Σύγχρονο Γύθειο

 

 

ΓΥΘΕΙΟ: Επίνειο και πολεμικός ναύσταθμος της αρχαίας Σπάρτης. Από τα μεγάλα μνημειακά σύ­νολα είναι η μη ανασκαμμένη τοιχισμένη Ακρό­πολις, το ύψωμα που Βρίσκεται πάνω από το αρχαίο θέατρο, με κυριότερο το ιερό της Αθηνάς.

Ένας άλλος δημόσιος χώρος υπήρχε στη θέση της νησίδας Κρανάη, όπου υπάρχουν και ίχνη προ­ϊστορικής κατοίκησης και στην αμέσως απέναντι ακτή, όπου το Μιγώνιον (ιερό Αφροδίτης), ως τις υπώρειες του υψώματος Λαρύσσιον (Κούμαρος), επί του οποίου το αταύτιστο ιερό του Διόνυσου.

Οι σωστικές ανασκαφές μέσα στη πόλη έχουν φέρει στο φως μνημεία σημαντικής αξίας: ψηφιδωτά, δη­μόσια κτίρια, κατοικίες με ωραία διακοσμητικά ψηφι­δωτά δάπεδα, νεκροταφεία, καλή κεραμική, γλυπτά, νομίσματα, επιγραφές Αποτελεί μοναδικό τόπο διακοπών συνδυάζοντας αρκετές μορφές εναλλα­κτικού τουρισμού.

Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν είναι σύγχρονες και παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες τόσο στους επισκέπτες όσο και στους ντόπιους.

Ο περίπατος στον παραλιακό δρόμο προσφέρει τη γεύση και το άρωμα της θάλασσας ενώ ή ματιά ανεμ­πόδιστη συναντά τη μαγευτική γραμμή του ορίζοντα του Λακωνικού κόλπου.

Μπορεί να απολαύσει κανείς τις χαρές της θάλασσας σε όλο μήκος της ακτογραμμής του Δήμου Γυθείου: Βόρεια από τη Σελινίτσα και νότια στο Βαθύ, τον Αγερανό, τις Καμάρες και πιο κάτω στον θαυμάσιο όρμο Σκουταρίου, στα Καλύβια και στην Παγανέα.

Μπορεί όμως να μην απομακρυνθεί από την πόλη απολαμβάνοντας τις καταπληκτικές παραλίες της Σελινίτσας και του Μαυροβουνίου, με την θαυμάσια αμμουδιά - από τις ωραιότερες της Μεσογείου - και τις εξαιρετικές δυνατότητες για θαλάσσια σπορ. Στο Μαυροβούνι αλλά και στις άλλες παραλίες του Δήμου Γυθείου έχουν την "αμμουδιά τους" και οι χε­λώνες καρέτα - καρέτα, απόδειξη ότι η τουριστική υποδομή δεν αντιστρατεύεται το περιβάλλον. Όλες οι παραλίες του Δήμου Γυθείου έχουν αξιο­λογηθεί και πληρούν τα αυστηρότερα πρότυπα ποιό­τητας νερών κολύμβησης.

26/10/2011