Γύθειο, η Πόρτα της Μάνης

 

 

Δεν θέλει και πολύ για να σας κάνει να το ερωτευθείτε. Αρκεί ένας περίπατος στην παραλία του με φόντο τα αρχοντικά που είναι κτισμένα αμφιθεατρικά και αγναντεύουν τη θάλασσα και το λιμάνι με τα καΐκια των ντόπιων ψαράδων. Και αφού ανακαλύψετε κάθε γωνιά του, να θυμάστε πως οι μαγευτικές παραλίες που βρέχονται από τα πεντακάθαρα νερά του Λακωνικού Κόλπου καθώς και τα κοντινά χωριά της Μάνης σας προκαλούν για εκδρομή .

Στον παραλιακό δρόμο του Γυθείου δεσπόζει το κτίριο του 1890, στην καρδιά του οποίου στεγάζονται σήμερα το δημαρχείο αλλά και η προσωρινή αρχαιολογική συλλογή. Πίσω ακριβώς, ανεβαίνοντας τις μαρμάρινες σκάλες, θα ανακαλύψετε τα πανέμορφα διώροφα και τριώροφα αρχοντικά. Την καλύτερη θέα στο Γύθειο και τη γύρω περιοχή θα απολαύσετε από την αυλή του Αγίου Δημητρίου, τη μονόχωρη παλαιοχριστιανική βασιλική με τις ρωμαϊκές επιγραφές.

Απέναντι από τον οικισμό βρίσκεται το νησάκι, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία διανυκτέρευσε η Ωραία Ελένη. Ονομάζεται Κρανάηκαι ενώνεται με τη στεριά με μια λωρίδα γης. <

Εδώ ξεχωρίζουν ο πύργος του Τζαννετάκη (του 1829) ο οποίος φιλοξενεί το ιστορικό και εθνολογικό μουσείο, ο φάρος αλλά και τοεκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Μετά την περιήγηση στο Γύθειο αξίζει να κάνετε μερικές κοντινές εκδρομές για να γνωρίσετε την Αρεόπολη, τα Σπήλαια του Διρού και το ομώνυμο νεολιθικό μουσείο, τη Βάθεια με τους αναστηλωμένους πέτρινους πύργους, το Κάστρο Πασσαβά κοντά στο Σκουτάρι (του 1254), αλλά και το πανέμορφο παραθαλάσσιο Λιμένι.Εφημερίδα τα Νέα

Κείμενο : Δημήτρης  Σταθόπουλος08/08/2011