Ταίναρο - Κότρωνας

 


Ακολούθως, και έχοντας φτάσει στο Ταίναρο, για την ακρίβεια εκεί όπου τελειώνει ο δρόμος, στα Κοκκινόγεια, η πρόκληση του ακρωτηρίου και του φάρου είναι μεγάλη. Με στοιχειωδώς καλή φυσική κατάσταση δεν έχεις πρόβλημα να περπατήσεις λίγο παραπάνω από 20 λεπτά μέχρι τον μεγάλο φάρο, που είναι και ένας από τους σημαντικότερους της Μεσογείου.
Στη διαδρομή θα περάσεις από εκεί όπου οι αρχαίοι ημών πρόγονοι πίστευαν ότι βρίσκονταν οι πύλες του Αδη. Το ερημοκλήσι των Αγίων Ασωμάτων, στα βράχια της ακτής, χτίστηκε με τα υλικά του ναού του Ταινάριου Ποσειδώνα (5ος π.Χ. αιώνας).

Επιστρέφοντας στη βάση σου μπορείς, ανάλογα με το χρόνο και τη διάθεσή σου, να επιλέξεις όχι τον ίδιο -και πιο σύντομο- δρόμο για Αρεόπολη, αλλά αυτόν που διασχίζει την Προσηλιακή Μάνη, κάνοντας έναν κύκλο. Αν λοιπόν αυτό που μετράει για σένα είναι η περιπλάνηση, ακολουθείς είτε το δρόμο που ξεκινά από το Πόρτο Κάγιο, είτε αυτόν που ξεκινά από τα Αλικα για να καταλήξεις στον Κότρωνα, που είναι χτισμένος σε έναν απάνεμο όρμο ο οποίος έχει για στολίδι του ένα μικρό νησάκι που τον χωρίζει στα δύο.

Ο δρόμος άλλοτε πλησιάζει και άλλοτε απομακρύνεται από τη θάλασσα, σε γενικές γραμμές πάντως προσφέρει θέα στον Λακωνικό κόλπο. Στη διαδρομή προς τα βόρεια, Λάγια και Φλομοχώρι πιθανόν να κλέψουν λίγο από το χρόνο σου, καθώς διαθέτουν αξιόλογους πύργους.

Εχοντας ολοκληρώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την εξερεύνηση της Μάνης, αντιλαμβάνεσαι καλύτερα το πώς αυτός ο τόπος μπόρεσε να ευδοκιμήσει αντέχοντας στη στέρηση και διατήρησε -επί αιώνες- την ανεξαρτησία του και την αυθεντικότητά του, κρατώντας μακριά τους πάσης φύσεως εισβολείς.

 

04/10/2011