Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι συναντά τα δάση του Ταϋγέτου

 

Καταφύγιο Ταυγέτου - Μονή Παναγίας Γιάτρισσας

Από το Καταφύγιο του Ταϋγέτου και μετά από 7 ώρες πορεία περίπου σε δασικούς δρόμους με πηγές, φθάνουμε στη Μονή της παναγίας της Γιάτρισσας (1.000 μ.) η οποία είναι ανοικτή από Μάιο ως Σεπτέμβριο. Η διανυκτέρευση γίνεται στο χωριό Καστάνια.    
Μονή - Γύθειο

Από τη Μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας μετά μια ώρα περίπου πορεία φτάνουμε στο χωριό Καστάνια. Από τα Καστάνια αφού περάσουμε τους οικισμούς Βαρδούνια και Δεσφίνα, τα χωριά Αχουματά, Πλάτανος και Αγ. Βασίλειος φθάνουμε στο Γύθειο όπου είναι ο τελικός σταθμός. Στο Γύθειο υπάρχουν ξενοδοχεία, εστιατόρια καθώς και σύνδεση απ' ευθείας με λεωφορείο για Αθήνα.

Υπεύθυνος για το Νότιο Τμήμα Ε4 είναι η Ε.Ο.Ο.Σ.

Ειδικό πρόγραμμα υλοποιείται σε τμήμα του μονοπατιού Ε4 που συνδεει την Άρνα με τη μονή της Παναγίας της Γιάτρισσας, σε δάσος μέσα από το οποίο περνάει το μονοπάτι.
Εναλλακτικά και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την ηλικία των μαθητών, μπορεί να υλοποιηθεί και σε άλλες δασικές περιοχές που διασχίζοντα, από το Ε4.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται μέσα από το συνδυασμό της θεωρητικής και πρακτικής προσέγγισης του αντικειμένου, δηλαδή το δάσος, εφαρμόζοντας ποικίλες παιδαγωγικές μεθόδους, όπως για παράδειγμα η βιωματική μάθηση, το περιβαλλοντικό μονοπάτι, οι ομάδες εργασίας, το παιδαγωγικό παιχνίδι, η μελέτη πεδίου κ.τ,λ. Ο σκοπός του προγράμματος αφορά την εκπαίδευση των μαθητών σε περιβαλλοντικά ζητήματα, έτσι ώστε να αναπτύξουν στάσεις και αξίες σχετικά με το περιβάλλον, οι οποίες κατά συνέπεια οδηγούν σε μια υπεύθυνη περιβαλλοντική συμπεριφορά.

 

 

05/10/2011