Διαδρομή στις Νότιες παραλίες : Κότρωνας - Λάγια - Πόρτο Κάγιο

 

 

Κότρωνας, Λάγια, Δρυμός, Κοκκάλα, Πόρτο Κάγιο...

 

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και οι οικισμοί Δρυμού, Έξω Νυμφίου, Κοκκάλας, Κότρωνα , Λάγιας και Πυρρίχου θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια μόνιμη πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής έκφρασης καθώς καταφέρνουν και συνδυάζουν ιδανικά τις γραφικές παραλίες, την άγρια ομορφιά και τις εικόνες μνήμης και παράδοσης. Η γη της πέτρας και των πύργων δίνει το στίγμα της περηφάνιας, αποτελεί την απόδειξη της εργατικότητας και της λεβεντιάς, στέκεται φιλόξενη στον οποιοδήποτε, μα συνάμα ζητάει από αυτόν σεβασμό… Αν θέλετε μια ξεχωριστή εκδρομή, αν η επιθυμία σας είναι να δείτε κάτι διαφορετικό, άγριο και συνάμα όμορφο, αυτή η απόδραση θα σας μείνει αξέχαστη! Εκτός από καλοκαιρινές διακοπές, ο τόπος προσφέρεται και για αποδράσεις φθινόπωρο και άνοιξη.

 

 

Σε ολόκληρη την περιοχή θα βρείτε κοντά στους 30 παραδοσιακούς οικισμούς, θα επισκεφθείτε ιστορικές περιοχές, θα ανακαλύψετε δροσερές και απομονωμένες παραλίες και θα γνωρίσετε φιλόξενους κατοίκους.

 

Αρχίστε την περιήγησή σας από το παραθαλάσσιο χωριό του Κότρωνα. Ο Κότρωνας είναι γραφικός, μέσα στις ελιές, με παραδοσιακά σπίτια και πύργους της Μάνης. Εδώ άκμασε κατά τους ιστορικούς χρόνους η Τευθρώνη. Μπορείτε να θαυμάσετε από κοντά τα κιονόκρανα και τις επιγραφές που φανερώνουν στιγμές από την αρχαία πόλη, πριν επιβιβαστείτε στο καϊκάκι που θα σας μεταφέρει στο ακρωτήριο Ταίναρο και τη σπηλιά του Άδη.

Ο όρμος του Κότρωνα προς νότο διαθέτει όμορφη βοτσαλωτή παραλία με κρυστάλλινα νερά. Συνεχίζοντας νότια, ο δρόμος μας οδηγεί στο Έξω Νύμφι, χωριό που διακρίνεται τόσο για τις παραλίες του Νυμφίου και του Γιαλού όσο και για τα πύργους που εμφανίζονται σχεδόν παντού. Από εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε και τον Δρυμό με την όμορφη θέα στο Λακωνικό Κόλπο.

 

Η συνέχεια θα σας φέρει στο παραθαλάσσιο τοπικό διαμέρισμα Κοκκάλα (μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό Σπείρα), από εκεί στην πανέμορφη Λάγια με τα δεκάδες πυργόσπιτα και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

Η Λάγια είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Μάνης και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Εδώ θα βρείτε ξενώνες, παραδοσιακά καφενεία και βυζαντινές εκκλησίες.

Σε πέντε χιλιόμετρα ο γραφικός Αγ. Κυπριανός και δεξιά ο τσιμεντόδρομος οδηγεί για το Καστροχώρι. Μπαίνοντας στο χωριό, αριστερά στα διακόσια μέτρα, μας υποδέχεται το χαρακτηριστικό ελληνικό άσπρο ξωκλήσι με τον ανεμοδαρμένο πέτρινο μύλο. Και στο τέρμα του κατηφορικού δρόμου μία άλλη μοναδική βοτσαλωτή παραλία, η Αμπελος.


Στο γύρισμα του δρόμου τώρα, στην έξοδο του χωριού, άλλες αετοφωλιές προβάλλουν δυσδιάκριτες στους γκρίζους βράχους που ακούν στο όνομα Ολυμπιές.

Δεξιά η βράχινη μινιατούρα ενός φιόρδ που σίγουρα ικανοποιεί και τα πιο δύσκολα γούστα. Οσοι έχουν ακούσει για τα δρομολόγια της άγονης γραμμής θα νοσταλγήσουν το Σολοτέρι και θα επιζητήσουν την παραμονή τους εδώ, παίζοντας παιχνίδια με τον χρόνο, τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα...

Οχυρός οικισμός το Φλομοχώρι και ευθυτενείς και οι δικοί του πολεμόπυργοι, να σπαθίζουν τον ουρανό...

Τέλος ο Κότρωνας. Λιμάνι της Προσηλιακής Μάνης  απλώνει τώρα το δικό του πανόραμα...

Το τέλος της διαδρομής είναι το μαγευτικό Πόρτο Κάγιο, κοντά στο ακρωτήριο Ταίναρο. Ένα πολύ γραφικό παραθαλάσσιο χωριό ανάμεσα στις γυμνές πλαγιές της Μάνης, με πολύ καλές επιλογές για φαγητό. Φρέσκα ψάρια, καφενέδες και κυρίως το κλίμα του απόλυτου νότου, κάνουν το μικρό λιμανάκι ελκυστικό προορισμό. Το καλοκαίρι εδώ γίνονται ιστιοπλοϊκοί αγώνες.

 

17/06/2011