Λουκάδικα

Σήμερα τα Λουκάδικα, οικισμός και αυτά , δεσπόζουν χτισμένα πάνω στο λόφο, στα χωριά της περιοχής. Αληθινό κόσμημα της παράδοσης σε περίοπτη θέση και με προνομιακή θέα.

Εδώ ήταν κάποτε η ακρόπολη της γειτονικής, αρχαίας Τευθρώνης. της ονομαστής αυτής πόλεως των Ελευθερολακώνων και εδώ η αδιάλειπτη ιστορική συνέχεια του ντόπιου ελληνισμού «εκφράστηκε» με το μεταγενέστερο Βυζαντινό Κάστρο - Φρούριο. Μπορεί κανείς να περιηγηθεί στα αρχαία ερείπια του κάστρου, υπολείμματα βυζαντινής οχύρωσης, γκρεμισμένος πολεμόπυργος του Γολά, θεμέλια απομεινάρια παλαιών κτιρίων άξια θαυμασμού.

Οι εκκλησίες των Λουκαδίκων είναι επίσης πολλές και αξιομνημόνευτες. Και πρώτα ο Αϊ-Γιώργης ο πολεμιστής, χτισμένος πάνω στο κάστρο, αντέχει τις ακραίες δοκιμασίες των καιρικών φαινομένων και πάντα όρθιος προστατεύει το χωριό. Ανατολικά η Παναγία η Σπηλαιώτισσα, ερειπωμένη, μέσα σε φυσική κοιλότητα· στο βάθος αυτής της σπηλιάς υπάρχει στενή στοά που λένε πως καταλήγει κάπου στην Τευθρώνη.
Ακόμη θα αναφέρουμε την Παναγία της ρούγας, τον Άγιο Θεόδωρο -στον οποίο είναι εντοιχισμένα διάφορα αρχαία, προχριστιανικά, πέτρινα μέλη. Τελειώνοντας με τα μνημεία του χωριού να αναφέρουμε το «δέντρο» του Αϊ-Λια, την υπεραιωνόβια βελανιδιά, όπου όπως θρυλείται εδώ, κάτω απ' τον ίσκιο της, έσμιγαν οι αγωνιστές της προσηλιακής Μάνης, Τευθρώνης και Λαγίας, πριν εξορμήσουν κατά του Τούρκου δυνάστη, αλλά και οι εμπόλεμοι στις μεγάλες οικογενειακές έριδες της Μάνης.

05/10/2011