Γαλάζια νερά- Καθαρές ακτές ( Σελινίτσα-Μαυροβούνι-Βαθύ-Καμάρες-Σκουτάρι )
Όλες οι παραλίες του Δήμου Γυθείου (Σελινίτσα, Μαυροβούνι, Βαθύ, Αγερανός Καμάρες, Σκουτάρι) έχουν αξιολογηθεί (σύμφωνα με την αξιολόγηση αναγνωρισμένων εργαστηρίων- ΥΠΕΧΩΔΕ), και πληρούν τα "αυστηρότερα πρότυπα ποιότητας νερών κολύμβησης". Σ' όλες τους απονέμεται η Γαλάζια Σημαία από το έτος 2006 ως και σήμερα. Στο πρόγραμμα της Γαλάζιας Σημαία συμμετέχουν 50 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους.
Η Γαλάζια Σημαία είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, ίσως, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο, και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Στην Ελλάδα χειριστής του προγράμματος είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η οποία σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Υδάτων υλοποιούν τη διαδικασία ελέγχου με το κρατικό πρόγραμμα «Παρακολούθηση Ποιότητας Νερών Κολύμβησης».
Οι χελώνες caretta-caretta. αγαπούν το Γύθειο
Η θαλάσσια χελώνα καρέτα (caretta-caretta) βρίσκεται στη γη εδώ και δεκάδες εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες μορφές ζωής στην ιστορία του πλανήτη μας. Πρόγονοι της ήταν οι τεράστιες χελώνες της ξηράς οι οποίες προσαρμόστηκαν στη ζωή στη θάλασσα από την εποχή των δεινοσαύρων. Οι δεινόσαυροι και οι τεράστιες χελώνες της ξηράς έχουν εξαφανιστεί, οι άλλες, όμως, υπάρχουν και ζούν αποκλειστικά στις θάλασσες.
Σήμερα υπάρχουν 7 είδη που κολυμπούν στις εύκρατες και τροπικές θάλασσες όλου του κόσμου, εκ των οποίων τα τρία είδη ζουν στη Μεσόγειο. Η Καρέτα-Καρέτα είναι ένα από αυτά και ο κυριότερος τόπος αναπαραγωγής της είναι η Ελλάδα όπου βρίσκονται οι πιο σημαντικοί Βιότοπο της στη Μεσόγειο.
Ένας απ' αυτούς είναι και ο Λακωνικός Κόλπος και ιδιαίτερα οι παραλίες του Μαυροβουνίου της Σελινίτσας και η παραλία στο Βαθύ. Εδώ έρχεται για να εκπληρώσει την πιο σοβαρή βιολογική λειτουργία του ζωικού βασιλείου: την αναπαραγωγή της. Αυτή η επιλογή της Καρέτα, μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε κα. να γνωρίσουμε από κοντά μια μυστηριακή διαδικασία αλλά και να ευαισθητοποιηθούμε σε ένα τόσο έντονο και ρομαντικό φαινόμενο προσπάθειας διατήρησης ενός είδους της φύσης.