Το Παλαιό Παρθεναγωγείο του Γυθείου

 

Το Παλαιό Παρθεναγωγείο του Γυθείου είναι ένα ισόγειο κτήριο, τοποθετημένο στο κέντρο οικοδομικού τετραγώνου-πλατείας με δίκλινη κεραμοσκεπή στέγη.

Η μορφολογία του κτιρίου ακολουθεί τη συμμετρία των δημοσίων κτηρίων της εποχής (ανεγερθέν το 1896), όπου προεξέχει το κεντρικό μέτωπο της εισόδου της όψεως, με διακριτική στέψη στο γείσο της στέγης, δυτικοευρωπαϊκής μορφολογικής επιρροής.

Τα ανοίγματα χωρίζονται ανά δυάδες στις όψεις και τα υπέρθυρα σχηματίζουν ελαφρά καμπύλη με τραβηχτά πλαίσια.

Το κεντρικό τμήμα οδηγεί σε ένα παραλληλόγραμμο αίθριο διαμέσου μιάς μικρής στοάς, που καταλήγει σε δύο αψίδες με πεσσούς και γύψινα επάλληλα πλαίσια.

Από το αίθριο εισέρχεται κανείς στις αίθουσες του κτηρίου που μέχρι το 1990 στέγαζε το Β' Δημοτικό Σχολείο Γυθείου.

 

Το Παρθεναγωγείο κτίστηκε το 1891 επί δημαρχείας του γιατρού  Βασιλείου Καλκανδή και  φέρεται, ως έργο του Βαυαρού  αρχιτέκτονα Μηχανικού Τσίλερ. Χρησιμοποιήθηκε ως σχολείο θηλέων, γιαυτό  και, ονομάστηκε παρθεναγωγείο. Στέγασε για πολλές δεκαετίες το Β' δημοτικό σχολείο, ενώ όταν μεταφέρθηκε το δημοτικό χρησιμοποιήθηκε αρχικά από το Γυμνάσιο και στη συνέχεια απο το δήμο ως αποθήκη. Έχει  εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη αναπαλαίωσης του και αναμένεται η υλοποίηση της.
Έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο  μνημείο διότι  αποτελεί σημανπκό  αρχιτεκτονικό  δείγμα  Δημοσίου  Κτηρίου στο τέλος του 19ου αιώνα.

Στο Παρθεναγωγείο στεγάζεται σήμερα το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

 

Πλατεία Παναγιωτάρου Βενετσανάκη, Γύθειο (Νομός Λακωνίας)

26/07/2011