Οίτυλο - Λιμένι

 

 

Ογδόντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας Σπάρτη, το Οίτυλο έρχεται να θυμίσει στον επισκέπτη του κάτι από τη μαγεία της παράδοσης. Χτισμένο σε υψόμετρο και σε θέση με μοναδική θέα στο Μεσσηνιακό Κόλπο, το Οίτυλο μπορεί κάλλιστα να συνδυάσει τον ημιορεινό χαρακτήρα με τα καθάρια νερά και τη θαλασσινή αύρα. Το παραδοσιακό χωριό εικάζεται πως αποτελεί μια από τις αρχαιότερες περιοχές της Λακωνίας, ενώ παράλληλα ο Όμηρος το αναφέρει ως αναπόσπαστο κομμάτι του βασιλείου του Μενελάου.

Πύργοι, Κάστρα και μονές
Εκτός από τον παραδοσιακό χαρακτήρα και το παρθένο περιβάλλον του, το Οίτυλο ξεχωρίζει μεμιάς τόσο χάρη στα ερείπια του μεσαιωνικού Κάστρου της Κελεφάς, όσο και χάρη στο επίνειό του, το Νέο Οίτυλο, που διαθέτει μια από τις ωραιότερες παραλίες του νομού και αποτελεί ιδανική πρόταση καλοκαιρινών διακοπών μιας και εδώ θα βρείτε αρκετές επιλογές για τη διαμονή σας.

Όσον αφορά το Κάστρο της Κελεφάς, αξίζει να αναφέρουμε ότι κτίστηκε από Τούρκους με τη συνεργασία του Μανιάτη πειρατή Λυμπεράκη Γερακάρη, ενώ σήμερα σώζονται από αυτό τμήματα των εξωτερικών τειχών, δύο πύργοι και κάποια κομμάτια από κτίσματα που βρίσκονταν στο εσωτερικό του. Το Κάστρο της Κελεφάς δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή του όρμου από το Λιμένι έως το Καραβοστάσι, στο γκρεμό πάνω από το Νέο Οίτυλο.

Ενδιαφέρουσα ωστόσο επιλογή για τον επισκέπτη του Οίτυλου αποτελεί και η θαυμάσια μονή Ντεκούλου του 18ου αιώνα με τις σπάνιες αγιογραφίες καθώς και οι εκκλησίες της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και του Αγίου Γεωργίου. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Νέο Οίτυλο και το Καραβοστάσι, στο βάθος του ίδιου όρμου, που διαθέτουν πολύ όμορφες παραλίες, καταλύματα και φυσικά το παραδοσιακό χρώμα των οικισμών της Μάνης.

Λιμένι: αποθέωση γραφικότητας
Η συνέχεια του οδοιπορικού θα μας φέρει στο Λιμένι. Το γνωστό χωριό της Μάνης αποτελεί το επίνειο της Αρεόπολης, και εκτός από θαυμάσιες επιλογές για κολύμπι στα γαλαζοπράσινα νερά του, διαθέτει καλά καταλύματα, ψαροταβέρνες και φυσικά…μανιάτικους Πύργους.
Τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια στέκονται σε μια στενή λωρίδα γης ανάμεσα στη θάλασσα και τους απόκρημνους βράχους που στέκονται πάνω από τον οικισμό.
Στο Λιμένι δεσπόζει ο Πύργος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, κτιριακό συγκρότημα με μεγάλη αξία, που ανήκε στον γνωστό αρχηγό της Μάνης από την επανάσταση του 1821.
Ο πύργος αποτέλεσε στρατηγείο των Μανιατών στην επανάσταση και σήμερα προορίζεται για το Μουσείο Μέσα Μάνης. Ο κλειστός όρμος του Λιμενίου είναι πραγματικά μια εικόνα σπάνιας γραφικότητας που πρέπει να θαυμάσετε από κοντά.

08/08/2011