Σπήλαια Διρού , Ενας μυστηριώδης λαβύρινθος

 

 

ΜΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΟΔΗΓΕΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΟΥ ΔΗΡΟΥ: την ξακουστή Βλυχάδα -ίσως το πιο γνωστό αξιοθέατο της Μάνης-και τη λιγότερο φημισμένη (κλειστή για το κοινό) Αλεπότρυπα.

Το σπήλαιο Βλυχάδα ή Γλυφάδα βρίσκεται στον κόλπο του Διρού. Πρόκειται για την υπόγεια κοίτη του ποταμού Γλυφάδα, που εκβάλλει στη θάλασσα αφού σχηματίσει μικρές λίμνες μέσα στη γη της Μάνης. Πρώτος το ανακάλυψε ο Πέτρος Αραπάκης το 1898, αλλά η συστηματική μελέτη του άρχισε το 1949 από το ζεύγος των σπηλαιολόγων Ιωάννη και Αννας Πετροχείλου. Το 1958 ξεκίνησε η αξιοποίησή του και πέντε χρόνια αργότερα λειτούργησε με χερσαίο τμήμα 600 μ. Το 1979 ανακαλύφθηκαν νέα τμήματα και χαρτογραφήθηκαν χερσαίοι και λιμναίοι διάδρομοι. Παρότι μέχρι τώρα έχουν εξερευνηθεί περισσότερα από 10.000 τ.μ. στοών, θαλάμων και αιθουσών, μόνο 3.100 μ. είναι επισκέψιμα, από τα οποία τα 300 μ. είναι ξηρά.

Το μεγαλύτερο μέρος του σπηλαίου καλύπτεται με θαλασσινό νερό. Ετσι, η ξενάγηση, που διαρκεί 45΄, γίνεται κυρίως με μικρές βάρκες που απαιτούν μια σχετική… ισορροπία από τους επισκέπτες. Ισως να φταίει το μισοσκόταδο, ίσως η αρχέτυπη εικόνα του «βαρκάρη των ψυχών», πάντως νιώθουμε μια κάποια ανησυχία γι' αυτή την επίσκεψη στον… κάτω κόσμο. Μπαίνουμε στη βάρκα και, σαν πιτσιρίκια σε σχολική εκδρομή, τεστάρουμε την ταλάντωσή της. Ο βαρκάρης μάς επαναφέρει στην τάξη και αρχίζει την ξενάγηση με έναν κάπως κουρασμένο -από την επανάληψη- τόνο στη φωνή του: «Αυτός είναι ο Μανδύας του Ποσειδώνα, η Νεκρή Πολιτεία, το Σταυροδρόμι με τις Νηρηίδες, το Λευκό Αρκουδάκι, το Πέλμα του Ποσειδώνα, η Κρεμασμένη Αλεπού…». Οι φωτισμένοι σταλαγμιτικοί σχηματισμοί είναι μαγευτικοί και συνοδεύονται από περιγραφικά ονόματα που βοηθούν τον επισκέπτη να αντιληφθεί με τι μοιάζουν. Αφηνόμαστε στη μαγεία των εικόνων, παρατηρώντας εντυπωσιασμένοι το έργο της φύσης, που σμίλεψε υπομονετικά αυτό το «πέτρινο δάσος». Διασχίζουμε τον «Μεγάλο Ωκεανό», μια αίθουσα μήκους 160 μ. και ύψους 30 μ., και στη συνέχεια αποβιβαζόμαστε από τη βάρκα για να ακολουθήσουμε το μονοπάτι, στο χερσαίο τμήμα του σπηλαίου. Βαδίζουμε ανάμεσα στον θαυμάσιο διάκοσμο με τους πολύχρωμους σταλακτίτες, σταλαγμίτες και τις κολόνες και παρατηρούμε το Μνημείο του Αγνώστου Ναύτη, τα Ανάκτορα του Πλούτωνα, τα Νούφαρα. Μετά από αυτό το σύντομο ταξίδι κάτω από τη γη, βγαίνουμε ξανά στον έξω κόσμο. Το φως του ήλιου μάς τυφλώνει, τα κρυστάλλινα νερά κάτω στον όρμο λαμπυρίζουν...

Κοντά στη Βλυχάδα βρίσκεται και το άλλο σπήλαιο, η Αλεπότρυπα, που ανακαλύφθηκε το 1958. Οπως προκύπτει από τα ευρήματα, εδώ υπήρχαν κατοικίες κατά τη Νεολιθική εποχή. Βρέθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί και κρανία, σκελετοί ζώων, εργαλεία, μαρμάρινα ειδώλια, αγγεία και ένας λίθινος πέλεκυς. Εικάζεται ότι, πριν από 45 αιώνες, οι άτυχοι κάτοικοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο σπήλαιο έπειτα από ισχυρό σεισμό. Προς το παρόν, δεν είναι ανοιχτό στο κοινό. Ομως, τα ευρήματα εκτίθενται στο παρακείμενο Νεολιθικό Μουσείο Διρού.

Πηγή : Εφημερίδα Καθημερινή

ΚΕΙΜΕΝΟ:ΤΑΣΟΣ ΔΑΡΗΣ

info

Ωράριο λειτουργίας 09:00 - 18:00 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ (ΜΑΙΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ)

     08:30 - 15:30 (ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ)
Σπήλαιο: Τ/27330-52.222
Νεολιθικό Μουσείο: Τ/27330-52.223

09/08/2011