Γερολιμένας , Βάθεια

 

 


Βγαίνουμε στο φως του ήλιου και, καθώς κινούμαστε προς τα νότια, κάποιοι οικισμοί βρίσκονται πάνω στο δρόμο μας, κάποιοι άλλοι δεξιά και αριστερά μας: Τριανταφυλλιά, Φραγκούλας, Δρύαλλος, Παλαιοχώρα, Βάμβακα, Μπρίκι... Τα ονόματα δεν έχουν σημασία. Μπορείς να περιπλανιέσαι ώρες ατέλειωτες, ιδιαίτερα αν έχεις μαζί σου φωτογραφική μηχανή. Στο ύψος της Μίνας θα στρίψουμε προς τη θάλασσα, προς Μέζαπο, για να αντικρίσουμε το ακρωτήριο-τηγάνι και το βυζαντινό κάστρο της Μαΐνης, το αρχαιότερο της Μάνης.

Σειρά όμως έχουν και ο Γερολιμένας και η Βάθεια. Δύσκολα να αποφύγεις τον πειρασμό για ένα ουζάκι δίπλα στο κύμα, όταν βρεθείς στο Γερολιμένα. Πρωτοκατοικήθηκε το 1870 από έναν πλούσιο έμπορο, για να εξελιχθεί σε κανονικό λιμάνι και να μεταβληθεί τελικά σε ησυχαστήριο, αφού προηγουμένως ο κεντρικός δρόμος... μετακόμισε, αφήνοντας τον γραφικό οικισμό στην ηρεμία της παράκαμψης.

Από την άλλη, ο περίπατος στον αναπαλαιωμένο οικισμό της Βάθειας είναι επιβεβλημένος, έστω και αν το πείραμα της τουριστικής αξιοποίησής του δεν είχε τη συνέχεια που θα έπρεπε. Σημειώνουμε ότι αποχαιρετώντας την, με κατεύθυνση νότια, έχεις ίσως την καλύτερη άποψη του συνόλου του οικισμού.

 

04/10/2011