Γύρω απο το ιερό του Ποσειδώνα

 

 


Ο φάρος κατασκευάστηκε από τους Γάλλους το 1882 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887. Ο τετράγωνος πύργος του, ύψους 16 μέτρων, στέφεται ακόμη από τον διώροφο μεταλλικό κλωβό με τον φωτιστικό μηχανισμό και το περιστρεφόμενο διοπτρικό σύστημα.

Στο ακρωτήριο Ταίναρο, σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, ο γιος του Δία και της Εριμήδης, είχε χτίσει την πόλη Ταίναρο και το ονομαστό ιερό του Ποσειδώνα.

Ο ναός του θεού της θάλασσας ήταν οικοδομημένος στη θέση της σημερινής μισογκρεμισμένης εκκλησίας των Αγίων Ασωμάτων. Στη βόρεια πλευρά της διακρίνεται τμήμα της αρχαίας τοιχοδομίας, ενώ αυτονόητα η εκκλησία είναι κτισμένη με αρχαίο υλικό.

Λίγο χαμηλότερα υπάρχει φυσική βραχοσκεπή και το συνεχόμενο κτίριο, όπως και η λαξευμένη οδός, ανήκουν σε μαντείο, που στις αρχαίες πηγές χαρακτηρίζεται και σαν ψυχοπομπείο.

Το σημαντικό ακροταινάριο ιερό πλαισιώνεται από μία αρκετά εκτεταμένη εγκατάσταση λαξευμένων στον βράχο κτιρίων, ίχνη διαφόρων μνημείων, δεξαμενές, αλλά και πολυτελείς επαύλεις.

Ομως η θάλασσα, που έχει κατακλύσει το μεγαλύτερο τμήμα της ακτής, κρύβει, προς το παρόν, πολλά ακόμη κτίρια και μνημεία, τα οποία και αναμένουν μία συστηματική υποβρύχια έρευνα.

17/06/2011