Λακωνική Μάνη Από πέτρα και ήλιο, υπόσχεται στον επισκέπτη αξέχαστες εξορμήσεις

 

 

 

Η Λακωνική Μάνη συνάδει με το όνομά της: δεν χρειάζεται να «πει» πολλά για να πείσει τον επισκέπτη για την ομορφιά και τα αξιοθέατά της. Οσοι την έχουν ζήσει από κοντά έχουν τόσα να διηγηθούν, που πείθουν και τον πιο δύσπιστο να τη γνωρίσει. 

Σε απόσταση λίγων ωρών από την Αθήνα μπαίνεις σε έναν κόσμο διαφορετικό. Γη λιτή αλλά γοητευτική, με σκληρά ορεινά τοπία κρεμασμένα σε όρμους που γδέρνονται από τους άγριους ανέμους, με απρόσιτους πύργους και οικισμούς αξεπέραστης λαϊκής αρχιτεκτονικής, αμέτρητες βυζαντινές εκκλησίες και προϊστορικά σπήλαια, η Μάνη κλείνει το μάτι στο χθες και μας προσκαλεί για ανεπανάληπτες εξορμήσεις.
 

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

Θέα που κόβει την ανάσα προσφέρει η παλιά μανιάτικη πολιτεία της Βάθειας με τους χαρακτηριστικούς πύργους σε αμυντική διάταξη. Κάποιοι από αυτούς έχουν επισκευαστεί και λειτουργούν ως ξενώνες από τον ΕΟΤ.

Στην πλακόστρωτη πλατεία της γραφικής Αρεόπολης, με τα επιβλητικά πυργόσπιτα και τα πλινθόκτιστα δρομάκια, ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία του Ταξιάρχη καθώς και το σπίτι της οικογένειας των Μαυρομιχάληδων.

Το Σπήλαιο του Δυρού έχει χαρακτηριστεί το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο. Ανακαλύφθηκε το 1898, ενώ τα ευρήματα μαρτυρούν ότι κατοικήθηκε από το 6000 π.Χ. Μπείτε σε ένα βαρκάκι και χαθείτε στον θαυμαστό κόσμο των προϊστορικών σταλακτιτών και σταλαγμιτών με χρώματα και σχηματισμούς που σε μαγεύουν.

Με θέα αφ’ υψηλού κοιτάζει το Ανω Οίτυλο την παραθαλάσσια Μάνη. Γραφικός οικισμός με στενά δρομάκια και παραδοσιακά σπίτια. Περπατήστε μέχρι τα ερείπια του κάστρου της Κελεφάς αλλά και ως το μοναστήρι των Δεκουλών.

Το παραθαλάσσιο Λιμένι, που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, είναι από τους ωραιότερους οικισμούς της Μάνης. Περπατήστε την ακρογιαλιά από το Οίτυλο μέχρι το τέρμα του όρμου, με το μικρό παρεκκλήσι που μοιάζει να αγναντεύει το πέλαγος.

Στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου αλλά και της ηπειρωτικής Ευρώπης βρίσκεται το ακρωτήριο Ταίναρο με τα ερείπια του ναού του Ποσειδώνα και τον πέτρινο φάρο που χτίστηκε από τους Γάλλους. Κατεβείτε στην αμμουδερή παραλία και αφήστε το βλέμμα σας να χαθεί στον ορίζοντα.

 

Εφημερίδα ΒΗΜΑ

Τατιάνα Στάικου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  28/02/2011, 19:40 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  08/03/2011, 15:57

04/08/2011