Αρεόπολη

 

 

Αν ρωτήσετε κάποιον ντόπιο, θα σας πει ότι μπαίνετε στη Μάνη τη στιγμή που θα δείτε θάλασσα, καθώς κατευθύνεστε από το Γύθειο στην Αρεόπολη, την πόλη του Αρη και πρωτεύουσα της ιστορικής αυτής περιοχής, την πόλη που σήκωσε από τις πρώτες το λάβαρο της ελληνικής Επανάστασης περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από την επίσημη έναρξή της, δηλαδή στις 17 Μαρτίου του 1821.
Είναι η στιγμή που λέτε αντίο στο πράσινο της πυκνής βλάστησης, για να κινηθείτε στη σκιά των βράχων απολαμβάνοντας τη μαγευτική θέα στον Μεσσηνιακό κόλπο.
Το γαλάζιο της θάλασσας είναι άλλωστε αυτό που σου κρατάει συντροφιά στο μεγαλύτερο μέρος της διάσχισης της Αποσκιερής Μάνης.

Στην Αρεόπολη, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μάνης δίνει βροντερό «παρών».
Η πέτρα, αναντικατάστατο οικοδομικό υλικό, συναντάται στα καλντερίμια, στις εκκλησιές, στα σπίτια αλλά και στους πύργους που αντικρίζεις αν κατευθυνθείς προς τον «οχυρό οικισμό».
Δεν είναι μόνο το ότι αυτή υπήρχε σε αφθονία, αλλά και το ότι προσέφερε την απαραίτητη κάλυψη, αφού οι πέτρινοι οικισμοί γίνονταν ένα με τους βράχους του περιβάλλοντος χώρου και «κρύβονταν» από τα μάτια των πειρατών.

Σε τεράστια πέτρα παραπέμπει, άλλωστε, ολόκληρη η Μάνη, που τώρα όμως έχει βαφτεί πράσινη, κόκκινη, μοβ και κίτρινη από τα αγριολούλουδα, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα.

04/10/2011