυτό καταδεικνύει. Τιμούμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για το μέλλον του τόπου μας.
Τιμούμε όλους αυτούς που ακόμα και σήμερα θυσιάζονται για το μέλλον αυτού του τόπου. Παλικάρια της Μάνης έδωσαν τη ζωή τους στα πολεμικά γεγονότα του Ελληνο-ιταλικού πολέμου, της Κύπρου το 1974, αλλά και στα πρόσφατα γεγονότα των Ιμίων στο Αιγαίο το 1996.
Κυρίες και κύριοι, το χρέος μας στη μνήμη αυτών των ανθρώπων είναι ένα: να μην λησμονήσομε ποτέ!
Είναι το λιγότερο αλλά συνάμα το σημαντικότερο που μπορούμε να κάνομε τιμώντας τη μνήμη αυτών των λίγων υπερβατικών ανθρώπων, που πάντοτε στην ιστορία του ελληνικού έθνους, καταφέρνουν τα πολλά”.
Ακολούθησε η Αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των μανιάτικων οικογενειών από μαθητές του Λυκείου Αρεόπολης.
Κατόπιν το πλήθος μετέβη στην Πλατεία Αθανάτων. Μετά από επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων Ηρώων έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ανατολικής Μάνης.
Της καθιερωμένης παρέλασης που κλείνει πάντα τις εορταστικές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου προηγήθηκε σε κλίμα συγκίνησης η βράβευση από το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο του Μανιάτη Ιατρού Ανάργυρου Μαριόλη, Παγκόσμιου Οικογενειακού Ιατρού και Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης.
Αρχικά η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης κα Γεωργία Λυροφώνη ανέγνωσε την απόφαση βράβευσης του δρος Μαριόλη. Κατόπιν ο κ. Δήμαρχος παρέδωσε στον γιατρό πάπυρο και αναμνηστικό γλυπτό ως ελάχιστη αναγνώριση στο πρόσωπό του. Μάλιστα ο κ. Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “η διάκριση του Ανάργυρου Μαριόλη ως παγκόσμιου οικογενειακού γιατρού δεν τιμά μόνο τον ίδιο, αλλά τιμά και προβάλλει ολόκληρη την Ελλάδα, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η χώρα μας δεν διακρίνεται μόνο για την ομορφιά της αλλά και για το αίσθημα ανθρωπιάς και τους επιστήμονές της.
Ειδικά εμείς οι Μανιάτες νιώθουμε διπλά υπερήφανοι!
Η διάκριση του Μανιάτη ιατρού Ανάργυρου Μαριόλη ως παγκόσμιου οικογενειακού γιατρού, πέραν της εθνικής υπερηφάνειας που μας κάνει να αισθανόμαστε, συνεισφέρει και στην ανάπτυξη του τόπου μας, καθώς με εκείνον στην πλευρό μας τόσο οι ντόπιοι όσο και οι επισκέπτες του τόπου μας αισθάνονται ασφαλείς.
Ολοκληρώνοντας τη βράβευση ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε τον δρα Μαριόλη για τις υπηρεσίες του, δεσμευόμενος για παντοτινή στήριξη στο έργο του.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ως Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Κρητικός και Αραχωβίτης, ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς κ. Μανωλάκος, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Επιτελάρχης του ΓΕΣ, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντάκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, Ο Διοικητής της Διοίκησης Ιονίου, Αντιπλοίαρχος Π.Ν. κ. Γιαννουδάκης, ο Διοικητής 120 ΠΕΑ, Σμήναρχος (Ι) κ. Καραβλίδης, ο Γεν. Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Ταξίαρχος κ. Πουπουζάς, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νήσων, Υποστράτηγος κ. Ρουμελιώτης, ο Λιμενάρχης Γυθείου Πλωτάρχης κ. Τσαλής, ο Δήμαρχος Δυτ. Μάνης κ. Γιαννημάρας, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κρήτης ο Αντιπεριφερειάρχης Χανιών κ. Καλογερής, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δούκας, ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Βέρδος, η Δήμαρχος Ελαφονήσου κα Λιάρου, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Μαυρομιχάλης, ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Θωμάκος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Τζιούμης, ο Αντιδήμαρχος Πειραια κ. Αράπης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Ξιφαράς, η Εισαγγελέας Γυθείου κα Γυπαράκη, ο πρ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης, ο μπάρμπα Γιάννης Φατσέας η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου κα Ανθη Μπαλιτσάρη, αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι από Περιφέρειες και Δήμους της χώρας, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, πολιτιστικοί σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα από την αδερφή Κρήτη, σχολεία και πλήθος κόσμου.
Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν για την επιτυχία των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα τις Αστυνομικές Αρχές για την πολύτιμη συμβολής τους.