Ακολουθώντας τον οδικό άξονα Αιγιές-Άρνα

 

 

Ακολουθώντας τον οδικό άξονα Αιγιές-Άρνα πρώτα βρίσκεται η Πετρίνα, το μεγαλύτερο χωριό του Δήμου, όπου υπάρχει ο ενοριακός ναός των Αγίων Πέτρου και Παύλου, το οχυρό Πυργόσπιτο και οι εγκαταστάσεις του ιστορικού Αγροτικού Συνεταιρισμού της.

 Λίγα χιλιόμετρα μετά είναι η Μελιτίνη, το χωριό που έχει βαπτισθεί με το όνομα του παλαιού Δήμου Μελιτίνης.

Αξίζει να δει κανείς το ναό του Αγίου Νικολάου, το παλαιό δημοτικό σχολείο, που ιδρυτής του φέρεται ο Στρατηγός του 1821, Παναγιώτης Γιατράκος και τις πηγές Παράδι και Περαβρύση.  

Μέσα από το χωριό Μελιτίνη ξεκινάει ο δρόμος που μετά 2-3 χιλιόμετρα οδηγεί στην Παλαιόβρυση. Αξίζει να δει κανείς το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, τις βυζαντινές στέρνες, τις πηγές στο Κρύο νερό και τα Μαγγάνια με τις πηγές τους.

Επιστρέφοντας στη Μελιτίνη και ακολουθώντας το δρόμο προς την Άρνα βρίσκεται ο οικισμός της Αγίας Μαρίνας, με τον βυζαντινό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το ναό του Αγ. Πέτρου, που δίπλα του υπήρχε το τουρκικό τζαμί.

Τέλος μέσω του παρακαμπτηρίου δρόμου που οδηγεί από την Μελιτίνη στο Αρχοντικό και μετά από τον οικισμό της Λεμονιάς με την επιβλητική εκκλησία της, βρίσκεται το χωριό Προσήλιο, με την μαρμάρινη βρύση του και το εντοιχισμένο άγαλμα, που βρέθηκε στην περιοχή.

Κοντά βρίσκεται και η Σπηλιά της Βασιλοπούλας και άλλα υπολείμματα αρχαίων μνημείων, χαμηλά στον  ποταμό  Σμήνο.

Από το Προσήλιο φαίνεται το φαράγγι του ποταμού πανοραμικά και όλη η περιοχή του  Σμύνους.

Το κείμενο είναι του Αριστείδη Γραφάκου που δημοσιεύθηκε στον Οδηγό Λακωνίας, «Εμπορικός, Επαγγελματικός Τουριστικός» εκδόσεις  Εκδοτική Σπάρτης.

 

 

04/08/2011